Had minister van der Hoeven nu echt ongelijk over jonge managers?

De werkgevers en minister van der Hoeven zijn er uit. De minister had zich scherp uitgelaten over arrogant en zelfzuchtig gedrag van met name jonge managers. Ze denken teveel op korte termijn. In de discussie die ze afdwong door haar scherpte, een geweldig strategische zet, nuanceerde ze de boel, maar het beeld blijft hangen.Ik vind het wel jammer dat de minister de scherpe kantjes ervan af heeft gehaald. De reactie van de werkgevers is begrijpelijk, zeker, en ze hebben gelijk dat de minister teveel generaliseerde.

Maar het korte termijndenken van een aantal jongere managers, de primaire behoefte om rijk te worden en daarbij meer aan de eigen broekzak dan aan de vestzak van het bedrijf te denken, zijn alomtegenwoordig.

Er moet onder hen een veel coöperatiever manier van denken komen. Samen een klus klaren, samen de economie er weer bovenop helpen. Maar samen. Niet alleen de eigen club of familie maar ook eens over de eigen schutting denken.

In mijn boek ‘Heerlijk, de werkvloer op!’ bekritiseer ik dezelfde misstanden als de minister. Ik probeer ook te laten zien in dat boek hoe het wel kan. Arrogantie raak je kwijt als je respect leert ontwikkelen voor mensen die het werk al jaren doen en ook eens op zoek gaat naar de persoonlijkheid achter die mensen.

Ik heb in de afgelopen jaren zo vaak arrogante beschouwingen gehoord over hard werkende mensen. Die worden dan gemakkelijk negatief genoemd. Of het heet dat ze ‘in de weerstand’ zitten. Ja, ja, dat zou ik ook ‘zitten’ wanneer er een jonge manager langskomt, die geen aandacht heeft voor relevante zaken over het proces en over mij, maar wel voor zichzelf en zijn schitterende carrièrepad.

Het zou de werkgeversvereniging gesierd als ze de feedback had ontvangen in wijsheid, met een blik van ‘We weten dat dit voorkomt, de minister overdrijft wat, maar we bewaken de boel, we gaan voor een andere moraal zorgen.’

Nu heeft ze gereageerd als door een wesp gestoken. En in het lauwe compromis verdwijnt de scherpte weer. Jammer. Een wanstaltige ethiek dient in het maatschappelijk belang stevig aangepakt te worden.

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5168092/__Werkgevers_kwaad_op_Van_der_Hoeven__.html

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Fred
Juist, dus als ik het goed begrijp moet de manager het proces en de werknemer als eerste respecteren en daarna pas misschien een beetje mag gaan nadenken over zijn eigen mening of invloed op de organisatie.

Dus we maken mensen verantwoordelijk maar toch weer niet. Nee dank u, overleg en afstemming is goed maar aan het einde van de week wil ik toch echt iets van waarde toevoegen aan mijn organisatie. 

Dat onze schooljuf de wijsheden van de speelplaats wil toepassen in de echte boze buitenwereld zegt meer over haar voorkeur voor verhaaltjes over de schepping dan relevante wetenschap en kennis.
Bert Overbeek
Auteur
Je kunt bijzonder onderscheidend zijn als je op samenwerking mikt Fred. Dat hangt er vanaf hoe je het doet. Verder zie ik niet veel verband tussen mijn verhaal en jouw reactie. Je gaat in op uitspraken die ik niet doe.
Niels van der Stappen
Lid sinds 2020
Elke bedrijf krijgt de jonge (en oude) medewerkers die het zelf wil en zelf creëert. 
Je krijgt waar je op stuurt! 
René
Fred, ik ben benieuwd wat je nu bedoelt met: ik toch echt iets van waarde toevoegen aan mijn organisatie. In mijn beeld ben je als manager verantwoordelijk voor je mensen & je proces en zit daar ook  je toegevoegde waarde! Welke andere waarde zie jij dan?

Nog een laatste opmerking: op de speelplaats worden de fundamenten gelegd voor de 'echte boze buitenwereld''. Kinderen zijn harder dan volwassenen in hun omgang!