Astrologie: mag dat in bedrijven?

In de Spits stond vanochtend dat ondernemers waterman in het derde huis hebben. Het zal niet de eerste keer zijn dat mensen astrologie en zakelijke profielen proberen te verbinden. Zo ken ik de manager van een bedrijf dat astrologie gebruikt wanneer er twijfel is over een kandidaat.
Bij een bedrijfsopleidingsinstituut ontdekte ik eens dat zeven van de acht trainers geboren waren in het chinese jaar van de zwijn. Bovendien viel daar op dat 80% van de opleidingskundigen onder het teken maagd was geboren.
Wat vinden jullie? Mag je astrologie gebruiken in het bedrijfsleven als een middel om mensen te selecteren?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Q
Het is heel menselijk om verbanden te zien en te willen zien. We kunnen nu eenmaal slecht omgaan met de -eveneens veronderstelling- dat er geen samenhang is, dat alles op louter toeval en willekeur berust.

De vraag is dus eigenlijk niet of we verbanden (willen) zien, maar of er voldoende consensus is om een verband als waardevol aan te merken.

Astrologie heeft wat dit betreft duidelijk de wind niet mee. Charlatans vullen nachten lang de landelijke commerciële telebuis tezamen met pornolijnen en prostitutiekanonnen. Dus op dit moment geven we astrologie het nadeel van de twijfel. Dat kan over een paar jaar anders zijn. 
Steven
Inderdaad, alle geleerde astrologen weten dat  je bij een herstructurering alle boogschutters moet ontslaan, en de watermannen promotie geven. Raak niet aan de kreeften, of je krijgt problemen. De bewijzen zijn er. In bedrijven als Enron en Parmalat werd deze raad gewoon genegeerd.
Frederik
Astrologie passeert de falsificatie-test van Karl Popper niet. Daar doen we maar niet aan.

Het gros van de managementboeken en -wijsneusjes passeert de Popper-test overigens ook niet.
Bert Overbeek
Auteur
Kennelijk, Frederik, is Popper geen criterium voor de managers in hun keuze van boeken. Zolang we met arbitraire modellen werken, zoals enneagrammen, en ons vastgrijpen aan de te kort schietende competentieprofielen,  een heilige koe these days, waarom zou astrologie dan niet mogen?
We zien nu weer hetzelfde met het brein onderzoek. Dat is nieuwe wijn maar veel managementtrainers harmoniseren het snel met hun 'unieke visie', stoppen het dus in oude zakken.
Het onderzoek wordt daarbij gemakkelijk geweld aan gedaan om de eigen unieke visie kracht bij te zetten. Zo werkt het dus.
Zolang we morsen met wetenschap in onze managementselectie- en -leermodellen zie ik geen kwaad in astrologie. Het is even pseudowetenschappelijk, het heeft evenveel uitstraling (misschien meer) en het is uiteindelijk ook weer een zelfperceptietest.
Gedrag blijft analoog en vanwege zijn chaotische karakter niet meetbaar. En alleen daarom heeft de goeroe en de zwevert alle ruimte om 'unieke visies' los te laten. Het zijn de ballonnen voor volwassenen.
cees de groot
wat mij betreft mag het - echter met het oogmerk de samenwerkingsenergiestroom te bezien op de finesses - hetgeen slechts kan met een open mind voor elkaar ... het levert dus een open-mind oefening op - die enige oefening behoeft ; en alvorens je eraan begint : iets van een motief om het ook te doen :: ergo, je voelt aan je tenen dat het nuttig & zinvol kan zijn ... voor het samenspel - de kwaliteit van het overall resultaat (ergo niet slechts de geld-cijfers) overigens schijn een leids ziekenhuis voor de teamverbanden ervaring te hebben opgebouwd met - de maya kalender - als astrologische matrix eens heel voorzichtig daar polsen? groet, cees

o ja, de suffe krantes in de trein schijnen als populairste rubriek te hebben: de horoscoop van de dag (als mentale opsteker?)