Leve de emoties op het werk!

Een van de dingen die mij in het bedrijfsleven hogelijk verbaast, is de emotionele censuur die velen op zichzelf toepassen. Ondanks hartinfarcten, assertiviteitstrainingen en ‘maak van je hart geen moordkuil’-aanmoedigingen, lopen de meeste mensen er in het bedrijfsleven nog behoorlijk afgeknepen bij

Verliefd op een collega? En? Is de ander ook verliefd? Leuk. Gefeliciteerd. En hebben jullie het je baas verteld? Collega’s ingelicht? Nee. Het moet ‘nog even’ geheim blijven. Zoals talrijke emoties op de werkplek ‘nog even’ verborgen moeten blijven.
Een van de dingen die mij in het bedrijfsleven hogelijk verbaast, is de emotionele censuur die velen op zichzelf toepassen. Ondanks hartinfarcten, assertiviteitstrainingen en ‘maak van je hart geen moordkuil’-aanmoedigingen, lopen de meeste mensen er in het bedrijfsleven nog behoorlijk afgeknepen bij.
Dat zie je overigens niet altijd onmiddellijk. Veel mensen zijn prettig in de omgang, zien er lekker uit of blinken uit in het spuien van opvattingen. Anderen doen erg serieus en belangrijk. Die worden dan wel eens ‘functioneel boos’. Met functioneel boos is het net zoiets als met functioneel naakt in films: doordat het functioneel is mag het.
In coachingsgesprekken met vrouwen én mannen heb ik gemerkt dat vooral huilen een ongewenste emotie is. Ongewenst voor degene die huilt, wel te verstaan. De omgeving ziet dat anders, mits het huilen geen permanente uitingsvorm is. Die vinden een traantje op zijn tijd wel prettig. Het breekt immers situaties open. Eindelijk kunnen we eens praten op relatieniveau.
Ik ben er erg voor dat er meer ruimte komt voor tranen in werksituaties. En boosheid mag ook wel eens in situaties dat het ‘minder functioneel’ is. En waarom? Omdat emoties altijd een functie hebben! Frijda beschreef dat al in zijn werk ‘De emoties’. Emoties hebben een signaalfunctie. En we begrijpen die vaak maar al te goed!
Kortom: leve de emotie in organisatieland. Beter dat dan al die gecontroleerde pseudo-professionals.

4 thoughts on “Leve de emoties op het werk!”

Patrick Spits 18 jaar ago

Helemaal mee eens!

Half Nederland loopt met het hoofd zwaar naar rechts (ratiogedeelte in de hersenen) doordat emotie niet serieus genomen wordt.

Emotie en ratio = Yin en Yang = Peppi en Kokki = Bassie en Adriaan

Groeten uit Eijsden

Björn van Vliet 18 jaar ago

Rationeel handelen betekent in belangrijke mate efficient en effectief doelen halen. Het tonen van emoties is daar een noodzakelijke factor in, wat mij betreft. Oftewel, emoties zijn ook in zekere zin ‘rationeel’. Nuttig en noodzakelijk.

Maar, er zijn grenzen 🙂

Geertje Dam 18 jaar ago

wat als een collectief signaal (mobbing) niet wordt opgepakt door de directie, kiezen we dan met zijn allen liever voor een lanzame dood dan voor diepgaande verandering (Quinn)wat is de functie van intimidatie en bedreiging

Bert 18 jaar ago

Ha Patrick,

De aloude trainingstheorieen over ratio rechts en emotie links in de hersenen kunnen de prullenbak in. Ze zijn gedateerd. Er valt een boel over te zeggen, en over te vinden op het internet. Lekker googlen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *