Chef uit zijn verliefdheid: kan dit?

IMG_4560De een wil absoluut geen seksuele gevoelens op de werkplek. De ander vindt dat maar hypocriet. ‘Het is er toch; je kan je hoofd wel in het zand steken maar daar wordt het niet minder van.’  Hoe dan ook: er wordt weinig over gesproken. In deze rubriek zullen wij met de lezer samen onderzoeken waar de grenzen liggen van seksualiteit op het werk. We willen dat integer doen, om jonge bazen vanuit de ervaring handvatten te geven om dit soort zaken te begeleiden. Mensen die op dit gebied iets hebben meegemaakt, zijn van harte uitgenodigd hun ervaringen op te schrijven en naar ondergetekende op te sturen. Dat kan naar pitcher.support@hetnet.nl

De chef van een planningsbureau (Aart) neemt een tijdelijke kracht in dienst (Jet), die het zo goed doet dat ze een vast contract aangeboden krijgt. Ze krijgt zelfs een belangrijke rol en wordt Aarts assistent. Bovendien mag ze, in verband met haar communicatieopleiding, PR-activiteiten initiëren. Jet is helemaal op haar plaats, en haar eerste beoordeling mag er dan ook zijn. Het gaat werkelijk geweldig. Een en al lof; ook buiten de afdeling. Na verloop van enige maanden krijgt Aart van de directie te horen dat Jet bij hem weg zal worden gehaald, om toegevoegd te worden aan de staf.

Aart, vrijgezel, betrapt zich erop dat hij verliefd is geworden op Jet. Hij loopt daar een aantal dagen mee rond. Dan besluit hij het haar mee te delen. Omdat hij dat niet goed verbaal durft, stuurt hij een e-mail naar haar priveadres.  Hij schrijft: ‘Beste Jet, je hoeft hier verder niets mee, ik zal er ook niets mee doen, je zal het verder niet merken, maar ik ben verliefd op je. Ik weet het sinds ik heb gehoord dat je weggaat. Ik ben er heel erg verdrietig over en weet niet wat ik er verder mee moet.’

De volgende dag is Jet er niet. Tegen het middaguur wordt Aart gevraagd om langs te komen bij het Hoofd P&O. Er wordt hem medegedeeld dat Jet zich over hem beklaagd vanwege de mail. ‘We zullen deze klacht grondig moeten onderzoeken' wordt hem te verstaan gegeven. Ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Paul Allebes
Als ik dit zo lees krijg ik niet de indruk dat er iemand echt is lastiggevallen met de gevoelens van een ander.
Wel krijg ik een beklemmend gevoel bij de actie van Jet om met een informeel gesteld bericht (de liefdesverklaring) van Aart zo keihard en formeel om te springen door dit gelijk aan de grote klok te hangen en een klacht in te dienen bij P&O. Dit zegt meer over Jet dan over Aart.

Als hoofd P&O zou ik in deze, vermits er werkelijk niet ook iets anders voorgevallen is waarover Jet zich zou kunnen beklagen Jet vriendelijk doch dringend willen verzoeken deze klacht in te trekken en de zaak in der minne te schikken met Aart, door hem te vertellen c.q. te mailen, dat ze niet van zins is op zijn avances in te gaan. Dat lijkt me gezien de inhoud en strekking van Aart’s mail gerechtvaardigd.

Als hoofd P&O ben je verantwoordelijk voor het welbevinden van alle werknemers, ook de zittende en dan kan een reprimande aan Aart’s adres wel eens meer kwaad dan goed doen. Hij zal niet voor niets chef van een afdeling geworden zijn. Een afwijzing van Jet was hier voldoende geweest.

Ik ben ook geen voorstander van relaties binnen een afdeling, vooral niet wanneer er sprake is van een ongelijkwaardige, hiërarchische arbeidsrelatie, maar dat speelt hier niet. Jet (rising star) was immers al vertrekkende naar een ander onderdeel van het bedrijf.

Zit dat hoofd P&O hier wel op zijn plaats, of is die ook heimelijk verliefd op Jet?
Sorry, kon ff 't niet laten.
Leen
Ik ben het helemaal met Paul eens. Door sommige medewerksters worden echt niets bedoelde simpele opmerkingen helemaal opgeblazen tot seksuele intimidatie.
Er zijn m.i. te veel hoofden en zelfs secretarissen die het helemaal overnemen en er vervolgens een halszaak van gaan maken. De praktijk wijst zelfs uit dat er ontslag volgt op zo'n overtrokken verhaal. Zelfs als het woord verliefdheid niet eens is gevallen kan dit ontslag tot gevolg hebben.
Het slaat echt nergens op. Maar als man ben je al bij voorbaat veroordeeld.
Je moet echt alle uitspraken tegenwoordig op een goudschaaltje leggen of je iets wel kan zeggen of niet. Zelfs onschuldige opmerkingen kunnen je al schade berokkenen.
Een voorbeeld: zeg niet als je koffie krijgt van een medewerkster die overigens ook nog eens 30 jaar in leeftijd verschilt: "bedankt liefje". Bedoeld als aardige opmerking, maar helaas wordt zelfs dat aangemerkt als seksuele intimidatie.
Het is maar dat je het weet.

Ik denk net als Paul dat het hoofd ook een beetje heimelijk verliefd is geweest en misschien nog wel.