Stafmedewerker seksueel geintimideerd: ‘Ben ik een chearleader of zo?’

Rosa is stafmedewerkster in een grote organisatie. Ze is een intelligente en aantrekkelijke vrouw die vaker dan haar lief is te maken heeft met dubbelzinnige opmerkingen van mannelijke collega’s. ‘Ik zou naar een klachtencommissie kunnen gaan, maar dat doe ik liever niet. Dat blaast de boel nogal op. Bovendien is het allemaal erg subtiel. Het is allemaal net niet over de rand. En ja, ik laat ook te weinig zien van mijn ergernis. En misschien zie ik het wel verkeerd. Dat kan toch?’

Rosa Winter (29) is single en werkt als stafmedewerkster in een grote organisatie.
‘Het zou op zichzelf een leuke functie kunnen zijn. Ik hou er namelijk wel van om te vechten bij een MT voor mijn aanbevelingen. Dat levert leuke discussies op. Een poosje ging dat ook wel goed.
Maar de laatste tijd begin ik me steeds meer te ergeren aan die mannelijke grapjes over mijn kleding of uiterlijk. In het begin waren het complimenten. Dat vond ik nog wel leuk, maar er zijn er nu twee, drie die duidelijk dubbelzinnige opmerkingen maken. Een van hen is de voorzitter van het MT.
Ik heb al een paar keer proberen aan te geven dat ik het niet zo leuk vind, maar de manager lacht het zo’n beetje weg. Ik moet het niet zo serieus nemen, het zijn maar onschuldige grapjes, zegt hij. Het ellendige is dat ik er bij de MT-voorzitter zelf ook dubbel op reageer. Ik voel me er ergens ook door gevleid. Geen idee waar dat precies door komt.
Ik zal een voorbeeld geven. Laatst zei hij, toen ik binnenkwam, met een knipoog dat het hem een raadsel was, hoe ‘ik zo kon groeien zonder wortel’. Het zijn steeds van dat soort opmerkingen. Je voelt dat het niet deugt, maar non-verbaal is hij dan zo aardig dat ik nog loop te glimlachen ook.
Wat me verder opvalt is dat ik charmant en vleierig moet doen om iets gedaan te krijgen. Dan lukt alles.  Maar oh wee als ik eens boos word. Dan bevriezen de heren. En tenslotte zijn er nog de toespelingen ‘dat de koffie toch altijd het beste smaakt als Rosa hem inschenkt’. Dan voel ik me een soort chearleader. Een akelig gevoel.
Ik zou naar een klachtencommissie kunnen gaan, maar dat doe ik liever niet. Dat blaast de boel nogal op. Bovendien is het allemaal erg subtiel. Het is allemaal net niet over de rand. En ja, ik laat ook te weinig zien van mijn ergernis. En misschien zie ik het wel verkeerd. Dat kan toch?’’
Jullie mening graag, jonge bazen.

Bert Overbeek twittert op Goeroetweets en schreef een erg leuk boek voor medewerkers over de vraag: Hoe pak ik een slechte leidinggevende aan? Deze tegenhanger van ‘Hoe word ik een rat?’ is verkrijgbaar bij mijnmanagementboek.nl 

(www.pitchersupport.jimdo.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *