Rubriek: Ongerubriceerd

Werkplekergernissen: Lekkej gewejkt?

2015-09-02 20.47.34 HDREerder had ik het met jullie al over taalverbastering bij ‘bila’ Maar wil iedejeen vanaf nu ook onmiddellijk ophouden om zijn man of vjouw of vjiend of vjiendin een ‘pojtnej’ te noemen! Pojtnej is de nieuwe Nedejlandse vejbastejing van ‘partner’. Sinds onze ‘r’ is afgegleden naaj het niveau van een glibbejige medeklinkej tussen de j en de r, krijg je de eigenaajdigste vejbastejingen.
Het was me in het bedjijfsleven en op de jadio al opgevallen. Daar zeggen de medewejkejs zondej blikken of blozen dat ze ‘lekkej gewejkt’ hebben. Lekkej gewejkt. Je zou ze hun tong uitjukken.

Inspirerend leiderschap? Aan me hoela!

2014-09-02 15.47.22In een groot Nederlands bedrijf loopt momenteel een veranderingstraject. De nieuwe manager van het bedrijf, nieuw in zo’n rol, heeft daarbij bedacht dat het handig is om ‘een inspirerend leider’ te zijn. Op veel van de seminars over leiderschap word je geleerd hoe dat moet. Door trainers die even inspirerend willen zijn. Ik hou dat even algemeen, om niemand persoonlijk voor de schenen te schoppen.

We komen zo op de manager van het bedrijf terug, eerst even een uitstapje naar genoemde trainers. Als collega-trainer valt me namelijk op dat die inspirerende trainers vaak zo weinig voeling hebben met ‘de werkvloer’ en daar ook niet in geïnteresseerd zijn. Daar valt het geld niet te halen. Ze ‘richten zich op het middenkader en het hogere management’. Met, uiteraard, een ‘volstrekt unieke visie’, want dat verkoopt lekker. Die unieke visie blijkt bij nadere doorlichting ‘oude wijn in nieuwe zakken’ te zijn.

Het koninklijk huis: het laatste eenheidssymbool van het Koninkrijk?

DSC_0326Wie me een jaar geleden had verteld dat ik deze week Willem-Alexander en Maxima uitgebreid zou fotograferen, had ik uitgelachen en geen bier meer geschonken. Toch gebeurde het dat ik deze week het koninklijke bezoek aan Curaçao mocht vastleggen voor een lokale nieuwssite. Op verzoek volgt in onderstaande artikel een terugblik gezien van achter de schermen. De ervaring veranderde deels ook mijn gedachtenstroom over het koningshuis.

Vacatures

Directeur

Wij zijn op zoek naar een Directeur Bekijk alle vacatures

Advertorial

Kun jij dat, coachend leiding geven? (Workshop)

Lukt het jou om je medewerkers in de juiste stand te krijgen? En lukt dat op de manier zoals je wilt, of ben je te weinig coachend? Dan is dit bericht een prima bericht voor je. Lees even mee.

Voor coaches en managers is er op 13 en 20 november de succesvolle workshop ‘Coachen en coachend leiding geven’ . Deze leerzame en zeer goed gewaardeerde cursus vindt plaats op de mooie locatie Stadscafé de Observant in Amersfoort.  De begeleiding is van ervaren manager, trainer en coach en JongeBazen-hoofdredacteur Bert Overbeek. Hij schreef boeken over verandermanagement & het brein, operationeel leiding geven en managementgoeroes. De deelnemer betaalt 275,00 euro ipv de gebruikelijke 425 euro per persoon, all in. Ook ontvangt iedere deelnemer een e-reader per mail over coaching. Voor informatie kunt u terecht bij pitcher.support@hetnet.nl

Wie Latijns-Amerika niet kent, snapte Chávez ook niet

Precies 60 jaar na het verscheiden van Jozef Stalin overleed de meest besproken president van Zuid-Amerika, om net als Lenin gebalsemd te worden. Hij zal zelf geen moeite gedaan hebben om zijn linkse sympathieën te verbergen. Natuurlijk passeerden de meest beroemde quotes van de Bolívar-minnende brulkikker de revue. Niet verwonderlijk, maar kon je van het Nederlands publiek verwachten in welk verband hij zijn soundbites de wereld ingeslingerd had?

5 Dingen die je van Kim Kardashian kunt leren

Tijdsgeesten worden gekenmerkt door nieuwe fenomenen, waarvan niet iedereen in eerste instantie begrijpt waarom het zo lang aanhoudt. Zo kennen we sinds Big Brother de reallife soaps op televisie. Het verklaarde voor mij niet waarom de levenswandel van reallife soapie Kim Kardashian hele volksstammen interesseerde. Bij nader inzien zijn daar duidelijke oorzaken voor, en zijn er zeker enkele dingen te noemen die ze daarbij handig voor elkaar heeft.

Johan Cruijff vs. Michael Jordan: wat zeggen je inspiratiebronnen over jou?

De rebellen van vandaag zijn het establishment van morgen, en zo heeft iedere generatie zijn eigen idolen. Ik vermoed dat ik te laat geboren ben om de Johan Cruijff-adoratie volledig te begrijpen, hoe groot zijn bijdrage ook is aan de Nederlandse sportwereld en het denken over leiderschap. Ik ben meer van de Michael Jordan-generatie, of misschien spreekt hij me meer aan als inspiratiebron. Onderstaande beschouwing is tot stand gekomen na eindeloze discussies met fervente Cruijff-aanhangers.

Seks coach op het werk verhit gemoederen! (case)

Een vrouwelijke operationele manager van een groot bedrijf in het zuiden van het land heeft erg veel baat gehad bij een tantra-therapeut. Ze praat open over deze dingen op haar werk en heeft al vaak moeten uitleggen dat de therapeut iemand is die meer doet dan alleen seksuele massage. (Dit artikel plaatsten we eerder, maar we vonden de case dermate interessant dat we hem nog eens onder je aandacht brengen)

Waarom heeft niemand het meer over Belbin? (case)

Aanvankelijk omarmen managers modellen alsof het nieuwe geliefdes zijn, meestal om een probleem in de organisatie aan te pakken. Maar dan?  Dan ontstaat er kennelijk een dynamiek die de modellen overbodig maakt. Dat is toch boeiend. Wat is dat voor dynamiek? We zijn nieuwsgierig naar je antwoord.

Arrogante coaches nemen collega’s de maat

Tien jaar geleden bestond het fenomeen al. Coaching. In 1997 kreeg ik bij mijn toenmalige werkgever een opleiding tot coach. Die opleiding bevatte ongeveer dezelfde leerstof als de opleiding tegenwoordig. Vanaf 1997 tot nu werk ik als personal coach tot tevredenheid van mijn klanten. Maar plotseling ontstond er ergens in Nederland een clubje collega’s dat coaches besloot te certificeren. Hoe halen ze het in hun arrogante hoofd?