Autoritaire leiders, wat laten ze achter?

Al eens een autoritaire leider meegemaakt, die louter aan kostenbesparing en bureaucratie denkt? Die alleen maar juristen en controllers om zich heen verzamelt, en met harde hand ingrijpt als er geïnvesteerd moet worden? En? Loopt het ziekteverzuim al op?

Al eens een autoritaire leider meegemaakt, die louter aan kostenbesparing en bureaucratie denkt? Die alleen maar juristen en controllers om zich heen verzamelt, en met harde hand ingrijpt als er geïnvesteerd moet worden?
En? Loopt het ziekteverzuim al op? Zie je allerlei goede mensen de benen al nemen? En de mensen op de shop floor; zijn ze nog gemotiveerd? Wordt er nog gezongen? Gaan mensen met plezier naar hun werk? En hoe verloopt de samenwerking? En het stapje extra, wordt dat nog gemaakt?
En als de autoritaire leider vertrekt, wat laat hij dan achter? Staat er een gedegen organisatie waar je de toekomst mee in kunt? Met mensen die trots zijn op hun bedrijf? Interesseert het ze nog of het goed gaat met de firma? Of hebben ze een instelling gekregen van ‘ we lopen hier maar wat rond en doen wat ze ons vragen en verder niets’?
Ik ben benieuwd.

9 thoughts on “Autoritaire leiders, wat laten ze achter?”

Mark 17 jaar ago

Als de leider vertrekt, laat hij een zooitje achter, maar dat was het eigenlijk al, want zo heeft hij het gevormd. De mensen doen met zijn bureaucratie geen stapje extra meer. Ze hebben inderdaad de instelling van: we lopen hier maar wat rond en doen wat ze ons vragen en verder niets’! Bij de werknemers onderling onstaat ook een gespannen sfeer. Het bedrijf zelf interesseert hun niet meer, en ze zijn allang niet meer trots op hun bedrijf. Als hij vertrekt is het maar afwachten wat je ervoor terug krijgt. Een normaal persoon kan dan weer beginnen met het opbouwen van een totaal “nieuw” bedrijf.
MvG Mark

De oude baas 17 jaar ago

Als deze zijn leider werk goed gedaan heeft dan zal hij waarschijnlijk veel structuur achtergelaten, duidelijke afbakeningen en vooral geen flexibele organisatie.
Dus als erop korte termijn veranderingen noodzakelijk zijn dan zal dit waarschijnlijk niet haalbaar zijn.
De opsomming van de gevolgen die je benoemt zal inderdaad plaatsvinden als er te lang geen nieuwe leider aangestelt wordt.
De ernst en mate van de negatieve gevolgen hangt mede af van hoe lang de leider aan de macht is geweest, vorming heeft kunnen geven aan zijn manier van sturen.

tim 17 jaar ago

Dit heb ik meegemaakt op mijn stageadres. De gezichten stonden totaal niet dezelfde kant op. Er werd weinig naar het personeel geluisterd en er werden weinig veranderingen doorgevoerd. De wensen van de klanten stonden hier niet vooroop, maar de winst. Het personeel deed wat ze moesten doen en niet meer. Ondertussen waren ze aan het solliciteren bij andere bedrijven. Het is handig om naar je personeel te luisteren, omdat zij dichter op de mensen staan en vaak beter weten wat er leeft onder de klanten dan jijzelf. De klant is koning!

Geertje Dam 17 jaar ago

ik vind dat er een duidelijk verschil zit tussen autoritaire en efficiente leiders. Wat je nu beschrijft vind ik efficiency en daar is niets mis mee en soms zeer noodzakelijk! Ik ken een organisatie waarin men juist weer trots is geworden nu er weer structuur en heldere procedures opgesteld worden. Men weet waar men aan toe is.

Patriek Huughe 17 jaar ago

Enige autoriteit is noodzakelijk.Totalitaire leiders die enkel nog oog hebben voor efficiëntie en effectiviteit en voor wie nekel hun eigen wil wet is, verliezen uit het oog dat de ‘ human ressources ‘ het belangrijkste kapitaal van het bedrijf op de duur enkel nog uitvoerende robots worden,die niet meer mee willen denken,als ze nog mee willen werken. Dergelijke leiders verhogen het presenteïsme van hun medewerkers en op langere termijn keert dit tegen hen. De resultaten verslechteren,de sfeer verkilt en mensen trekken zich terug in hun eigen cocon.
Niet meer van deze tijd.

psigo 17 jaar ago

Het bedrijf waarin ik werkzaam ben, heeft een autoritaire leider. Het is de managing director die de directeur zelfs overruled. Het ziekteverzuim is op dit moment aan het oplopen, de sfeer is zeer vervelend, er is geen sprake van samanwerking waarin de communicatie ronduit slecht verloopt en de goede mensen zijn serieus op zoek naar een andere baan. Dit zijn nog maar de eerste symptomen van hoe je een bedrijf ziek maakt. Ik heb geprobeerd iets te doen, hem wakker te schudden met een probleemanalyse en mogelijke oplossingen. Helaas…. Erg frustrerend. Iemand nog ideeen?

Robbert 17 jaar ago

Al eens een autoritaire leider meegemaakt, die louter aan kostenbesparing en bureaucratie denkt? Ja dat heb ik. Deze persoon was twee jaar lang de leider die zich sociaal voordeed en ondertussen bureaucraties en autoritair opstelde naar zijn ondergeschikte. Alleen voor hem en die hoger in de organisatie werkzaam waren had hij andere maatstaven. Het gevolg in twee jaar werden gemotiveerde en zelfstandig werkende medewerkers ongemotiveerd en totaal afhankelijk van andere voor beslissingen aangezien zij zelf dat niet meer zelfstandig durfde.
Je werd overal op afgerekend als het niet de beslissing van DE AUTORITEIT zelf had. Na twee jaar liet deze persoon een totale puinhoop achter. Niet bij de top want die waren de afgelopen twee jaar diep onder de indruk van zijn GOEDE WERK. Ja zij zien nu pas hoe destructief zijn leiderschap was. Zelf nu een jaar na dato kost het nog dagelijks veel energie om de medewerkers weer op het oude peil te brengen waarbij zij weer vertrouwen hebben in eigen kunnen, vrolijk hun werk verrichten en wat over hebben voor hun collega. En dan komt er weer een nieuwe eikel van 35 die het nog beter denkt te kunnen en vervolgens weer de net opgebouwde vertrouwensband vernietigd ten eere en glorie van hem zelf. Wil je een organisatie kapot maken dan graag autoritaire en efficentie leiding inzetten en je zult zien het gaat probleemloos naar de knoppen.

ROBBERT

Sanne 13 jaar ago

Ja ik heb net te maken gehad met een autoritaire leider, en ik ben er kapot aan gegaan. Ik zit nu ziek thuis met forse spanningsproblemen. Ik begin, zelfs in de hulpverlening de Positieve menselijkheid te missen. Ik heb mij de afgelopen tijd zo alleen gevoelt. Hier praat ik dan over machtsmisbruik.  Sanne

Sanne 13 jaar ago

Machtsmisbruik is natuurlijk een ander verhaal, maar dit gevaar schijlt hierin.
Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *