Overal seks op de werkplek! Hoe begeleid je dat?

Het zou goed zijn als onze cultuur meer in balans kwam over seksualiteit. Wat duidelijk is, is dat onze samenleving er erg mee bezig is. De discussie over de vraag hoe je er mee om moet gaan op het werk, is nog in volle gang. Wie er over wil schrijven kan op www.jongebazen.nl zijn gang gaan; de vraag blijft: hoe geef je op een constructieve manier sturing aan dit soort dingen als leidinggevende?

Als Robert Kroon op www.gekopklanten.nl naar ons verwijst in verband met seksualiteit en werk, dan schaam ik mij een beetje want we doen er al bijna een jaar niets meer aan. Dit heeft te maken met lezers. Vorig jaar waren er ineens een paar lezers die het zat werden, het onderwerp ‘seksualiteit en werk’.
Zelf vind ik seksualiteit op het werk altijd een interessant onderwerp. Het is een in de praktijk nogal onbesproken onderwerp. Taboe bovendien. De flirts en avances worden zorgvuldig verborgen gehouden. In de laatste twee maanden heb ik minstens vier werkstelletjes ontmoet die het allemaal verborgen hielden.
Waarom vind ik het zo boeiend? Natuurlijk. Omdat het seks is. Maar toch ook om iets anders. We doen zo raar over seksualiteit, vind ik. Aan de ene kant vind je overal in het land clubs waar talloze mensen uit het arbeidsproces de remmen los gooien. Aan de andere kant mag daarvan in onze uitstraling niets zichtbaar zijn.
Niets? Nou, nee, dat ook weer niet. We selecteren bijvoorbeeld in de verkoop aantrekkelijke mensen, en dat die vol sexappeal zitten, hoeft niemand te verzwijgen. Dat is onrechtvaardig tegenover mensen die niet zo mooi zijn, maar dat moet dan maar.
Er zijn overigens meer voorbeelden van seks op het werk. Soms zeggen mensen letterlijk dat ze hun bedrijf ‘sexy’ vinden. En HRD-tijdschriften hebben het volmondig over ‘flirten als tool om iets te verkopen.
Verliefdheid gebeurt overal, dus ook op het werk. De goede verstaander kan het aan mensen zien, zelfs al houden ze het verborgen. Het is –als het uitkomt- vaak lastig in een team. Mensen voelen zich er door bedreigd en zo. Jammer. Anders deden we er vast niet raar over.
Het zou goed zijn als onze cultuur meer in balans kwam over seksualiteit. Wat duidelijk is, is dat onze samenleving er erg mee bezig is. De discussie over de vraag hoe je er mee om moet gaan is nog in volle gang. Wie er over wil schrijven kan zijn gang gaan; wel graag op een integere manier. Want de vraag op jongebazen blijft: hoe geef je op een constructieve manier sturing aan dit soort dingen als leidinggevende? Laat maar eens horen wat jullie ervan vinden. De gastcolumn staat jullie ter beschikking.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Richard Peters
Wat een bijzondere vraag zit er in de titel: "Overal seks op de werkplek! Hoe begeleid je dat?" Wel, ik zou niet eens érgens (op één werkplek) sex willen begeleiden. Ik me er al bijstaan zeg! Laat staan dat ik het "overal" zou moeten begeleiden! Kom op zeg!

Maar deze gekheid ter zijde. Wie zou in hemelsnaam kunnen beredeneren dat werkpleksex de organsatiedoelen eerder dient dan schaadt? Werkpleksex is bij uitstek een waarden- en normen gerelateerd onderwerp. Een aanwezige sexcultuur levert altijd geruchten of openlijke verhalen op over wat er speelt, des te meer bij incidenten die niet worden aangepakt. Dergelijke aanhoudende geruchten en verhalen kunnen makkelijk leiden tot verlies van respect en geloofwaardigheid bij medewerkers, klanten en andere stakeholders. Als je dan dus de concrete effecten en reële risico's van werkpleksex meetelt, dus ook die in de interne en de externe omgeving, is er dan nog wel een reden om het toe te staan of stilletjes toe te dekken? Ik kan het me niet voorstellen. Kortom, tenzij iemand mij kan overtuigen van de voordelen van het gedogen of toedekken van werkpleksex, lijkt het mij wijs dat organisaties dit verbieden en hard en openlijk aanpakken.

En ja, iemand zal daarin wellicht een taboe moeten opengooien, en dat lijkt me nou een mooie taak voor het aanwezige leiderschap. Tenzij je natuurlijk te maken hebt met leiders die zelf ook graag "zondaar" willen kunnen zijn en daarom moeite hebben een duidelijke richtlijn in te stellen en te handhaven. In dat geval is er feitelijk geen leiderschap aanwezig, dan zijn er geen mensen met een visie en een rechte rug, eerder slechts managers of teamleiders die niet leiden maar het spel meespelen om te kunnen blijven eten uit de grote ruif.
Bert Overbeek
Een nieuw woord, werkplekseks.
Bert Overbeek
Maar goed, Richard. Jij bent er voor om een duidelijke norm te stellen. Mooi. Mijn artikel komt natuurlijk voort uit het feit dat die norm ook bewaakt moet worden. En dan is er de vraag: hoe doe je zoiets? Want of jij het nu wel of niet afkeurt, het gebeurt ondertussen natuurlijk gewoon toch.
Gewoon verbieden, natuurlijk. Dat ook. Maar dan komt de werkelijkheid: jouw beste medewerker legt het aan met een andere medewerker die ook al goed functioneert. De klanten lopen met ze weg. Maar ze worden verliefd. En dan? Ontslaan? Zoals bij fraude? En hard en openlijk aanpakken- hoe zie je dat voor je? Een schavotje voor het bedrijf? 'Deze mensen hebben de schande der werkplekseks bedreven'.
Maar alle gekheid op een stokje: ik ken teams waarin verliefdheid tussen twee mensen uitstekend begeleid werd. Omdat de verliefden common sense hadden. En omdat de leidinggevende en het team als volwassen mensen reageerde. Bedrijven zijn de dorpen van onze tijd. Daar ontstaan dingen zoals liefde.
emiel camus
Werkpleksex, het gaat toch eenvoudig over het gevoerde integriteitsbeleid! Een leraar (lerares) die met zijn (haar) leerling(e) de koffer induikt is toch ook een deontologisch probleem? Dat is toch hetzelfde met de secretaresse die op de bedrijfsparking de baas pijpt in zijn directiewagen om een gunst te krijgen, of die op zogezegde "business conferences" dezelfde kamer deelt op hotel hoewel er twee gefactureerd worden, niet soms? Sex is niet hetzelfde als verliefd zijn, het is een machtsmiddel waarvan de gevolgen voelbaar zijn op de vloer... En er is ook nog regelgeving over "openbare zedenschennis".
Professional Player
Lees hier over mijn ervaringen .. <a href="https://www.ikki.nl/groepen/Het_hoogtepunt_van_de_werkdag/1538-seks_het_hoogtepunt_van_mijn_werkdag?articleCommentAdded=true" rel="nofollow">seks: het hoogtepunt van de werkdag</a>
Roelof
Wat heeft de klant daar aan? Moet dat begeleid worden?

Soms kruist het een het andere, maar dan moet er sprake zijn van wenselijkheid. Seks hoort thuis, niet op de werkvloer.

Anders vraagt de rest zich af of ze ook wat moeten doen en of ze ook op tijd moeten komen. Zo ja, wordt het dan een orgie? Zo nee, komt er dan nog iemand tijdig opdagen?
Wimpie
Er zijn hier denk ik twee zaken die duidelijk gescheiden moeten worden. "Verliefdheid" moet volgens mij geen probleem zijn. dat is alleen maar mooi, en als daar seks uit voortkomt... misschien dan liever niet op de werktplek, maar verder moet dat niks uitmaken, ik heb ook gewoon seks met mijn partner... "seks op de werkplek", het klink al negatief, als in "vreemdgaan". in dat geval lijkt het mij beter dat dit niet op de werkplek gebeurt, want dat levert namelijk spanningen op, en dat wil je niet op een werkvloer.