Hoe Frank Rijkaard omgaat met zijn medewerkers

Rijkaard laat zijn belangrijkste speler, Ronaldinho, alle vrijheid, stond vorige week in de krant. Het Braziliaanse wonderkind houdt van uitgaan en heeft veel ruimte nodig. Daar wordt hij blij van. Het is een mooi voorbeeld voor de manier waarop je omgaat met je medewerkers… (zie ook www.strafschop.nl en www.bertblog.nl)

Rijkaard laat zijn belangrijkste speler, Ronaldinho, alle vrijheid, stond vorige week in de krant. Het Braziliaanse wonderkind houdt van uitgaan en heeft veel ruimte nodig. Daar wordt hij blij van.
Die blijheid straalt hij uit op het veld, tijdens zijn werkuitvoering. Het is een mooi voorbeeld voor de manier waarop je omgaat met je medewerkers. De een heeft een harde hand nodig, de ander moet juist lekker zijn gang kunnen gaan. Als de prestaties er maar zijn.
Ik heb wel eens de indruk dat veel managers nauwelijks bezig zijn met de vraag hoe hun medewerkers het beste presteren. Het scheppen van een klimaat om mensen optimaal hun werk te laten doen lijkt me uitermate belangrijk. Belangrijker dan mensen met regels om de oren meppen.
En het is juist nu, in tijden dat een minister zich in het buitenland belachelijk maakt door halsstarrig de regeltjes te bewaken, van belang om die menselijke component weer eens naar voren te brengen. 

2 thoughts on “Hoe Frank Rijkaard omgaat met zijn medewerkers”

wiro 17 jaar ago

Deze week was in Studio Sport een interview te zien tussen een verslaggever en Marco van Basten. De verslaggever vroeg aan Van Basten of er al een ‘boetepot’ was ingesteld om de voetballers in het gareel te houden. Je kon zien dat Van Basten zich over het niveau van de vraag verbaasde en bijna wanhopig zocht naar tekst om het gesprek te redden. De verslaggever hield echter aan, ‘of er al een boetesysteem bedacht was om de discipline er in te houden’. Vriendelijk doch beslist gaf Van Basten daarna omzichtig aan dat er volgens hem ook andere manieren zijn om volwassen mensen bij de les te houden. Dit ging de muts echter de pet te boven, daar had hij nog nooit van gehoord! Ik ben een Rijkaard-fan.

Mark 17 jaar ago

Raar maar waar!
van Basten heeft een nieuwe boete regel ingevoerd:
Omdat de jongens toch al zoveel geld verdienen, kun je ze niet meer raken met een geldboete.
Om ze echt goed te raken gooi je ze voor de groep. Mijn nieuwe “boete” is om een mop te vertellen voor de hele groep als je wat gedaan hebt of te laat bent.

Ik denk dat van Basten meedenkt met de tijd. Vroeger kon je ze nog wel raken met geldboetes, maar tegenwoordig verdienen die gasten zoveel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *