Leiderschapstijlen op de WK (2): Zico, de Braziliaanse Japanner

Japan wordt op de WK getraind door de Braziliaanse voetbalheld Zico. Zico maakte deel uit van het magische Braziliaans elftal van 1982; een van de beste teams dat het sambaland ooit voortbracht. Hij was een verrukkelijke voetballer die gemakkelijk scoorde. Braziliaans, Zuidamerikaans en Europees voetballer van het jaar, en getooid met de vleiende bijnaam ‘de witte Pele’. 

Zie ook:

http://www.strafschop.nl/

http://www.bertblog.nl/

 Japan wordt getraind door Zico. Zico maakte deel uit van het magische Braziliaans elftal van 1982; een van de beste teams dat het sambaland ooit voortbracht. Zico was een fantastische voetballer die gemakkelijk scoorde. Braziliaans, Zuidamerikaans en Europees voetballer van het jaar, en getooid met de vleiende bijnaam ‘de witte Pele’. Hij staat samen met onder meer Bergkamp, Cruijff en Van Basten in de FIFA-top 125, die Pele in 2004 samenstelde.

 

Zico bij Japan is zoiets als Johan Cruijff bij FC Zwolle, met alle respect voor deze voetbalclub. In het begin was de samenwerking dan ook geen pleziertje. Zico volgde Philippe Troussier op in juli 2002 en in de eerste periode leek het erop dat het niet lang zou duren. Steeds waren er de geruchten dat hij ermee zou stoppen.

Maar Zico bleef, zag en overwon. Hij won met Japan de ‘Kirin Cup’, de Asia Cup en plaatste zich met het elftal voor de WK. En dat laatste deed Japan overtuigend. Een indrukwekkende reeks: 5 van de 6 wedstrijden werden gewonnen. Zo gingen Iran en Bahrein op de pijnbank.

Na de WK verdwijnt Zico uit Japan. Het is hem gelukt om een krachtig team te maken van een groep matig spelers. Kennelijk heeft hij het Japanse collectiviteitsprincipe leren benutten. Dat wijst op een trainer die tot verrassende resultaten kan komen met een beperkt spelersmateriaal. Voor mensen die dat in het bedrijfsleven kunnen heb ik altijd veel respect gehad. Voor Zico had ik dat respect al als voetballer. Als trainer weet ik het nog niet, maar ik ga met een schuin oog zeker kijken naar zijn Japanse team.

 

Zie ook:

http://www.strafschop.nl/

http://www.bertblog.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *