Rubriek: Interviews

Reactie van de bank en politie, als je slachtoffer bent van internetcriminaliteit

Vorige week plunderden internetcriminelen mijn bankrekening. Ze gaven zich uit voor fraudebestrijders van de ABN Amro en die vorm van internetcriminaliteit heet ‘spoofing’. Ik heb daarover bewust een artikel geplaatst om anderen te waarschuwen. Daarop zijn honderden reacties gekomen; de meesten zeer ondersteunend. Dit artikel is een eerste vervolg op het artikel van de vorige week. Het gaat over de reactie van de bank en de politie, die volgt op spoofing.

Over de politie kan ik kort zijn. Je doet aangifte, dat kan online en telefonisch (0900-8844). Hun reactie is warm, betrokken en inlevend. Over de bank ben ik persoonlijk helaas minder tevreden. Misschien dat dat nog verandert, maar tot nu toe vind ik de ABN Amro-bank een koele en afstandelijke indruk maken. Ik zeg dit niet om een bank af te kraken, waar ik 17 jaar mijn rekening heb lopen, maar om ze te helpen hun dienstverlening te verbeteren. 

CFO Jolanda Poots-Bijl interviewt Bert Overbeek; de rollen omgedraaid

WP_20150924_009-2In 2010 interviewde Bert Overbeek Jolanda Poots-Bijl, destijds CFO bij VolkerWessels. Dat deed hij voor JongeBazen. In dat gesprek stelde Jolanda voor om Bert een paar weken zelf eens te interviewen. Die stemde in, en beloofde haar om het interview op JongeBazen te plaatsen. Het werd, volgens Jolanda, een interview met een universele denker. Over het Bert-Zijn en zijn nieuwste boek waarin management goeroes twitterend hun ideeën over de bühne brengen. Hieronder het resultaat.

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Timo Huges (ex-directeur FloraHolland en NS): ‘Verandering is niet eng.’

Deze week werd NS-topman Timo Huges uit zijn functie ontheven. De kritiek van Deijsselbloem en de zijnen was messcherp. Huges was niet eerlijk geweest over de manier waarop NS met zeer gevoelige informatie was omgegaan. De vraag die NRC opwierp: Kwam hij in de knel of was hij gewoon oneerlijk?

Ik ken Huges van een afstandje. Ben dus niet objectief. Zowel voor Flora Holland als de NS werkte ik, zij het beiden niet in de periode dat Huges er werkte. Toch heb ik hem een paar keer getroffen. Een keer voor een interview, en een keer in de BNR-studio, toen we in een programma allebei (onafhankelijk van elkaar) geïnterviewd werden. Het interview dat ik zelf met hem had dateert uit februari 2010. Je kunt het hieronder lezen.

Ik vond Huges, en dat zal nu wel niet politiek correct zijn, een aimabele kerel. Net als de meeste medewerkers van Flora Holland en de NS. En net als ROVER en de klanten. Mensen maken fouten en op zijn niveau kan je dit soort fouten niet maken. Nog eens, ik ben niet objectief, en ben geschrokken van het nieuws, maar ik vond Huges’ gedrag in het directe contact plezierig. Toegankelijk, normaal praten en met een goed hart voor zijn organisatie en de klanten daarvan. Jammer dus dat hij de fout in is gegaan. Hier het interview.

Vacatures

Opleidingsmanager Business Deeltijd / Masters

Ben jij een sterke verbinder en netwerker die toegankelijk is voor de medewerkers en studenten? Lees dan snel verder! Bekijk alle vacatures

Advertorial

Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD): ‘Europa kan beter presteren, als het stopt met navelstaren’ (interview)

Jeanine Hennis-Plasschaert was nog geen 38 toen de European Voice haar uitriep tot Europarlementariër van het Jaar. En collega’s uit Brussel herinneren zich de staande ovatie, die ze van het Europese parlement ontving toen ze het voor elkaar kreeg om 2/3 van het parlement het SWIFT-akkoord te laten verwerpen. Een politieke overwinning, te vergelijken met Olympisch goud. Het moet haar vastberadenheid geweest zijn. Een eigenschap die door haar moeder gestimuleerd werd. Na de scheiding van haar ouders heeft ze haar jeugd bij haar doorgebracht in ‘een rijtjeshuis’.  Een belangrijke invloed op haar leven, dat in de loop van de tijd verbonden raakte met de VVD.  (Dit interview werd eerder gepubliceerd in september 2012 maar we herplaatsen het omdat Jeanine Hennis minister van Defensie is geworden.)

‘Human Resource moet generation Y proof zijn’ zegt HRM-directeur Ibo Metz van KPN (interview)

Jongebazen gaat interviews doen met vooraanstaande HRM-managers de komende tijd. Er is namelijk veel kritiek op HRM de laatste tijd. Het zou een clubje betweters zijn die op de stoel van de manager gaan zitten. Managers zouden het zelf kunnen; HRM zou louter nog een leverancier van diensten moeten zijn waar om gevraagd wordt. De adviesfunctie moet veranderen. Het woord is dus aan HRM-managers. Hoe zien zij HRM in hun organisatie? En hoe zien ze de toekomst? Het eerste interview is met HRM-directeur Ibo Metz van KPN: ‘HR moet generation Y proof zijn.’

‘Iedereen heeft talenten, maar is nog niet een cruciaal talent’ (interview met talentontwikkelingsdeskundige Boudewijn Overduin)

Waarom hou je je bezig met de groei en ontwikkeling van mensen? Wat drijft iemand om die groei en ontwikkeling zo vorm te geven dat het ook werkelijk effect heeft op de performance van mensen, maar niet in de laatste plaats ook op de prestaties van het bedrijf zelf? Boudewijn Overduin lacht als ik hem de vraag stel. Hij weet het eerlijk gezegd niet.

Boudewijn Overduin is algemeen directeur van Vergouwen Overduin, voor veel bedrijven een vaste partner bij training, coaching en advies. Overduin publiceerde onder meer twee boeken . ‘Liever (g)een training’ en ‘Professionals en professionele ontwikkeling’.  Hij is een prominente man in de wereld van training en development en is bekend vanwege zijn performance gerichte benadering van training en zijn visie op Talent Management.  In zijn kantoor in Badhoevedorp interviewde ik hem over deze twee onderwerpen. Dat leverde een aantal interessante quotes op. Dit is het eerste interview in een reeks over HRM.

BAVARIA-directeuren Frank en Peer Swinkels: ‘Relaties staan bij ons centraal,niet de bonussen.’ (Interview)

Middenin het Brabantse land nabij Lieshout ligt de Bavaria-brouwerij. De brouwerij is sinds 1764 in handen van de familie Swinkels. Het bedrijf exporteert zijn bier naar 120 landen, waaronder Zuid-Afrika en Rusland. Het levert daarmee een bijdrage aan de bierreputatie van Nederland in het buitenland. Samen met Mexico is Nederland namelijk het grootste bier exporterende land van de wereld.

Interview met Johan van den Elzen, CEO van Movares: ‘We hebben in Nederland te veel regels’

Johan van den Elzen is CEO van Movares en volgens collega’s een ‘atypische baas’. Aan de muur van zijn kantoor in de omgeving van Utrecht Centraal hangt het Chinese affiche van een westerse big band. Zijn big band. Iets verderop een klein Oranje voetbalshirtje met daarop de vermaarde tekst van Cruijff: ’Elk nadeel heb zijn voordeel’.

Topvrouw Margreet Oostenbrink: ‘Primair gedrag komt naar voren als het spannend wordt’

Sommige directeuren zeggen van zichzelf dat ze erg saai zijn. Ze zien de hele wereld, maar vooral vanuit een taxi. Eigenlijk verlaten ze de gebaande paden zelden. Dat geldt niet voor Margreet Oostenbrink, de directeur Verandermanagement & IT van Syntrus Achmea. Margreet is allesbehalve een grijze muis. Hoewel ze zichzelf ‘een normaal mens’ noemt, houdt ze ook van ‘anders’.

Zorgbestuurder Anita Arts over leiderschap: ‘De een moet je coachen, de ander sturen’ (interview)

Wat is goed leiderschap? Een veel gestelde vraag. Vaak beantwoord ook. Niet zelden door consultants die zelf geen leiding hoeven te
geven. Die weten het precies. Die laten er een kernkwadrantje op los of pakken een modelletje uit de kast. Soms met verbluffend goede resultaten, dat moet gezegd. Storytelling laat je zelf lessen trekken, waar modellen voor je denken.
Daarom  hoor ik liever het verhaal van ervaren leiders.