Gedoogsteun? Miskleun!

In Scandinavische landen is een minderheidskabinet meer regel dan uitzondering, de vergelijking met de Nederlandse situatie gaat echter niet zomaar mank: die loopt op een landmijn en hinkelt verder met één been.
In Denemarken steunt sinds 2001 de Deense Volkspartij (DV) een centrumrechtse minderheidsregering. De DV neemt standpunten in die op gebied van immigratie, islam, integratie en (ouderen)zorg vergelijkbaar zijn met de PVV. Sinds een slordige veertig jaar heeft het daar zijn bestaansrecht bewezen. Voorstanders van een een-tweetje VVD-CDA met de PVV als lachende derde wijzen daar op.
Eén van de weinige voordelen daarvan is dat de PVV in deze constructie geen ministers levert. Een capabele minister leveren zou ook een lastig verhaal worden, of in een boze buurman met een drankprobleem moet een gerespecteerd bestuurder schuilen.

In Nederland hebben we niet alleen geen ervaring met het fenomeen minderheidskabinet, de kamerleden die deze rol van supersub zouden moeten vervullen zijn zelf politiek groengras. Juist in deze voor Nederland nieuwe constructie zou enige geslepenheid van pas komen. De PVV-ers zijn niet door de wol geverfd, ze zitten nog volop als plukjes vacht om de huid van hun opperschaap. Sterk leiderschap is vereist. De Blonde Bokkenpruik heeft dan ruimschoots bewezen zijn kliek zonder platspuiten enigszins in toom te kunnen houden, in deze rol zal de PVV nog moeilijker uit kunnen groeien tot een democratisch bestuurde partij en nog lange tijd een veredelde one-manshow blijven. De DV is dit stadium allang voorbij.
Een ander verschil met de Deense situatie is dat zij een een-kamer parlement hebben. In Nederland hebben we er twee, in de eerste Kamer toetsen we onze wetsvoorstellen met Europese verdragen en de grondwet. Met het oog op bepaalde PVV-standpunten is dat geen overbodige luxe. Aangezien veel wetsvoorstellen van de PVV niet stroken met de grondwet zal het merendeel van voorstellen die door de PVV gesteund worden het niet halen.
Een ander nadeel treft het CDA, wat hun acties van de afgelopen weken moeilijk te begrijpen. Strategisch gezien manoeuvreert het CDA zich in een lastige positie met deze formatie. In de Eerste Kamer worden ze afhankelijk van de oppositie, en in de Tweede Kamer van de PVV – niet bepaald een groepering waar iedereen intern voor warmloopt. Het CDA heeft ook moslims binnen de gelederen, terwijl het CDA naar buiten de boodschap uitdraagt de standpunten van de andere partij te ‘accepteren’. Leg dat maar eens uit aan je achterban, die net in grote getale is geslonken. Zou het CDA meer hechten aan pluche dan aan principes?
Strategisch voordeel is er des temeer voor de PVV. Ze hebben geen directe verantwoordelijkheid maar vervullen wel een sleutelrol in het besturen van een land in crisis. In hun eigen terminologie: de partij (lees: beweging) kunnen ze het onversneden PVV-geluid volop laten horen (lees: kleinburgerlijk keffen), zodat aan linkse hobbies en multikul een einde komt en er fatsoenlijk omgegaan wordt met de zuurverdiende centen van Henk en Ingrid (lees: de staatsschuld nog verder oploopt). De termen linkse hobby en multikul had ik graag vertaald, maar niemand heeft deze woorden ooit gedefinieerd of afgebakend. Het is dus moeilijk te bewijzen dat er ook rechtse hobbies en monokul bestaan, al doet de PVV vermoeden dat er diep in de psyche van Nederland dergelijke demonen waargenomen kunnen worden.
GefeliciGeert Nederland, we zijn er mooi klaar mee!

9 thoughts on “Gedoogsteun? Miskleun!”

Yvonne 13 jaar ago

Als alle fatsoenlijke CDA’ers naar het beloofde CDA congres gaan komt er gewoon een Nee. Lang Leve de democratie! En dat sluit mooi aan op de voorwaarde die opperdraaikont en huichelaar Verhagen (Ik ga warempel Balkenende bijna missen) zelf slechts een aantal weken geleden nog aan het PVV stelde voordat het CDA met hen zou kunnen gaan onderhandelen. Maar stel dat er te weinig Nee stemmers zijn, dan zal er toch wel één fatsoenlijke CDA’er en VVD’er kamerlid zijn die zijn rug wel recht houdt? Anders moet ik de hoop wanhopig toch maar  vestigen op Brinkman dat hij het licht gaat zien of hopen op een geinfiltreerde nep PVV’er.  Tot voor kort kon ik bij een moslim(a) nog wel uit plaatsvervangende schaamte benadrukken dat niet alle Nederlanders halve zolen zijn. Dat wordt lastig als 76 zetels sommige van Wilders schofterige uitlatingen “accepteren” (!!)… Dus hup nette CDA’ers plan het congres in de agenda, alles aan de kant en behoedt ons voor het boze. En dan laat ik de verbazing over het feit dat Mark Rutte liever met de medewerking van de PVV regeert dan met enig ander partij, maar achterwege. Maar laat ik dan nog wel een oproep doe aan VVD’ers: liberalen waarvoor er meer is dan het “Liberalisme van je rechterkontzak”, echt er zijn alternatieven. Dus krap met het rode potlood de volgende keer even achter je oor (mits ze gewassen zijn).

Joris 13 jaar ago

Het is jammer dat Migratie en Geloof zoveel aandacht krijgen terwijl de PVV ook goede signalen afgeeft die mensen weer eens vanuit een ander perspectief laat denken en handelen dan alleen vanuit een Torentje.
Leren is weerstand…
Oók dit is democratie.

William Vananderoye 13 jaar ago

Nederland is blijkbaar met een inhaaloperatie bezig inzake moeizame regeringsformatie. Nochtans dachten wij, Belgen, dat wij daarin vrijwel onklopbaar waren. En eigenlijk zijn jullie ons al voorbij: het Vlaams Belang bij ons is qua standpunten rond vreemdelingen vergelijkbaar met jullie PVV. Er is geen zinnig Belgisch formateur te vinden die het in zijn hoofd zou halen om met het VB in de oppositie een wisselmeerderheid af te spreken om de eigen regeringscoalitie overeind te krijgen. Niet dat dit privé al eens niet overwogen wordt, maar formeel en in volle publiek? Neen, dan graaft die zijn eigen politiek graf. Dus proficiat Nederlanders. Jullie geven een figuur als Geert Wilders eigenlijk de sleutel tot jullie heilige democratie in handen, terwijl hij verdorie geen greintje regeringsverantwoordelijkheid hoeft te dragen! Straffe toebak, zegt deze Vlaming. Alleen al daarom lijkt Wilders mij geen echt betrouwbare sleuteldrager. Maar goed, jullie zullen het zelf wel beter weten. Zoals zo vaak.

pieter-hofmann 13 jaar ago

Beste Joris, kun je me een aantal positieve signalen noemen die de PVV afgeeft buiten geloof en migratie om? Ik vind persoonlijk hun mens- en wereldbeeld behoorlijk negatief en angstig, op paranoia af.
 
Beste William, ik zou willen dat we een voorbeeld aan onze zuiderburen genomen zouden hebben. Inzake Wilders denk ik niet dat wij het hier beter weten (hoewel bescheidenheid nou geen eigenschap is die we in Nederland sterk meekrijgen). Zelfs De Winter heeft aangegeven dat Wilders wat hem betreft ‘te ver’ gaat in bepaalde opvattingen. Geert Wilders heeft dermate veel ongrondwettelijke en discriminatoire opvattingen (gewoon een kwestie van het PVV-programma naast het wetboek van strafrecht leggen) dat een cordon sanitaire misschien weleens een ondemocratisch middel ter bescherming van de democratie zou kunnen zijn. Hoe ironisch.

io 13 jaar ago

Als deze formatie er niet door komt, hoop ik dat dan een linkskabinet zéér hard valt, dan kunnen we weer opnieuw stemmen, ik kan je verzekeren dat meerendeel op de PVV gaat stemmen, die zeuren tenminste niet zo… Jammer dat Pim Fortuyn niet meer leeft dan had Nederland er héél anders uitgezien.

En nee ik ben niet uitgesproken rechts, maar ben totaal niet links

Henk 13 jaar ago

Het is bijzonder treurig dat we in NL op het punt staan een kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV te krijgen.

Hoe heeft het in dit tolerante land zo ver kunnen komen? Ik vind het onbegrijpelijk dat zo’n Wilders, die met zijn onverantwoordelijke wangedrag al zovelen gedemoniseerd heeft,  in deze voor hem zo fraaie positie is gekomen. Altijd gedacht dat er in NL nog voldoende weldenkende burgers woonden die zouden voorkomen dat iets dergelijks ooit een meerderheid zou behalen.

Ongetwijfeld dondert de boel binnen afzienbare tijd in elkaar. Immers,  de PVV is geen echte politieke partij maar een verzameling boze burgers die onder leiding van opperbaas Wilders hun gal spuwen over alles en iedereen die het niet helemaal met hen eens is. Paranoïde, wantrouwend, provinciaal en uiterst bekrompen.

Met zo’n houding kun je echt geen land besturen.  Laten we hopen dat dit allemaal snel achter de rug is…

En io (9.53 uur), het merendeel dat op de PVV gaat stemmen, die zeuren niet zo. Dat begrijp ik niet, het is toch juist de PVV en haar aanhang die onophoudelijk hun klachten over de samenleving in het algemeen en de overheid in het bijzonder over ons uitstorten??

Bert Overbeek 13 jaar ago

Mooi stuk, Pieter. Het roept discussie op.

René 13 jaar ago

Wat is toch die neuzelende aversie tegen de PVV?  Waarom zijn mensen die op de PVV stemmen opeens onweldenkende, boze burgers die hun gal spuwen en mensen waarvan de oren  gewassen moeten worden. Klinkt mij als zelfde gedrag als wat Wilders doet!
Dit is democratie, het is een uitdaging naar ons (het volk) en de politiek om het anders / beter te doen dan nu. Hou op met het afzeiken van de PVV en werk vanuit je kracht.

Ik kijk uit naar de vernieuwing (minderheids kabinet). Zal niet makkelijk gaan, maar voordat je kan rennen moet je eerst leren lopen. Dus begin maar…..

Pieter 13 jaar ago

Beste René,

Die ‘neuzelende aversie’ is gebaseerd op het idee dat de PVV-middelen weleens erger dan de maatschappelijke kwalen kunnen zijn. Wanneer een partij herhaaldelijk ongrondwettelijke en discriminatoire ideeën lanceert waarbij specifiek één bevolkingsgroep als zondebok fungeert kun je je stilaan eens afvragen of we niet ooit hebben ‘leren lopen’ met een grondwet (inclusief grondrechten) daarbij als leidraad. Om die zomaar aan de kant te schuiven lijkt me onnodig, hysterisch en bovenal contraproductief.
Tel daarbij op dat de PVV wenig opheeft met inhoudelijk discussiëren getuige het aantal critici dat tot ‘knettergek, ‘onzinig’ of ‘Noord-Koreaans’ verklaard wordt, waarmee een inhoudelijke discussie in de kiem gesmoord wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *