Ik ben het jonge broekie

Tony is er vast van overtuigd. “Ik word als het jonge broekie gezien die het wil gaan maken, maar nog niets kan. En zo word ik ook behandeld door de collega’s.” Hij vertelt dat er voor hem twee andere trainees zijn geweest die de boel verpest hebben. Nu heeft niemand nog vertrouwen in de trainees die komen.

Het maakt niet uit wat hij doet. Tony ziet er ietwat teneergeslagen uit. Anderen in de intervisiegroep beamen dat dit hen ook weleens overkomen is. Een ander voorbeeld is Patty. Ze werkt bij een ander groot bedrijf en noemt zichzelf de afdelingsfeut. De afdelingsfeut maakt fouten en doet klunzige dingen. Dat laat ze zich tenminste aanpraten. Daarnaast praat ze héél veel met collega’s over hoe zij zich kan verbeteren en dat ze zaken echt niet zo heeft bedoeld.

Uit beide intervisiegroepen kwamen de volgende tips:

  • Laat je nooit aanpraten dat je een groentje, broekie of feut bent, want dan roep je gedrag van collega’s over jezelf af. Zie jezelf als jong werkende die zich graag ontwikkelt en laat collega’s weten dat ze jou niet mogen veroordelen op wat je voorgangers hebben laten zien.
  • Stel doelen, vraag gericht om werk en rond dit goed af. Vraag tijdig om raad als je ergens over twijfelt.
  • Besteed aandacht aan het bouwen aan relaties en vertel welke zaken je goed hebt afgerond. Vraag gericht om werk waardoor jij je ontwikkeling versnelt.

Tips van jullie – ter aanvulling – zijn welkom.

1 thought on “Ik ben het jonge broekie”

Dan Bekkering 13 jaar ago

Google eens op het keyword “groepsdenken” en ontdek een wereld aan opeenvolgende informatie. Doe er je voordeel mee als zgn. groentje, broekie of feut.

De adviezen van de auteur kunnen wat mij betreft  op grote steun rekenen,  ook al kun je soms het gevoel krijgen dat assertiviteit niet op prijs gesteld wordt, dan toch is het van  groot belang dat je voor jezelf en je principes blijft opkomen.  Innovaties komen van mensen die zaken waarnemen die niet door de beugel kunnen en de ballen hebben om deze aan te kaarten.

Met vriendelijke groet,

Dan Bekkering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *