Ziekteverzuim door pesterijen

Mensen zijn bang voor sancties zoals wraakoefeningen en pesterijen nadat ze iemand hebben aangesproken. Deze angst is niet helemaal op niets gebaseerd. 12 miljoen van de 41 miljoen langdurig zieken in Europa zijn om die redenen arbeidsongeschikt; aldus cijfers over 2004. Dat is meer dan een kwart. Je moet dus wel de conclusie trekken dat volwassenen zich soms net erg zo als of erger dan kinderen gedragen. Pesterijen en wraakoefeningen zijn onaanvaardbaar voor iedere organisatie.

Mensen zijn bang voor sancties zoals wraakoefeningen en pesterijen nadat ze iemand hebben aangesproken. Deze angst is niet helemaal op niets gebaseerd. 12 miljoen van de 41 miljoen langdurig zieken in Europa zijn om die redenen arbeidsongeschikt; aldus cijfers over 2004. Dat is meer dan een kwart. Je moet dus wel de conclusie trekken dat volwassenen zich soms net erg zo als of erger dan kinderen gedragen.
Pesterijen en wraakoefeningen zijn onaanvaardbaar voor iedere organisatie. Het probleem is echter dat mensen die gepest worden er niet snel melding van maken, bang als ze zijn voor nog meer wraakacties en pesterijen. De chef is immers niet altijd op de werkvloer.  
Medewerkers vrezen een onaangenaam meningsverschil (of erger) met een collega als ze hem of haar aanspreken. Omdat ze de relatie niet (duurzaam) willen verstoren houden ze maar helemaal hun mond. Dit gebeurt vooral als degene die ze willen aanspreken bot reageert.
Botte reacties ontstaan vaak bij mensen die recht door zee zijn, maar die hun emotie moeilijk onder controle kunnen houden als ze zich aangevallen voelen. Dat laatste komt veel voor en het is raadzaam om elkaar aan te leren feedback niet als een aanval te beleven. Als iemand het wel als een aanval voelt, kan je het daar beter eerst over hebben. Anders komt je boodschap waarschijnlijk niet aan.

Een manager kan niet veel anders dan stevig optreden als het om pesterijen gaat, maar zal ook moeten kijken naar de oorzaak. Alleen dan boek je resultaat op het gebied van ziekteverzuim. Een werksfeer moet veilig zijn.  

Maar misschien hebben jullie andere ideeen?

1 thought on “Ziekteverzuim door pesterijen”

GG 16 jaar ago

Wat te doen als het de chef/leidinggevende/directe manager is die zich schuldig maakt aan pesterijen? Die bijv zelf aangesproken wordt op verzuim in acties of omdat er zaken op de agenda moeten worden gezet die de manager liever niet wil. Bijvoorbeeld omdat dit een slecht imago oplevert voor de desbetreffende unit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *