Seks coach op het werk verhit gemoederen! (case)

Een vrouwelijke operationele manager van een groot bedrijf in het zuiden van het land heeft erg veel baat gehad bij een tantra-therapeut. Ze praat open over deze dingen op haar werk en heeft al vaak moeten uitleggen dat de therapeut iemand is die meer doet dan alleen seksuele massage. (Dit artikel plaatsten we eerder, maar we vonden de case dermate interessant dat we hem nog eens onder je aandacht brengen)

Het gaat om een goede ademhaling tegen stress en vooral ook om blokkades in je lichaam, die ervoor zorgen dat dingen in lichaam en geest niet goed verlopen. Een beetje een technisch verhaal, maar ze zweert er bij en heeft de therapeut nu als coach ingehuurd.

Daar is weerstand tegen bij leden uit haar team. Ze weerlegt deze door erop te wijzen dat mensen niets tegen hun wil in hoeven te doen. Alleen het oudste teamlid, Leo, vindt het veel te ver gaan. Hij geeft haar te kennen dat hij bij haar manager gaat aankaarten dat ze een sekscoach inhuurt.

Wat zou u doen als u de manager was en dit verhaal zou horen?

Op 20 september verzorgt Bert Overbeek een betaalbare workshop over verandermanagement en het brein, ‘Kunnen we wel veranderen?’ Hierin staan verandermanagement en recent breininzicht centraal. Hier vind je de link: http://www.jongebazen.nl/verandermanagement/workshop-voor-managers-trainers-en-coaches-over-het-brein  Bert twittert op Goeroetweets. (pitchersupport.com)

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Janny Kamp
Hoi Bert,
uitdagende casus! Ik ben zelf geen manager, ben als trainer-adviseur in bedrijven werkzaam, onder andere op het gebied van (on)gewenst gedrag. Ik trek echter graag de pumps van de manager aan en zou als volgt reageren: "mooi niet in mijn toko! Ik vind dat seksuele massage of een sekscoacht niet thuishoort op de werkvloer. Ook al kan men zelf de grenzen aangeven, mensen hebben nu eenmaal de neiging zich sociaal gewenst te gedragen en ik wil absoluut vermijden dat medewerkers zich opgelaten -of erger: onveilig - voelen door iets wat willens en wetens 'binnengehaald' wordt. Ook in het geval iedereen staat te juichen: ik wil koste wat kost het risico vermijden dat iemand zich vervelend voelt door mijn toedoen. Dus niet, niet op de werkvloer."
 Ik denk dat de club zich beter kan  richten op de vraag waarom er behoefte is aan een coach, wat moet het resultaat worden en wat voor iemand past daar het beste bij? Gewoon, met de pootjes in de pumps het gezonde boerenverstand gebruiken en je bewust zijn van de kwetsbaarheid van de mensen op de vloer. En je realiseren dat de opmerking "iemand kan toch zeggen als hij/zij het niet prettig vindt'  getuigt van onwetendheid over de zaken die rond (on)gewenst gedrag spelen. Een leidinggevende die écht denkt dat de meeste medewerkers mondig genoeg zijn om hun grenzen aan te geven, doet er goed aan eens een flinke duik te nemen in dit onderwerp, waarbij er veel zwart en wit bestaat, maar nog veel meer grijs!
Massage Amsterdam
Vanuit mijn professie sta ik open voor heel veel zaken, alleen dan kan je je wereld verbreden maar ik denk dat dit op de werkvloer, en uberhaupt bij massages, te ver gaat.
Kinderkleding
Ik denk dat je er als manager alles aan moet doen om je medewerkers niet ongemakkelijk te laten voelen. En als ik de reacties zie is dat niet gelukt. Fail dus.
Martin van den Berg
Bij coaching draait alles om veilig voelen en openheid. Gezien de reactie van de collega is hier geen sprake van en heeft coaching, in deze vorm, geen nut. Ongeacht of het om sexcoach gaat, of om weet ik niet wat voor coaching. resultaat en zicht op resultaat staat bovenaan.
Alberdina
Geinig, dus de woorden sekscoach en massage blijven hangen... en woorden als ademhaling, blokkades in lichaam en geest en 'therapeute' niet. Leuke opdracht voor de operationeel manager. De eerste beweging is er al! weerstand...
Jan Piet Baas
Lid sinds 2019
Grappig te lezen hoe tantra meteen verward wordt met seksualiteit. Deze beeldvorming komt door de seksindustrie, die er mee aan de haal is gegaan. In feite gaat het om bewustwording van je levensenergie.Hoe blokkeer je die  en waar zet je hem vast in je lichaam en hoe je hem weer kunt laten stromen. Deze energie komt binnen in het bekken en is daar het eerst voelbaar, vandaar de link met seksualiteit.
De potentiële kracht ervan is groot en hem alleen inzetten voor seksualiteit  is in feite een verspilling van de energie. Wat voor nieuwe ideeën en werklust zou er binnen organisaties vrijkomen als mensen deze energie laten stromen en van hier uit hun werk doen?
putteke
...Als daar maar geen kinderen van komen...
Joop
Als ik manager zou zijn zou ik dit soort dingen toejuichen. Stress en blokkades en de daaruit voortvloeiende problemen zoals drugs- en alcoholverslaving zijn een groot probleem en managers zijn zich daarvan onvoldoende bewust of het interesseert ze niet. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe ik door een tantrische massage te ontvangen weer genoot van het leven, plezier had in mijn werk en daardoor beter functioneerde. Jammer dat steeds de nadruk op seks wordt gelegd in plaats van door tantrische massage de levensenergie (prana, kundalini) door het lichaam te laten stromen. Het effect daarvan wordt zwaar onderschat. Het geven van voorlichting in het bedrijfsleven zou daarom veel duidelijk kunnen maken. Het zou me niets verbazen als dit in Amerika al op grote schaal gebeurt.
Johanna
Geweldig, eindelijk een doorbraak verder kijken dan je neus lang is. Het is vergelijkbaar met het deponeren van een koekoeksei in het nest van een rietzanger. De bedelgeluiden van het koekoeksjong
zijn niet te onderscheiden van de rietzangersjongen
maar naarmate het koekoeksjong groeit, worden de bedelgeluiden luider, totdat ze die van 8 rietzanger - jongen overschreeuwen. De volwassen rietzanger negeren alle indicaties dat ze een indringer in hun nest hebben en blijven het koekoeksjong voeren, tot grote schade of zelfs de dood van hun eigen jongen.Hopende dat het belangrijk is dat we de moed hebben om breder te kijken, zodat een ieder op zijn of haar manier geholpen kan worden en niet blijven hangen in vooroordelen. Gr Johanna.
Jos Witteveen
Lid sinds 2019
Het zit in het woord "sex" anders hadden hier geen reacties gestaan. En inderdaad zoals verwacht keurig politiek correcte standpunten die later met vrienden in de sauna worden toegelicht. Want "sauna" is geen eng woord. Mijn mening? Stom idee, gaan we niet doen evenals al die "leg je geest eens even helemaal bloot" sessies. Zouden we "ontslag om economische redenen" ook niet eens onder ongewenst gedrag moeten plaatsen? Volgens mij leidt dat ook tot een gevoel van onveiligheid :-)
Helene Baayen
Tantra heeft alles te maken je levensenergie. Dit is tevens hetzelfde als onze seksuele energie, niet te verwarren met platte seks. Aangezien we een groot deel van ons leven (en onze levensenergie) in een werksituatie doorbrengen zou het een geweldige doorbraak zijn als mensen vanuit deze kracht ook op hun werk kunnen functioneren!
Tantra betekent verbinden en in balans brengen, perfect voor teambuilding dus! Go for it!
Susan
Het staat er duidelijk: ".... dat de therapeut iemand is <em>die meer doet dan alleen seksuele massage</em>..." Het gaat hier dus onder andere om seksuele massage.
Mijn mening: dit hoort absoluut niet thuis op de werkvloer, dat doe je gewoon lekker privé.
Vreemd om zo'n masseur in te huren als coach.
Naief om te denken dat als het voor jezelf werkt, je deze methode ook aan anderen moet opdringen.
En dat het goed zou zijn voor teambuilding.... De jaren 70 zijn al zó lang voorbij....
Alex
Los van tantra, welk probleem is de manager aan het oplossen?
Ellen
Ik heb geen enkele behoefte aan ademhalingsoefeningen of blokkades opheffen met mijn collega's. Dat soort dingen die ik wel privé. Als er gemasseerd moet worden met collega's (en dan heb ik het over niet-seksuele massage) is bij mij al een grens overschreden.
Seksuele massage is helemaal out of the question. Ik zou een vertrouwenspersoon inschakelen als zoiets voorgesteld wordt.
Wat ik privé doe is heel andere koek, maar ik wens een hele brede grens te trekken tussen wat ik privé leuk vind en wat ik met collega's wil doen.
David
Het verkeerde onderwerp is de boventoon gaan voeren. Doel was om personeel kennis te laten maken met de baat van ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, blokkades opheffen, etc zodat mensen zich lekkerder voelen, beter kunnen functioneren, productiviteit wordt verhoogd, etcetera. Dat laatste is goed voor het bedrijf en zal binnen de werkcontex waarschijnlijk door het personeel goed begrepen en geaccepteerd worden. Nu de link met het woord sexcoach is ontstaan is dit stuk ondergesneeuwd en is het begrip en daarmee de draagkracht van een aantal personeelsleden verdwenen.

Als manager kun je proberen om de discussie weer terug bij het echte onderwerp te brengen. Begin met de voordelen voor het bedrijf door het realiseren van de voordelen voor het personeel. En deze oefeningen en therapie gaan over mensen. Mensen blij, bedrijf meer winst, manager blij. Dus dat jij er voor bent dat het personeel dit probeert. Zo steun je ook de initiatiefnemer. Tegelijkertijd moet je geen strijd (blijven) voeren die niet meer te winnen is. Steek het positief in, maar van dwang kan geen sprake zijn. Pols wie er positief tegenover staat en biedt hen de mogelijkheid om deel te nemen. Wie niet wil deelnemen hoeft ook niet. Sterker nog, biedt hen (vraag hen) een alternatief iets, maakt niet uit wat, als ze maar het idee hebben in hun waarde te zijn gelaten, dat hun keuze is gerespecteerd en dat ze niet worden achtergesteld bij de anderen.

Als er uberhaupt te weinig draagvlak is zou ik het afblazen. Want dat is ook niet goed voor een bedrijf. En dus niet voor de manager.