Seksuele uitspattingen op je werk

In diskrediet raken door seksuele uitspattingen lijkt het ergste wat je als bestuurder kan overkomen. Wanneer je geniepig bent, hard of onrechtvaardig is dat onprettig, maar word je betrapt op seksuele handelingen als bestuurder, dan zijn de rapen gaar. Terwijl 60% van ons wel eens seks met een collega heeft gehad, waarvan 40% het deed op kantoor, volgens een onderzoek (http://www.jobat.be/nl/artikels/de-beste-5-plekjes-voor-seks-op-het-werk/)

Het gaat hier om een onvervalste dubbele moraal en er zijn heel wat mensen die er kennis mee hebben gemaakt. Strauss-Kahn en burgemeester Ilse Uyttersprot van Aalst bijvoorbeeld. De laatste werd betrapt tijdens de liefdesdaad door een camera. Het filmpje verscheen een paar jaar later op internet. In België heette zij een ‘torenpoeper’.

Ze was niet de enige. Iedereen herinnert zich de commotie rondom Heleen van Royen en Rob Oudkerk, arts en politicus. Oudkerk zocht de betaalde liefde. Het kostte hem zijn baan. Net als de hoofdcommissaris van de Antwerpse politie die gespot werd op een ontmoetingsplaats voor homoseksuelen.

In alle gevallen werden deze mensen gesignaleerd buiten hun werk, maar het had een fors effect op hun carriere. Alleen de burgemeester van Aalst bleef fier overeind. Kort nadat de film was ontdekt, werd ze verzocht de partij CD&V te leiden. Ze bleef dan ook redelijk koelbloedig onder de kritiek.

-Het was een privéfilm met mijn ex.

Ze deed er ‘normaal’ over, ging zich niet nederig of beschaamd gedragen. Misschien wist ze dat 28% van de relaties in België op het werk waren begonnen, en ik denk dat dat getal ook goed kan opgaan voor Nederland. Hoe dat komt? In ons brein zit de beslissing tot paren in de amygdala,  een hersendeel dat we met onze ratio (een woord dat vervangen mag worden door prefrontale cortex) niet altijd aan kunnen. Voor wie daarvan het fijne wil weten, moet even onder dit bericht kijken. Daar staat een workshop aangeprezen.

Intussen is het wel interessant om eens grondig te kijken naar protocollen over seksualiteit op het werk. De meeste organisaties zijn er duidelijk over: seks hoort niet op het werk. Ondertussen zijn het broedplaatsen van seksualiteit en relatiemarkten zonder weerga. Ik ben benieuwd naar de opvattingen die onze lezers hebben over dit thema. De vraag is: hoe ga je er op je werk mee om? Ontsla je je medewerkers, sta je het toe of doe je iets totaal anders? Laat maar weten.

Bert Overbeek geeft op 6, 13 en 20 september een interessante workshop over veranderingen en het brein, zie: http://www.jongebazen.nl/verandermanagement/workshop-voor-managers-trainers-en-coaches-over-het-brein  Managers en adviseurs kunnen hier snel hun kennis bijspijkeren over het onderwerp en dat is nodig, anders blijf je achter bij relevante ontwikkelingen.  (pitchersupport.com)   Bert twittert op Goeroetweets.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>