Nieuwe sfeer in bedrijven door durfkapitalisten

Ik hoor nog wel eens wat Nederlandse werknemers praten over invloed en medezeggenschap. Met de Angelsaksische private equity wave in de achtertuin hebben ze kennelijk geen idee wat er gebeurt. We zullen anders moeten gaan denken. Ook de vakbonden, die al heb aangekondigd zich zorgen te maken over dit fenomeen. Maar zorgen helpen niets. 

Durfkapitalisten gaan volgens een Britse krant Ahold opdelen in stukjes. Dat levert meer rendement op. Het is een van de eerste Nederlandse voorbeelden van private equity. Wat dat is? Welnu, je bent zo rijk dat je geen aandelen koopt maar hele bedrijven. Vooral Amerikanen en Britten hebben er een handje van.
En Nederland is aantrekkelijk voor ze. Ze kopen een bedrijf en een paar jaartjes later verkopen ze het weer en als het goed is dan levert dat ze een lekkere som geld. Ze hebben veel macht en –zoals uit het voorbeeld van Ahold blijkt- bemoeien zich behoorlijk met de bedrijfsvoering.
Ik hoor nog wel eens wat Nederlandse werknemers praten over invloed en medezeggenschap. Met de Angelsaksische private equity wave in de achtertuin hebben ze kennelijk geen idee wat er gebeurt. We zullen anders moeten gaan denken. Ook de vakbonden, die al heb aangekondigd zich zorgen te maken over dit fenomeen.
Maar zorgen helpen niets. De nieuwe bedrijfsinfrastructuur rukt op, is niet te stuiten en laten we ons er op instellen en kijken hoe we het leuk kunnen maken.
Iemand een ander idee?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>