Leiderschap en het Wk Voetbal (5): Leo Beenhakker, de zorgelijke vader

Leo Beenhakker heeft op de WK verrast met zijn Togo & Tobacco of Trinidad & Lopez. Hoe halen ze het in hun hoofd om dubbele namen aan teams te geven?! Servië en Montenegro is ook zoiets. Goed dat we ze geklopt hebben… (zie ook www.strafschop.nl)

Leo Beenhakker heeft op de WK verrast met zijn Togo & Tobacco of Trinidad & Lopez. Hoe halen ze het in hun hoofd om dubbele namen aan teams te geven?! Servië en Montenegro is ook zoiets. Goed dat we ze geklopt hebben. De afkorting S & M is Engels voor lichtzinnige SM-bezigheden in zwaarmoedige keldertjes.Maar daar gaat het nu niet over. ‘Don’ Leo, een naam die hij heeft overgehouden aan zijn Real-periode, heeft dat land dat nooit enige voetbalbetekenis had tot ongekende hoogten gebracht. Het heeft 0-0 gespeeld tegen het Zweden van Zlatan, Ljungberg en Larsson; stuk voor stuk spelers van grote clubs.

Hoe doet ‘Don Leo’ dat? Dat weten we niet precies, maar hij heeft een prachtige vaderlijke uitstraling en daar kunnen de bestuursvoorzitters van de Nederlandse organisaties dan een voorbeeld aan nemen.

Ik heb Leo Beenhakker zelden spelers zien schofferen in de pers. Natuurlijk, om ze te prikkelen zet hij af en toe de pers in. Maar verder is hij altijd de vader, beschermend, een zorgelijk soort rust en iemand die de boel in de hand lijkt te hebben. Zelfs tijdens de WK 1990, toen de spelers van het Nederlands elftal Cruijff als bondscoach hadden gewild en niet blij waren met Don Leo, ging het respect voor hem niet verloren.

Dat vaderlijk zorgelijke van Beenhakker, dat respect ook, dat vind ik mooi passen bij een bestuursvoorzitter van een groot bedrijf. Ik mis het bij veel leiders. Hun betrokkenheid lijkt vaak minder groot. Als een voetbalcoach als Beenhakker zich verbindt aan een werkgever, zie je altijd weer dat hij passie ontwikkelt voor zijn mensen.

Jack van Gelder kwam er achter tijdens een uitzending, toen hij hem vroeg of de spelers nu aan het feesten en trommelen waren. ‘Niet zo denigrerend, Jack’ zei Beenhakker gekscherend. Hoor je dat de leiders van een bedrijf wel eens zeggen? ‘Niet zo denigrerend over mijn mensen!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *