Seks met een medewerker? ‘Daar is het gat van de deur’

Op een IT-afdeling van een groot bedrijf wordt hard gewerkt. Dit is de mede de verantwoordelijkheid van een hardwerkende teamleider, Theo, voor wie zijn medewerkers een exemplaar bestelden van mijn boek ‘Heerlijk, de werkvloer op!’  Ze herkenden hem in het type leidinggevende, dat ik daarin plezierig noem. De prestaties zijn goed, beter dan verwacht, maar toch is de teamleider op staande voet ontslagen. Waar komt dat door?

Eén van zijn mensen, Anke, is verliefd op hem geworden en heeft daarover met hem gepraat. Het gevoel bleek wederzijds. En ze begonnen een affaire. Lastig want beiden zijn getrouwd en hebben kinderen. Het lekt uit op de afdeling, omdat iedereen het in vertrouwen tegen iedereen vertelt. Op die manier komt het terecht bij de manager van de teamleider.

Die had al een tijd moeite met de populariteit van de teamleider, zo vertellen de IT’ers onder elkaar. Jaloezie. De manager roept de teamleider bij zich, vraagt hem of het waar is en de teamleider geeft toe. Hij zit op dat moment moeilijk en staat op het punt om de situatie met zijn vrouw te bespreken. Maar de manager vindt het onacceptabel dat één van zijn teamleiders het met één van zijn medewerkers ‘doet’.

‘Ik kan je niet langer handhaven, Theo’ zegt hij. ‘Ik moet je ontslaan.’

Ik kreeg een mail van één van zijn medewerkers, die ook het boek bestelde. ‘Dit is toch wreed?’ schreef hij ‘We hebben al een handtekeningenactie gehouden, maar het MT is niet bereid om de situatie te accepteren.’ Hij vraagt zich af of de lezers van JongeBazen ook ooit zoiets hebben meegemaakt.

(De namen zijn om redenen van privacy veranderd. Het boek ‘Heerlijk, de werkvloer op!’ is nog steeds verkrijgbaar via pitcher.support@hetnet.nl)

7 thoughts on “Seks met een medewerker? ‘Daar is het gat van de deur’”

J.Verduijn 13 jaar ago

ik ben het er mee eens dat seks of zelfs een stevige relatie tussen baas en medewerker niet kan. de positie van de medewerker wordt dan te kwetsbaar en de baas is niet bestand tegen de verdenking van (vermeende) onterechte bevoordeling van die medewerker. het zou echter alleen einde dienstverband voor een van beiden met zich mee moeten brengen  als er geen andere mogelijkheid is om betrokkenen uit elkaar te plaatsen. dus bv bij grotere ondernemingen zouden dat in beginsel niet hoeven te gebeuren. 

Hubert 13 jaar ago

Wees nou eens volwassen.
Ook op de werkvloer ontstaan relaties tussen mensen en seks kan daar een pittige rol in spelen.
Nou en …
Wanneer “het” bekend wordt, overleg dan met beide partijen en kom tot overeenstemming dat werk en liefde niet gescheiden worden, maar seks en werk toch op andere plekken thuis horen.
Het overleg en samen handhaven van de dan te maken afspraken kan een stimulans zijn voor een de werkprestatie.

Renske 13 jaar ago

Ik vraag me af of iemand wel zomaar ontslagen mag worden in deze situatie. Lees niet terug of er iets over in de contracten staat. Beetje laf management ook (wellicht heeft dat iets met de vermeende jaloezie te maken)dat er wat betreft de manager bv geen duidelijke regels afgesproken kunnen worden. Wat ik uit het stuk begrepen heb waren er (nog) geen problemen op de wekvloer ontstaan. Theo deed zijn werk ook goed. Ervaring leert dat stellen het op een gegeven moment zelf niet meer fijn vinden om samen te werken en dat een van de 2 elders zijn of haar heil zoekt. Zolang het het werk en team niet belemmert zie ik geen probleem. Dat ze beiden al een ander hebben is hun probleem, daar moeten ze zelf een keukze in maken en eventuele actie op ondernemen. En laten we wel wezen; het gaat oom een teamleider met iemand uit het team. Niet om de directeur die sex met een medewerker heeft op kantoor.
Met goede afspraken en openheid kan dit prima verlopen. Dat het team een handtekeningenactie is begonnen zegt genoeg.

Marc 13 jaar ago

Indien de sex niet op het werk plaats vond heeft het bedrijf zich niet te bemoeien met het privé leven van betrokkenen. Als ze Theo aan de deur zetten zullen ze hem best maar een flinke ontslag regeling voorstellen want indien hij hiermee naar de rechtbank stapt zit een veroordeling wegens ‘onregelmatig ontslag’ er wel aan te komen! Een relatie op de werkvloer is echter niet aangewezen omdat dat op termijn steeds tot spanningen leidt. Het vereist goede ‘sociale’ vaardigheden ontdaan van emoties om dit in goede banen te kunnen leiden…. Maar hiervoor iemand ontslaan: dit is een brug tever!

witte 13 jaar ago

mijn man heeft ook gerotzooid met een slet die zich had aangeboden op het werk,resultaat man depressief en ander werk moeten zoeken,de slet gaat verder in het bedrijf,iedereen wil aan haar borsten waar ze giga mee te pronk loopt,helaas heeft ze geslachtziekte hahhahahaha en dat weet niemand,helaas wel mijn man en ik

Babs 13 jaar ago

Volgens mij gaat het hier vooral om de jaloerse collega die zijn frustratie de ruimte geeft en zijn machtspositie misbruikt. Witte, wel een erg kinderachtige reactie. De vrouw kan zich aanbieden maar de heer kan ook bedanken voor de aandacht. Kijk eens naar de ruimte in je relatie waardoor dit heeft kunnen gebeuren.

wouter 13 jaar ago

Een relatie met iemand waarvan je de hierarchisch leidinggevende bent, lijkt altijd onverstandig. Hoezeer je ook je best doen, de schijn van belangenverstrengeling en voortrekkerij zal er altijd zijn. Natuurlijk heb je op je werk cntact met collega’s, waarvan je er onvermijdelijk een paar graag zult mogen…

In dit geval lijkt mij ontslag een brug te ver, er lijken inderdaad andere motieven aanwezig te zijn. Overigens geef ik de werkgever wel gelijk als deze aangeeft dat het een bijzonder ogewenste situatie is dat een leidingevende met een ondergeschikte een relatie aangaat. Overplaatsing lijkt me hier meer op zijn plaats. Indien dat niet kan c.q. het een zeer klein bedrijf is, kan het bijna niet anders dat dit deels in de bedrijfscultuur zit. Als je met z’n 4-en een bedrijf bestiert weet je echt wel wat loos is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *