Sex tussen medewerkers; hoe coach je dat? (Case)

Een manager, Paul,  kwam naar me toe tijdens een training ‘operationele aansturing’. Hij had een probleem, zei hij. In zijn team van 9 mensen waren 2 mensen dingen met elkaar aan het doen die niets meer met werk te maken hadden.

Eén van de twee, de marketingmedewerkster Suzanne, had hem in vertrouwen genomen en om advies gevraagd. Dat plaatste hem voor een dilemma. Het bedrijf had een ongeschreven regel, die sexuele relaties tussen medewerkers zou moeten uitsluiten.

Suzanne was 40, moeder van 2 kinderen, en 16 jaar getrouwd. Het object van haar verliefdheid was Roel, een man van 32. Zijn vrouw was directiesecretaresse in hetzelfde bedrijf.

‘Ik neem je in vertrouwen, en hoop dat je het niet verder vertelt’ benadrukte Suzanne ‘Het geeft al moeilijkheden genoeg zo. Maar hij is zo leuk.’

Hoe zou Paul zijn medewerkers moeten coachen?

(Wie wil leren omgaan met deze en andere gevoelens op zijn werk, kan informatie opvragen via pitcher.support@hetnet.nl )

Bert Overbeek is een ervaren interim manager, trainer, coach en mediator. Zijn specialiteit is het effectief maken van teams en organisaties. Hij schreef de boeken ' Heerlijk, de werkvloer op!'  en ' Goeroegetwitter'. Op dit moment werkt hij aan 'Voer voor jonge bazen'. U kunt hem ook vinden op de twitteraccount 'Goeroetweets'  en de veelgelezen weblog www.egobert.wordpress.com

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Fred
Nog geen reacties? Verbazend! Als manager in gesprek met beiden over de consequenties van hun relaties mbt hun werk. Uitleggen dat werk werk is, en wat ze prive doen moeten ze zelf weten. Geen morele oordelen. Daarna vragen aan hun hoe zij met de relatie op het werk om willen gaan, en daar afspraken over maken. Het mag niet zichtbaar zijn op het werk (gegeven de ongeschreven regel) en dus zijn ze daar verantwoordelijk voor.

Daarnaast zeker polsen bij de eigen manager hoe er mee omgegaan moet worden (wel anoniem, dus geen namen, maar '1 van mijn mensen...'). En aangeven hoe je er als manager mee om gaat en wilt gaan.
Hans
Lastig en in dit geval extra complex omdat de partner van Roel in hetzelfde bedrijf werkt.
Bewaar de discretie! ook communicatie "naar boven"  is in dit geval lastig vanwege de positie van die partner.
Verder: laat de mensen het eigen probleem oplossen. Waarom moet de leidinggevende hier om advies gevraagd worden? Die heeft hier toch geen aandeel in gehad? Als werkgever wil ik me niet in de relatie mengen, laat staan een oordeel vellen. Maar ik wil wel dat de prestaties van teams en medewerkers (ook op de lange termijn) hieronder niet lijden. De tortelduifjes mogen me graag komen vertellen hoe ze dat denken te waarborgen.