Danny Blind heeft niet de juiste leiderschapsstijl voor dit Ajax

Als het slecht gaat met een onderneming, is een ingrijpende verandering noodzakelijk. Dan moet je geen zachte heelmeesters hebben. Je hebt directieve mannen en vrouwen nodig die de harde hand niet schuwen. Het is te vergelijken met een chirurgische ingreep. Soms is snijden noodzakelijk. En natuurlijk schreeuwt de patient dan. In dit verband kunnen we iets leren van de situatie bij Ajax.

Als het slecht gaat met een onderneming, is een ingrijpende verandering noodzakelijk. Dan moet je geen zachte heelmeesters hebben. Je hebt directieve mannen en vrouwen nodig die de harde hand niet schuwen. Het is te vergelijken met een chirurgische ingreep. Soms is snijden noodzakelijk. En natuurlijk schreeuwt de patient dan.
In dit verband kunnen we iets leren van de situatie bij Ajax. Toen Blind aantrad, was Ajax 1 een wrak. Een paar jaar Koeman had de club geen goed gedaan. Jonge talenten gingen openlijk de strijd aan met hun trainer. Geldboetes en schorsingen moesten dat beteugelen; een zwaktebod. Dus moest Koeman weg.
Blind kwam. Vanaf de eerste wedstrijden was het jammer genoeg tobben. Onder Blind leed Ajax onmiddellijk de grootste thuisnederlaag sinds jaren. 0-4 tegen PSV. Het was de ouverture van een zeer treurig jaar, waarin Blind er nog niet in geslaagd is de kar weer op de weg te krijgen. Komt dat doordat hij teveel schuift met zijn spelers? Welnee. Dat deed Cruijff en Van Basten heeft er het Nederlands elftal mee naar Duitsland geloodst.
Ik denk niet dat Blind Ajax uit het dal krijgt, al hoop ik van wel, want ik vind hem een van de sympathiekere figuren uit de voetbalwereld. Maar naar mijn mening is Blind niet de juiste man op de juiste plaats. Wat Ajax nodig heeft is een chirurg, een directief leidinggevende, zal ik maar zeggen. Zo’n Maurinho van Chelsea bijvoorbeeld. Vervelende kerel, maar een geweldig resultaat.
Blind past volgens mij goed bij een fase van continuïteit; niet bij een fase dat de boel uit het dal moet. Hij lijkt er te aardig voor. Als hij al iets van boosheid toont, dan ziet het er vrij krachteloos uit. Vergelijk hem in dat geval maar eens met Van Gaal. Ajax heeft hem op het verkeerde moment naar voren getrokken.
Zien jullie de parallel met het bedrijfsleven? Of is het daar anders?

www.pitchersupport.nl
 

21 thoughts on “Danny Blind heeft niet de juiste leiderschapsstijl voor dit Ajax”

Peter van der Mark 17 jaar ago

Als Ajax-fan moet ik hier even op reageren. Blind heeft welliswaar een slechte start gehad, maar de club vervolgens vanaf plaats 4 naar de 2e plek en daarmee voorronde champions league geloodst. Zo slecht was dat dus niet het vorige seizoen. Dit jaar is het wel aanzienlijk minder, maar daar kan ik ook iets tegenover zetten, wat gelijk een paralel trekt met het bedrijfsleven. Blind (laten ze weggen de manager of leidinggevende) werd geconfronteerd met een groep spelers (medewerkers) waarbij van ongeveer een derde aan het einde van het seizoen het contract afliep. Mensen die gaandeweg het seizoen werden banederd door andere clubs, onderhandelingen moesten voeren met Ajax zelf, etc. Bovendien werd Blind geconfronteerd met spelers die onder voorgangers zijn aangetrokken en niet blijken te voldoen in zijn spelwijze.
Ik denk dat het niet de schuld is van de leidinggevende (Blind) maar van de directie. Die zijn verantwoordelijk voor de lange termijn binnen een club, en hebben steken laten vallen. Blind is daarvoor niet verantwoordelijk.

Bas schenk 17 jaar ago

Ho,ho, of je nu voor Ajax bent of Fyenoord, dat doet niets ter zake! Dat de Ajax directie een fout of fouten gemaakt heeft ben ik het absoluut niet mee eens. Blind moet roeien met het materiaal dat hij ter beschikking heeft gekregen. Anders had hij die klus niet aan moeten pakken. Dat is 1.
Twee is dat Blind een waardeloze manager is als hij de directie de schuld geeft van de ontstane situatie. Immers Blind is toch een specialist? een manager? een directeur? of niet soms?
Nou, dan had hij ook kunnen, neen, moeten inschatten of hij met het materiaal dat hem ter beschikking stond goede kansen zou hebben. Dat heeft hij niet gedaan. Weet je waarom niet?
Let op : Geld. ijdele roem, bij Ajax mogen werken, ga zo maar door. Nee, Blind is geen manager! Heeft niets te maken of je nu voor FC Klokketoren bent of Ajax. Hij heeft gewoon “ge-mismanaged” meer niet.

Patrick Spits 17 jaar ago

Blind is voor mij een topleider.

Maurinho is geen leider maar een manager die een leider boven zich heeft, een of andere Rus die de goede mensen aantrekt en mijnheer Maurinho goed in de schoot legt.

En dan nog ontbeert het mijnheer Maurinho als het even tegenzit (Barcelona uit) het fatsoen door zowel Rijkaard en een van de beste scheidsrechters te beledigen, waardoor een leider met voetbalverstand (lees scheids) is gestopt.

Dus voor mij absoluut geen type Maurinho, maar type Blind die het beste uit zijn spelers haalt. 2-2 Inter zegt genoeg!

Groeten van een aanbidder van Van Basten en Brokamp!

Bert Overbeek 17 jaar ago

Zeg, Patrick. Hebben we het over Brokamp. Een fabelachtige man voor MVV, maar bij Ajax was het toch niet veel. Over contexten gesproken.

En 2-2 tegen Inter lijkt aardig, maar eerst stonden ze met 2-0 voor en laten we vooral niet vergeten dat Nederlandse clubs het tegen Italiaanse clubs altijd aardig doen.

Leggen we de resultaten van Maurinho naast die van Blind, dan blijft Blind nergens. Dat toe te schrijven aan die Rus is onzin. Directeurs scheppen randvoorwaarden, en Maurinho is er een van.

Verder is het als mens natuurlijk een drama, die Maurinho, en ik heb dan ook erg genoten van Rijkaard deze week.

En wat we dan delen, is de liefde voor Van Basten. En wat ik zeg blijf ik verdedigen: Blind heeft niet de juiste leiderschapsstijl voor dit Ajax.

Bert Overbeek 17 jaar ago

Ook wel aardig. Je plaatst een stukje over Blind, je noemt Maurinho, en precies in die week zie je dat de werkelijkheid zich omdraait.

Björn van Vliet 17 jaar ago

Juist ook het zeiken over tegenstanders en het volledig in bescherming nemen van de eigen spelers geeft een spelersgroep vertrouwen. De manier waarop, ok, dat is niet alles van die Mourinho. Daarnaast doet Mourinho zijn huiswerk altijd goed. Rijkaard doet dat ook en gooit het meer op het vermaken van het publiek, dat willen ze in Spanje meer dan in Engeland. Beide ploegen winnen veel en daar worden ze om gewaardeerd.

Allebei de ploegen hebben een topcoach. Blind is (nog) niet een topcoach, als speler was het wel een leider, dat was Koeman ook, maar de beide heren missen (nog) een bepaalde touch die CONSTANT echt het beste uit de spelers haalt.

En Patrick, met die Rus heeft het toch weinig te maken. En die scheids waar je het over hebt, die Anders Frisk was een regelrechte ramp als arbiter; een vreselijke ijdeltuit die te vaak blunders maakte.

Bert, na 1 wedstrijd kan je nog niet zeggen dat de werkelijkheid is omgedraaid. Dat duurt nog wel even……..

Bas Schenk 17 jaar ago

Heren, heren, ik vind dat nu een welles nietes discussie ontstaat over wel of niet sympathie hebben voor een speler, scheid, of coach. Dit vind ik absoluut niet objectief. Ik ben Feyenoord fan en kan best wel een boekje open doen wat ik ervan vind. Worden we daar als jonge bazen, managers in het bedrijfsleven wijs van? Hou op met subjectieve verdediging van wat goed of slecht is. Ja, gevoel en sympathie, daar zijn heeeeeel wat managers en bedrijven aan kapot gegaan. Kom met klare feiten en discusieer daar over. Leer van elkaar!
Heb het onder een pilsie maar over wie je goed of slecht vindt.
Dat wilde ik even kwijt.

Bert 17 jaar ago

Laat ons maar even Bas, want er zit wel degelijk een parallel in met het bedrijfsleven. Het gaat niet zozeer om de liefde voor bepaalde personen, als wel voor de dingen die ze vertegenwoordigen. En dat zegt weer iets over hoe we er zelf in staan.

Björn van Vliet 17 jaar ago

“Ja, gevoel en sympathie, daar zijn heeeeeel wat managers en bedrijven aan kapot gegaan.” Bas, met klare feiten komen geldt ook voor jou. Geef eens objectieve voorbeelden en toon de correlatie aan. Deze discussie is juist heel zinnig, je moet het alleen willen zien……… 🙂

Bert 17 jaar ago

Zijn we nog to the point. Mijn stelling was dat de leiderschapsstijl van Blind niet paste bij het huidige Ajax. Daar zijn we toch wel van weggedwaald.

Björn van Vliet 17 jaar ago

Bert, goed dat je de stelling nogmaals herhaald. Al moet ik bekennen dat ik afdwalen heel vaak heerlijk vind. Daarom maak ik mijzelf daar vaak schuldig aan maar voel ik mij daar niet schuldig over 🙂

Ik ben het met je eens. Blind mist iets om het beste uit deze spelersgroep te halen. Ervaring kan een coach niet zomaar overdragen maar een goede coach kan talenten wel inspireren tot grote hoogten te reiken.

Rijkaard, Mourinho, (de voormalige) Wenger, (de voormalige) Ferguson, Johan Cruyff, Marco van Basten. Allemaal personen die spelers zo weten te raken dat ze ‘optimaal’ kunnen presteren.

Bert 17 jaar ago

Ja, en wat ik daaraan wil toevoegen, is dat een leiderschapstijl bij een bepaalde situatie past. Wanneer er een rustig team had gestaan bj Ajax toen Blind aantrad, was het hem misschien wel gelukt om iets uit de spelersgroep te halen. Hij is er (volgens mij) alleen niet toe in staat om een veranderingsproces te begeleiden.
Iets dergelijks overkwam de alweer bijna vergeten Stefan Kovacs, de opvolger van Rinus Michels die Ajax in ’73 naar de Europa Cup 1 leidde. Een rustige man, die Kovacs, een beetje Danny Blind. Maar prettig spelersmateriaal en een fantastisch sjabloon. Het waren mooie jaren voor het Nederlands voetbal, de periode 1969-1974.

Bas Schenk 17 jaar ago

Sorry Bjorn, ik dacht dat ik duidelijk genoeg was. Feiten zijn genoemd, lees nog maar eens goed door. Wat ik geschreven heb, heb ik geschreven.
Laten we nu geen omtrekkende bewegingen maken. Blind wist van te voren wat voor spelers materiaal hij had, dan wel kreeg! Als jij, Bjorn, gevraagd wordt in een bedrijf om de markt te veroveren, maar je moet het doen met het materiaal wat je hebt, dan schat je in hoe groot je kansen zijn! Dan stap je erin op basis van wat je weet en kan bereiken met het materiaal (organisatie). Je stapt niet in op basis van ijdele roem.
Overigens of je nou Koeman heet, Van Gaal, of Barry Hughes!
Blind stapte in mijn optiek onvoorbereid en met onvoldoende inschatting in de organisatie van Ajax. Dat zo’n talentvolle trainer (manager) zo’n grote valkuil heeft; en erin trapt!
Nee, als je nu nog feitelijkheden wil……dan weet ik het niet meer. Maar bij mij vloog-ie er uit!

Björn van Vliet 17 jaar ago

Bas, alsof ik het niet doorgelezen heb. Je moet gewoon niet beweren dat jij het (wel) over feitelijkheden hebt. Jij insinueert en speculeert, net zoals anderen, over wat er mogelijk mis is met AJAX en Blind. Ijdele roem, hoe weet je dat? Dat is een subjectieve interpretatie van jouw kant. Je noemt het dan ook terecht jouw optiek; het zijn geen feitelijkheden. Het is niet zo recht-toe-recht-aan als het misschien lijkt. Een kwestie van copy-paste uit je eigen ervaring in het bedrijfsleven is het niet.

Een goede inschatting maken alleen, is niet genoeg. Het materiaal is in potentie prima. Genoeg talent om het zeer goed te doen. Er is dan wel een leider nodig die dat er uit krijgt. Blind moet het wel in zich hebben om die juiste leider te zijn voor Ajax en daar twijfel ik wel aan. Al denk ik dat het goed kan komen met Ajax, en dan mede dankzij Blind en natuurlijk Martin van Geel.

Bas Schenk 17 jaar ago

einde discussie

jurg 17 jaar ago

einde discussie?? einde discussie???

bas, als ik jou baas was en jij had blind zo laten rommelen (als dat als zo is) dan hadden wij ook een goed gesprek gehad. in de situatie die jij voor je ziet ben jij EINDVERANTWOORDELIJK.

in mijn ogen is het niet de vraag of je iemand moet ‘lozen’ als ze ‘niet functioneren’ maar hoe je ze kunt laten functioneren. dat is je vak als manager/trainer.

Bas Schenk 17 jaar ago

Beste Jurg, beste Bjorn, we kennen elkaar niet. Dat vind ik eigenlijk niet kunnen. Ik zal me eerst eens voorstellen: Ik ben 59 jaar, 35 jaar getrouwd, 3 kinderen en 1 kleinkind. Na mijn vaartijd als stuurman grote handelsvaart, ben ik het bedrijfsleven in gestapt als arbeidsanalist. Al na 2 jaar werd ik adviseur en vlak daarna senior bedrijfsadviseur. Ik heb dat bijna 25 jaar gedaan. Ik heb dus ook in allerlei keukens van bedrijven mogen en moeten kijken. Je snapt dat dat niet alleen bij kijken bleef. Daarna ben ik bij 3 bedrijven manager operations geweest en daarna een bedrijf in jaarartikelen (agenda’s ed) opgezet en overgedragen. Nu ben ik verantwoordelijk voor alle binnenkomende planten en bloemen (ook import) op Nederlands grootste bloemenveiling. Jullie als jonge bazen zou ik eens graag uitnodigen eens een kijkje te komen nemen op de veiling. Ik zal dan een presentatie geven Wellicht dat we dan ook “face to face” kunnen discusieren.
Wat denk je daarvan? Iedereen is welkom, als ik het maar van tevoren weet.

Bas Schenk 17 jaar ago

Oh, ja,voordat dit verkeerd begrepen wordt: de uitnodiging geldt voor alle jonge bazen.

jurg 17 jaar ago

beste bas. dit vind ik leuk. ik ben 32 jaar, alleenstaand en heb twee kinderen (5 en bijna 7). na een studie informatica ben ik bij chello gaan werken toen de bomen nog tot in de hemel groeide. na chello kwam het avontuur van breedband internet bij jamby.toen werden de bomen gekapt en ging ik werken bij sanoma uitgevers. verantwoordelijk voor het opzetten/inrichten van ‘iets’ met internet. samen met mij team hebben we daar heel erg hard getrokken om zo’n bedrijf een volgende stap te laten zetten. nu ben ik directeur van een bedrijf die op basis van open source technology (waaronder weblogs) groepen mensen in staat stelt met elkaar te communiceren. dit kunnen ‘open’ plaatsen zijn (zoals deze weblog:)) of gesloten plaatsen zoals een MeetingPoint voor de eMarketing van Philips Semiconductors. wie ben jij eigenlijk björn?

Bas Hofman 17 jaar ago

Een andere Bas hier die zich in de discussie mengt. Nu ik deze postings voor het eerst lees valt mij toch gelijk de verhouding jong vs ervaren op.
De jongeren onder ons laten zich nogal snel verleiden tot emoties, terwijl de ervaring toch meer naar de feiten op zoek gaat. Gemiddeld genomen dan toch.
Binnen ieder samenwerkingsverband is men afhankelijk van de prestaties van de afzonderlijke componenten. Gaat het echter niet goed, dan zal ook de manager erop aangesproken worden. De Nederlandse cultuur is echter niet zo gewend om direct af te rekenen, of zelf de consequenties van het eigen handelen te trekken..
Een analogie tussen voetballerij en bedrijfsleven is niet altijd te maken. De beperkingen om in te grijpen in de beschikbare middelen zijn in de voetballerij groter dan in het bedrijfsleven. . Echter, de beloningen laten juist een uitschieter naar de nadere kant zien. Daar komt ook nog bij dat de ‘componenten’ in de voetballerij over het algemeen vrij grote ego’s hebben gekregen.
Er blijft uiteindelijk ook een verantwoordelijkheid liggen bij het bestuur. Of je zorgt voor adequate middelen, of je neemt iemand aan die met beperkte middelen kan roeien en toch de overkant weet te bereiken. Maar maak het duidelijk. Degene die roeit moet helaas toch ook zelf de inschatting kunnen maken. Een foute inschatting, of niet duidelijk genoeg kenbaar gemaakt dat de middelen onvoldoende zijn; eigen schuld dikke bult. Daar is de beloning dan ook naar (met een risico component). De directie dan maar de schuld geven is te makkelijk, maakt ook een verkeerde indruk naar onderen toe. Een teken van onmacht.

Mark 17 jaar ago

Ik denk dat Blind het juist goed heeft gedaan om bij Ajax erin te stappen. Waarom moet je juist een schreeuw-manager hebben als Van Gaal? Oké het is een goede trainer. Maar dat is Blind ook. Geef hem de tijd (dat is vaak het probleem)en hij bouwt een nieuw Ajax dat de top verovert. Samen met Martin van Geel aan de leiding gaan ze Ajax renoveren en dat gebeurt nu al met Klaas-Jan Huntelaar. Ajax moet een duidelijke visie hebben, en volgens mij heeft half Nederland die, behalve het Ajax bestuur, vorig seizoen.
Dus in principe zijn we allemaal Managers, alleen hebben we die functie niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *