Flirten op de werkplek; mag dat?

Deskundigen zijn het er allang over eens: kantoren zijn de dorpen van deze tijd. Alle aspecten van het leven, die vroeger in besloten gemeenschappen voorkwamen, vind je ook terug op kantoren. De normen en waarden zijn wellicht anders; de structuren tussen de mensen, de koffiegesprekken, het samen eten, de boosheid, het delen van verdriet, de verliefdheden en de sexuele aantrekkingskracht zijn hetzelfde gebleven.

Lang geleden werkte ik op een callcenter. Ik werkte daar met een knappe man die door bijna alle vrouwen aantrekkelijk werd gevonden. Zijn hobby was flirten. De vrouwen flirtten vrolijk terug. Soms leek het op versieren, maar beide partijen leken daar volstrekt niet in geïnteresseerd. Het ging om een frivool spel.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Deskundigen zijn het er allang over eens: kantoren zijn de dorpen van deze tijd. Alle aspecten van het leven, die vroeger in besloten gemeenschappen voorkwamen, vind je ook terug op kantoren. De normen en waarden zijn wellicht anders; de structuren tussen de mensen, de koffiegesprekken, het samen eten, de boosheid, het delen van verdriet, de verliefdheden en de sexuele aantrekkingskracht zijn hetzelfde gebleven.

Ik ben benieuwd welke normen en waarden er bij jullie heersen over flirten. Wat vinden jullie ervan? Kan het op de werkplek? En waar liggen de grenzen? Zie ook de kunst van het flirten

27 thoughts on “Flirten op de werkplek; mag dat?”

Marco 16 jaar ago

Ja Bert,

Wat zal ik zeggen. Dat flirten hoort er natuurlijk helemaal bij. Da’s leuk, natuurlijk en ook effectief. Mits goed toegepast kan dat flirten zelfs heel functioneel zijn, voorwaarde is wel dat er met iedereen evenveel geflirt wordt.

Eens kijken of dat genoemd wordt in “de kunst van het flirten”

Bert Overbeek 16 jaar ago

Met iedereen evenveel geflirt? Wie vindt dat ook?

Björn 16 jaar ago

Marco, is ‘natuurlijk’ je stopwoord? Flirten is in ieder geval wederzijds, dit in tegenstelling tot sexuele intimidatie……

Janneke 16 jaar ago

Ja flirten is leuk en ‘natuurlijk’ om maar in het spowaard van Marco te blijven, haha. Wat ik alleen als gevaar zie is dat je als flirter niet weet hoe de ander het oppakt en of die het ook zo luchtig ziet.
Want is dat wel het geval dan is de balans eruit en gaat het flirten wel meer in de richting van sexuele intimidatie.

Bert 16 jaar ago

Maar wat nu, Janneke, als mensen juist dat willen…?

Janneke 16 jaar ago

Bert, tja dan antwoord ik op de hoofdvraag dat mag niet! Maar helaas vindt het nog regelmatig plaats.

Bert Overbeek 16 jaar ago

Okay, Janneke. Daarmee zou het af kunnen zijn. Maar voor de diepgang: ; ‘ dat mag niet’ klinkt zo regelzuchterig. Is helaas ook werkelijk helaas, of is het ook wel leuk? Ik vind vrouwen vaak zo dubbel in dergelijke zaken. Als aantrekkelijke Joep het doet, is het toch anders dan als zijden sok Jan-Jobbe het doet.
En ik geloof uit ervaring wel dat vrouwen in dit soort zaken de grenzen stellen. Mannen initieren; vrouwen geven aan wat mag/kan en niet. Is dat het dan? Dat mannen grenzen zoeken en vrouwen ze moeten blijven aangeven? Wordt nog pittig, beloof ik.

Björn 16 jaar ago

Bert, dat vrouwen de grenzen moeten en mogen aangeven zegt wel wat over de mannen; die zijn nogal grenzeloos. Vrouwen worden zodoende gedwongen grenzen te stellen.

Bert Overbeek 16 jaar ago

Het is waar, Bjorn. Mannen laten in het openbaar boeren en winden. Dat zie je vrouwen niet zo snel doen.

Janneke 16 jaar ago

Bert, ik denk wel dat je gelijk heb dat vrouwen bij de ene man een ander gevoel hebben als zij iets doen, dan bij een andere man. Wat zijn wij oneerlijk he soms?

Grenzen aangeven dat is natuurlijk moeilijk, soms ga ergens is mee en merk je net te laat dat het te ver is gegaan, ga dan nog maar eens terug.

En mannen moet toch ook echt grenzen (leren) stellen en aangeven.

Marco 16 jaar ago

Hehe, eindelijk kan ik me weer in de flirten en ongewenste intimidatie discussies mengen. Het wachten was namelijk op een dame die de crux van het probleem zelf zou aangeven. Janneke dank.

Vrouwtjespauw nummer 1 reageert wel op het mannetje en vrouwtjespauw 2 reageert niet op het mannetje, dus hop, dat mannetje duikt op pauwtje nummer 1. Logisch toch?

Het is net wat je zegt Janneke, bij de ene man een ander gevoel dan bij de andere. Dus behandel en benader je deze mannen ook op een andere wijze. Echter zien die mannen maar 1 en dezelfde dame, dus je kunt van beide mannen gelijksoortig gedrag verwachten terwijl de vrouw in kewestie anders reageert.

Even recht zetten ik neem jou hierin niet als voorbeeld, ik ben van mening dat dit voor bijna iedere vrouw geldt.

Kort samengevat: Mannen geven een gelijksoortige actie, maar ontvangen verschillende reacties. Logisch gevolg dat 1 van de mannen zijn acties gaat aanpassen om de reactie te beinvloeden.

Is dat ongewenst?

Charles 16 jaar ago

Marco. Wat geej je de kwestie plastisch weer. Ik zie het zo voor me. Marco Pauw loopt te pronken, vrouwtje 1 reageert niet, vrouwtje 2 ook niet, enzovoort. Vrouwtje 58 wel, en hop, hij springt erop. Het geeft de discussie inderdaad een nieuwe wending.

Björn 16 jaar ago

Marco, de vergelijking tussen pauwen en mensen moet je maar eens staken, lijkt mij. Het verklaart de menselijke sociale werkelijkheid op geen enkele manier (en je doet zelfs de pauwen te kort), het is slechts ongewenste oversimplificatie. Charles noemt het plastisch……

Bert Overbeek 16 jaar ago

Janneke,

Mannen zijn meestal horken in dit soort dingen. Als ze iemand niet aantrekkelijk vinden, dan gaan ze er simpelweg niet op af. (Hoe dat bij pauwen zit weet ik eigenlijk niet (-;) Als vrouwen mannen proberen te paaien (excusez-le-mot), bij wie het gevoel niet wederkerig is, kunnen ze bijzonder ruw zijn. Want zo werkt dat natuurlijk ook wel weer. Dan hoef je gelijk geen grenzen aan te geven.

Er zijn natuurlijk ook mannen die dat moeilijker vinden. Die het aangeven van grenzen lastig vinden. Dat heb ik, zonder onbescheiden te willen zijn, toch ook wel een paar keer meegemaakt. Geen grapje. Ik vond het moeilijk om een overgevoelige vrouw voor het hoofd te stoten, want zo voelt het. Ik vind het interessant, Janneke, dat je de dingen omdraait. Voelen wij mannen ook eens wat vrouwen doormaken…

Hebben jullie het stukje over Margriet Breet gelezen? Hoe zou zij naar de pauwenmetafoor kijken? Wellicht kan Marco in deze weer iets betekenen. Want eerlijk is eerlijk, hij maakt wel wat los. Daar kan ie trots op zijn. Trots als een….

Marco 16 jaar ago

Bjorn, ik zal staken met de vergelijking, puur omdat je het vraagt.

Misschien nog wel een noot van wijsheid voor jou: de oplossing schuilt in eenvoud.

Mijn vraag is ook vrij eenvoudig: Waarom zoeken we een ‘ellenlange’ verklaring terwijl de vraag “ Flirten op de werkplek; mag dat? ??? met een eenvoudig ja of nee beantwoord kan worden?

Janneke 16 jaar ago

Mannen geven altijd dezelfde (gelijksoortige) reactie?! Dat vraag ik me af, maar oke.
Marco, natuurlijk kunnen we alleen ja of nee op de hoofdvraag geven, maarja het doel van deze site is toch die discussie. En is de vraag wel zo zwart-wit? Ik denk het niet, maar als jij perse dat antwoord wil zou ik toch voor JA gaan, maar wel met een paar mitsen. Het vaak gebruikte woord grenzen is er een van. Iedereens grens is alleen weer anders, door bijvoorbeeld opvoeding, ervaringen etc.

Marco 16 jaar ago

Janneke, die JA durf ik wel aan. Jij ook? 0627074766 😉

Björn 16 jaar ago

‘De oplossing schuilt in eenvoud’ Die toverspreuk heb ik ook al te vaak gehoord, Marco. Bert, ik heb liever dat mensen iets losmaken met geldende vergelijkingen….. Maar goed, echt (langdurig) flirten is, in mijn ogen, per definitie wederzijds, dat ten eerste. Ten tweede, flirten is iets moois en het VOELT als iets natuurlijks. Laten we het dan ook vooral doen, mits het flirten ECHT flirten is.

Janneke 16 jaar ago

Marco, het moet nou niet gekker worden. Gaan we nu ook al via internet flirten, haha.:)
Een mooie afsluiting van de discussie van Björn; flirten is wederzijds, mooi en natuurlijk!

Charles 16 jaar ago

Tsja Janneke. Eens een pauw, altijd een pauw. Ik zou me gevleid (geflirt :)) voelen, maar ik ben dan ook een man.

Janneke 16 jaar ago

Nou dat ben ik ook echt wel hoor, haha, maar ik moest toch even duidelijk grenzen stellen. Het bovenstaande even in de praktijk brengen, zeg maar.

Charles 16 jaar ago

Janneke. Ik zou bijna mijn 06-nummer geven, om de grenzen te verkennen. Maar ja, ik ben niet zo’n flirt. Maar goed, nog even, en Bert heeft een heuse ‘flirt-site’.

Marco 16 jaar ago

Charles, je ent op de goede weg. De eertse 20% staat in ieder geval!

Janneke, sms jij onder een van de codenamen Jose, Roos, Hennie, Jennifer, Barbara of Eline?? Zo niet, dan heb ik je sms gemist denk ik.

Bert Overbeek 16 jaar ago

Ik laat het even gaan, dit geflirt, omdat vorm en inhoud een mogen worden. En gaat het hier niet over flirten?

Bert Overbeek 16 jaar ago

Maar nu is het dan ook klaar. Het is inderdaad geen flirtsite en volgende keer gaan we die uitwisseling van telefoonnummers er gewoon vanaf halen met een tip om naar Lexa door te schakelen. Ik vond het bij een artikel over flirten echter wel grappig dat het echt deze richting inging. Maar dit is een serieuze site.

Rianne 16 jaar ago

Typisch dat je in discussies steeds dezelfde namen tegenkomt… Charles, Marco en Bert. Of misschien afhankelijk van het onderwerp?
Flirten kan op de werkvloer mits de hierarchische verhoudingen gelijk zijn.

Marco 16 jaar ago

Riannne, dat is afhankelijk van het onderwerp. Ik doe graag datgeen waar ik goed in ben. Dat zal voor de andere heren ook wwel gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *