Seks op het werk uit de taboesfeer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERARia Harmelink heeft een boek geschreven over ‘ Seks op het werk’. Ze heeft onder meer mij daar voor geinterviewd in 2012 en ik vind het een geweldig initiatief van uitgeverij Haystack. Helemaal objectief ben ik niet, want het is toevallig ook de uitgever van 2 boeken van mijn hand, maar de wijze waarop Harmelink het onderwerp behandelt is reden om het boek te lezen.Ik ben een voorstander van het bespreekbaar maken van het onderwerp seks op het werk. Ik heb dat op jongebazen ook al sinds 2006 gedaan. Reden waarom een collegablogger zei dat Harmelink het onderwerp van me gepikt had; zo zie ik het echter zelf niet.

We kunnen wel vinden dat seks niet op het werk thuis hoort, en niets te maken heeft met werk, de werkelijkheid stoort zich daar niet aan. Heel veel relaties zijn ontstaan op het werk. Het is simpelweg een plek, net als internet of de disco, waar mensen hun partners ‘ plukken’.

Iedereen op het werk, zegt Harmelink, weet dat wat de tortelduiven verbogen willen houden: dat ze zich meer dan modaal aangetrokken voelen tot elkaar. En als manager is het toch wel handig als je een paar hand- en werkzame normen hebt op dit gebied. Je komt er simpelweg niet meer mee weg om star te reageren. Dan gaat de liefde ondergronds. Want als iets moeilijk te stoppen is, is het de liefde en seksuele aantrekkingskracht tussen mensen die de hele dag in elkaars omgeving zitten.

Ik ken mensen die het principe hadden om nooit iets met iemand te beginnen op het werk, maar het lukte ze niet. Ze werden bijvoorbeeld in het bezemhok gevonden door schoonmakers, en moesten hun principes herijken. Het beroep dat Harmelink in haar boek doet op managers om realistischer om te gaan met het onderwerp juich ik van harte toe. Laten we minder gespannen met het onderwerp omgaan.

Dit is ook wel nodig, want zoals gebleken is uit de talloze cases en reacties op jongebazen over het onderwerp, het leidt tot ingewikkelde teampatronen. Normen botsen, jaloezie steekt de kop op en er is een geheim (al is het dan publiek). Wanneer managers daar intelligent mee omgaan is er niet zoveel aan de hand.

Maar wat is dan intelligent? In mijn ogen: niet ingewikkeld over doen tenzij het ingewikkeld wordt. Ziekteverzuim moet voorkomen worden en het team of de betrokkenen moeten er niet minder door gaan presteren. Anders moet er ingegrepen worden. Afspraken maken over de inbedding van de relatie of affaire lijkt wijs. Maar ik sta open voor andere zienswijzes. Dus voel je je geroepen om te reageren, doe dat rustig hieronder.

Het boek is te krijgen in iedere boekhandel, dus ook bij de internetboekhandels.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Leendert Kamerling
Geheel eens dat met dit onderwerp minder krampachtig moet worden omgegaan, er moet een bepaalde ruimte zijn om relaties ook op het werk te laten groeien. Een vluchtige aanraking een korte zoen en enige genegenheid ben ik niet van ondersteboven. Intieme handelingen en vrijen in bedrijfsruimten tijdens werktijd gaat mij echter veel te ver en zou gesanctioneerd moeten worden. We gaan toch ook op het werk geen planten kweken, een diner klaarmaken of uitgebreide lichaamsverzorging ondergaan, dit soort vergelijkbare intieme vormen van leven lenen zich niet om op de werkplek tot uitvoering te brengen. Kortom je mag best even proeven op het werk, maar thuis ga je eten.