Prostituees voor de nachtploeg?

Bij een groot productiebedrijf is onlangs het volgende ontdekt. De nachtploeg daar stond bekend als een goed functionerend team, dat een prachtige prestatie leverde. Het team beloonde zichzelf door tegen middernacht, als het rustig was, een caravan met twee prostituees langs te laten komen om te voorzien in behoeften die niet zoveel met werk te maken hadden.

Bij een groot productiebedrijf is onlangs het volgende ontdekt. De nachtploeg daar stond bekend als een goed functionerend team, dat een prachtige prestatie leverde. Het team beloonde zichzelf door tegen middernacht, als het rustig was, een caravan met twee prostituees langs te laten komen om te voorzien in behoeften die niet zoveel met werk te maken hadden. De caravan werd net buiten de muren van de fabriek geposteerd. De medewerkers die er gebruik van maakten, zorgden dat ze de caravan binnen de gestelde pauzetijden bezochten, al moesten ze daar wel wat pauzes voor aan elkaar plakken, hetgeen in strijd was met de CAO. Het uiteindelijk bedrijfsresultaat was echter significant beter dan dat van de ochtend- en middagploeg.

Als jij de manager was, wat zou je bij ontdekking hebben gedaan?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Mark Braam
Lid sinds 2019
Moeilijk...

Kunnen ze daar nou niet mee wachten tot na werktijd? Anders kom je namelijk in strijd met je CAO
Fred
Geinig... Tsja, het resultaat telt. Als dit significant beter is en blijft, moet de CAO aangepast worden mbt verplichte pauzetijden. Blijkbaar is dat niet nodig. En uiteraard moet het bedrijf geen risico lopen, gezien de case valt dat wel mee. Als manager heb ik er dan geen moeite mee.

Wel blijft de vraag of het resultaat beinvloed werd door de prostituees? En zo ja, hoe? Het kan zijn dat het resultaat nog beter zou zijn zonder deze dames.
Mark Braam
Lid sinds 2019
Dat zou ik wel uitzoeken, maar kun je dat verbieden? Ik bedoel, ze doen het wel in hun pauze, maar met hun werkkleding aan. Dus ben je in je pauze vrij om te doen wat je wil met de werkkleding aan, of moet je je gedragen naar de normen en waarden naar het fatsoen van de baas?
Dat is een lastige vraag, want iedereen interpeteerd deze fatsoenswaarden weer anders. Want wat voor de een normaal is, is voor de ander de raarste zaak van de wereld.
Mark Braam
Lid sinds 2019
En zou het verschil maken of de nachtploeg nou een keer een dagdienst draait? En dat ze dan die prostituees ook uitnodigen? En weten hun vrouwen ervan? Ik zou het wel onderzoeken, want het gaat wel om je werknemers, niet om je robots. Proffessionele relatie is belangrijk, maar ik denk dat je privé leven nog belangrijker is, want anders heb je niks om op terug te vallen als het slechter gaat met je werk.
paul
Op zich ben ik van mening dat dit iets is van de werknemers zelf. Het wordt pas lastig als een journalist besluit hier een stukje over te schrijven en daarmee je bedrijf in verband brengt met prostitutie. Dit zou voor mij een reden zijn te verzoeken aan mijn werknemers om dit wat discreter te regelen.
Mike
Tijdelijk werkt zoiets wel. Maar op de iets langere termijn komt hier zeker gedonder van. Dus zo snel mogelijk (= direct) stoppen hiermee.
Maarten
Wat een flauwekul. Alsof dat een structureel prestatieverhogend effect heeft. Als manager zou ik eerst onderzoeken wat de echte redenen zijn van de hogere prestaties. En deze mensen desnoods daarvoor belonen. Het toleren van deze creatieve vrijetijdsbesteding lijkt me hoogst ongebruikelijk.
Lang nadenken over wat te doen met een bedrijfsuitje is overigens niet meer aan de orde.
Janine
Prostitutie / seks hebben niets met werk te maken (althans, dat zou ik niet willen als manager). Ik zou de heren dan ook vragen hun gedrag te beëindigen.
Peter
Als ik baas was zou ik die nachtploeg inderdaad eens gaan checken, incl. aanverwante stimuli. Als het goed kan worden gekeurd dan ook een proef voor een dag stimuli-dienst in te plannen. Empirisch onderzoek blijft het meest betrouwbaar als het ook ruim de tijd wordt gegund. Daarna de CAO onderhandelaar tussen neus en lippen door het nieuwe geheim influisteren en wat aanpassingen aan de CAO laten doorvoeren. (wat stimulans doet wonderen). En geregeld is het weer.
Bert
Werkkleding, Mark, is wel fiscaal aftrekbaar. (Grapje, ga vooral door met deze discussie...)
MW
In de rij aansluiten. Wellicht dat het ook een positieve invloed heeft op mijn functioneren als manager.
felicia vizi
Dit soort dingen gebeuren. Heeft wat mij betreft niets met arbeidsvoorwaarden te maken, maar met integriteit en waarden. Als ik leidinggevende zou zou ik de discussie aangaan met de medewerkers over hun gedrag binnen de contouren van hun werk en het bedrijf. Dit heeft te maken met geloofwaardigheid, doelen en visie van de organisatie. Een 'waarden'certificaat bestaat niet, beleid m.b.t. integriteit wel.
Als ik klant zou zijn en van dit gedrag op de hoogte zou zijn, zou ik afhaken indien bedrijfsleiding hier niet iets mee doet. Het gaat toch niet alleen over prestatie of winst?
D.
Als ik dit lees, vraag ik mij af hoe professioneel deze werknemers zijn. Ik vind dit echt niet kunnen. Als mensen ervoor kiezen om prostituees te bezoeken: prima, maar dan wel in je eigen tijd. Dus voor of na het werk. Als manager zou ik zeker kijken wat ik hier tegen zou kunnen doen. Oke, het resultaat is beter, maar .... wat als de vrouwen van de medewerkers er achter komen, andere medewerkers, noem het maar op. Nee, ik zou als manager hier absoluut niet akkoord meegaan.
Jos Steynebrugh
Bij de aanleg van de twee noord-zuid trein trajecten in Columbia reisde een hele horde dames mee met de gestaag vorderende spoorverbinding. Er werd zelfs een muzieksoort naar genoemd: "Musica Carillera". In Japan doen ze het "even" tijdens een lunchwandelingetje. Waar maken we ons NOU weer druk over? Wat ik gedaan zou hebben zeg ik lekker niet . . .
Ik heb in elk geval geen zin in een moraliserend verhaaltje in de trant van "kijk je een beetje uit, jongen". En ALS ik dat al zou doen (maar dan moet ik de betrokkene wel goed kennen) is hem wijzen op het ECHTE gevaar van een bezoekje aan de dames: je KUNT er verliefd op worden . . .

Jos Steynebrugh
Winfried Pouw
Het is in basis hetzelfde verhaal als internetten onder werktijd.
Even afgezien van CAO toestanden, uiteindelijk werkt men de volledige tijd.
Maar eigenlijk kan me dat als baas niet écht interesseren.
Als baas interessert mij de output: kwaliteit en kwantiteit van de output.
Stel nu dat een medewerker zijn werk doet en zijn/haar doelstellingen bereikt in 2 uur per dag en de overige 6 met andere zaken bezig is. Als baas zou ik deze conclusie trekken:
- zeer goede efficiente en intelligente werknemer
- gestelde doelstellingen zijn te eenvoudig haalbaar
- meer doelen stellen als baas

Als baas zou ik er absoluut niks op tegen hebben als er bij de nachtploeg een caravan staat. Men die er gebruik van maakt zou buiten het werk om dezelfde gelegenheden opzoeken: ik zou me niet met het privéleven van mijn medewerkers willen mengen.
Wat is er te klagen als baas? Niets eigenlijk. Prestaties ok. Output meer dan ok.
Ik zou eerder mij bedenken om er iets aan te doen: zonder de caravan kan de motivatie weleens héél sterk ineen zakken. Dan maar afwachten wat de output is...
Jos Steynebrugh
Er vallen mij een aantal dingen op bij dit "hete" onderwerp.
Ten eerste : relatief véél reacties. Kennelijk is bij velen een gevoelige plek geraakt. Het tweede wat mij opvalt is dat veel commentaar te maken heeft met "moraal" of "ethos". Zal wel met de Calvinistische trekjes in onze Nederlandse genen te maken hebben. Bovendien is het linke soep: wat de een "lekker" noemt kan voor de ander een verwijzing naar de poorten van de hel oproepen.

Er zit aan het geheel een héélander aspect: publiciteit. Stel je voor in de weekendbijlage van de telegraaf "Hoereren in de baas z'n tijd". Bedrijf met naam en toenaam genoemd. Als ik manager was in het betreffende bedrijf zou ik DAT toch wel willen voorkomen . . .

Groet,
Jos Steynebrugh
Jos Immers
Wat komt er na de prostituees? Een mens is tijdelijk tevreden als het over extra belonen gaat. Het wordt na een tijdje verworven tot een recht. Er zal weer iets gezocht moeten worden om de mensen te laten presteren. Ideëen?

Jos
Edwin
Interessante casus. Dat de prostitutie service op zichzelf de arbeidsprestaties verhoogt, lijkt mij stug. Onderzocht zou daarom moeten worden wat er omheen speelt en welke effecten dat heeft. Zou het aan elkaar plakken van de pauzes hier bijvoorbeeld mee te maken hebben? Een bekend feit is dat vlak voor een pauze mensen zaken niet meer oppakken, het is immers bijna pauze. Na een pauze is er enige tijd voor nodig weer op gang te komen, eerst koffie halen etc.
Verder lijkt het mij dat de nachtploeg in een ploegendienstrooster ook overdag werkt en dan kennelijk minder productief is. Overdag worden mensen ook veel meer lastig gevallen. Intern door managers, personeelszaken, arbodiensten, administraties, etc. Extern door leveranciers die hun spullen komen afleveren en transporteurs die de goederen voor de klanten komen halen, enz. Ik heb vroeger zelf in een bedrijf gewerkt met ploegendiensten en ook daar bleken de productierecords vaak buiten kantooruren te worden behaald. Als manager zou ik daarom wel ingrijpen en de caravan en dames van het terrein verbannen. De redenen zijn in de andere reacties voldoende genoemd, mee eens. Mochten daarna de prestaties teruglopen, zou ik experimenteren met aan elkaar plakken pauzes en wellicht andere afwijkingen.
Hubert Sistermans
Lid sinds 2019
In de praktijk mee gemaakt.
Alleen waren het geen prostituees, doch heren en dames uit de avondploeg.
De aanpak,
- geen dames meer in de avondploeg en ook niet in de nachtploeg.
- de spelregels, wat wel en niet kan, opnieuw besproken en daarna aangescherpt.

Resultaat, probleem opgelost en een doorgesneden band.
Leesvoer | www.de-achterban.nl
[...] Jongebazen – Prostituees voor de nachtploeg Zibb.nl – Werkgever verbiedt dragen van oranje OR-Net – Checklist: vergaderen voor de voorzitter de Volkskrant – Bedrijven moeten verkeersboete personeel betalen Radicall – WGA premieverdeling Zibb.nl – Rechter wijkt af van vaste ontslagformule [...]
Florian
Een ander kijk / voorbeeld: een kantoormedewerker gaat (structureel) tijdens de lunchpauze even langs de wallen. Hij vertoont uitmuntende prestaties. Hij is getrouwd / niet getrouwd (doet er m.i.niet aan toe).
Probleem (ja / neen)?
Los ervan dat dit gedrag mogelijk moeilijker te trasseren valt, lijkt het mij hetzelfde te zijn als in het originele voorbeeld, alleen overdag.
Zover ik mij herinner eens te hebben gelezen, zijn de lunch uren voor de dames piekuren.

Dus: ik zie geen probleem (met mogelijk de vraag om verhoogde discretie).