Gelovige manager duldt geen seks: ‘Kappen met die liefdesrelatie!’

Het volgende liefdesverhaal speelt zich af bij de stafafdeling van een productiebedrijf ergens op de Veluwe. Harm is 43 jaar en werkt al 19 jaar als financiële spil

bij dit bedrijf. Twee jaar geleden zag hij zijn relatie op de klippen lopen. Het initiatief voor de scheiding kwam niet van zijn kant. Hij heeft veel verdriet gehad en is nu zover dat hij de draad weer op kan pakken. Bij de HR afdeling werkt Tineke. Ze is 38 jaar en werkt sinds drie jaar parttime als adviseur voor het lijnmanagement. Ze is gescheiden en heeft twee kinderen. Haar scheiding heeft vijf jaar geleden plaatsgevonden. Je raadt het al: Harm en Tineke hebben elkaar tijdens een personeelsbijeenkomst gesproken en heel langzaam maar zeker vindt er toenadering plaats. Ze zijn allebei heel voorzichtig, omdat ze de nodige teleurstellingen achter de rug hebben. De prille liefde is nu ongeveer vier maanden oud. Afgelopen week werd Harm naar zijn manager geroepen. De manager, Steven, is een zwaar gelovige man van midden vijftig. Hij heeft aan Harm de boodschap meegegeven dat liefde op het werk ongewenst is. Er wordt gekletst over het tweetal en dat leidt af van het werk. Bovendien zitten Harm en Tineke maar twee deuren van elkaar verwijderd en dit kan de concentratie niet ten goede komen. Steven is erop aangesproken door collega’s; zo beweert hij. Steven is van mening dat Harm de relatie met Tineke, die toch een zekere reputatie heeft (!), voor zijn eigen bestwil moet beëindigen. Harm begrijpt toch dat dit anders consequenties gaat hebben!?

Het is avond. Harm en Tineke zitten lamgeslagen op de bank. Ze weten even niet wat ze met deze situatie aanmoeten. Wat kunnen ze volgens jou het beste doen?

8 thoughts on “Gelovige manager duldt geen seks: ‘Kappen met die liefdesrelatie!’”

AukeHuibert 13 jaar ago

Mooi natuurlijk zo’n opbloeiende relatie. Maar als deze stand houdt, dan voorzie ik toch wel complicaties. 
Allereerst zou ik zelf niet echt mijn wereld willen verkleinen door samen met partner op korte afstand binnen 1 organisatie  te werken. Maar da’s persoonlijk en dus niet universeel op te leggen.

Voor zowel de finance functie, maar zeker ook de HR-functie is vertrouwen heel belangrijk.  En beide vakgebieden hebben niet altijd hetzelfde belang.  Dat kan zowel de zakelijke als de privé-relatie schaden.
Ik denk dat een HR-adviseur die een relatie heeft binnen het bedrijf al gauw minder vertrouwd wordt en dus minder goed zijn/haar werk kan doen.
Kortom, als deze relatie stand houdt, dan moeten Harm en Tineke wat mij betreft niet willen om samen in één bedrijf te blijven werken. En als de relatie geen stand houdt dan is het nog maar de vraag of ze elkaar kunnen dulden……
Een leidinggevende die hier kritisch op is en de zaak bespreekbaar maakt, die neemt zijn verantwoordelijkheid. De argumenten van de ‘baas’ zijn m.i. in dit geval niet OK. Of  het Geloof er wat mee te maken heeft ……. lijkt me van niet.

Van ‘dwang’ vanuit de werkgever kan juridisch nauwelijks sprake zijn, tenzij er duidelijke bewijsbare feiten zijn dat de relatie ernstig nadelig is voor het functioneren.

Maar zover zou het niet moeten komen. Als hun liefde werkelijk verder opbloeit en ze kiezen voor elkaar, dan zou ik zeggen: maak zelf een weloverwogen keus, vertrouw op jezelf en laat er eentje lekker uitvliegen!  

Het verstoppertje-motto (blijf zitten waar je zit en verroer je niet….), dat in Nederland nog veel de boventoon voert, geeft een schijn van veiligheid en zekerheid, maar is geen garantie voor  levensvreugde!

Durf te leven!

Frank Dierickx 13 jaar ago

Steven is erop aangesproken door collega’s; zo beweerd hij.

Zoek de fout 🙂

Hans de Jong 13 jaar ago

Ze moeten doen waar ze zich zelf goed bij voelen. Je kan nu eenmaal niet het leven leiden voor een ander.

Ja ja vertrouwen, perceptie van anderen geloofsovertuiging, politieke voorkeur etc, etc speelt allemaal een rol.  Is het werkelijk?

Leef je leven en deel je leven in zoals jij wilt punt

   

Rob 13 jaar ago

Ik ben van mening als HR-professional dat een bedrijf daarover afspraken moet maken die individuen binnen de organisatie beschermen tegen de effecten van een opbloeiende relatie.
Een werkgever mag zich mijn inziens niet bemoeien met de privé sfeer van de werknemers. Men heeft enkel een recht van spreken als er zaken gebeuren die kwantiteit of kwaliteit van het geleverde werk beïnvloeden, of de goede naam of faam van de organisatie in het gedrang brengen.
In ons bedrijf hebben we afgesproken dat er geen hiërarchische band mag zijn tussen twee geliefden om elke schijn van favoritisme te vermijden. In voorkomend geval zoeken we naar een oplossing waarbij een van de twee werknemers naar een andere positie gaat. In het aangehaalde geval is dit echter niet aan de orde en laat de manager zich leiden door zijn persoonlijke levensbeschouwing. Dit is een vorm van ontoelaatbare discriminatie  zoals geregeld in Europese en nationale regelgeving.
Mijn advies is om de betrokken manager hierover te informeren en het koppel alle kansen geven om het geluk te vinden waar ze recht op hebben.

Robbert 13 jaar ago

Ik sta ervan te kijken dat dit uberhaupt nog speelt in nederland.  Managers met een soortgelijke instelling beschouw ik persoonlijk als manager onwaardig. 

Jeroen 13 jaar ago

Zolang je werk en prive gescheiden houd zie ik geen probleem.
Ik heb mijn vrouw ook ontmoet op mijn werk en ben nu alweer 4 jaar gelukkig getrouwd. Wel heb ik in die tussentijd een andere baan gevonden maar we hebben getrouwd en wel toch een half jaar samen gewerkt. Hier had niemand problemen mee omdat wij op het werk niet close waren.

Wel is het zo dat je elkaar ’s avonds niet veel te vertellen hebt omdat je allebei nagenoeg hetzelfde mee maakt. Hierdoor kan wel een probleem in de relatie komen.

Rogier 13 jaar ago

Het is avond. Harm en Tineke zitten lamgeslagen op de bank. Ze weten even niet wat ze met deze situatie aanmoeten. Wat kunnen ze volgens jou het beste doen?! Uhhmmm …. Gaan sporten, ’n hobby zoeken, anders gaan zitten, of liggen, of misschien wel een nieuwe bank kopen?! Carpe diem, durf te leven, gewoon lekker laten gebeuren allemaal. P.S. Iedereen weet toch dat gelovige Steven een oogje heeft op Harm?

Met 13 jaar ago

Wel ik denk dat een der partners een andere baan moet gaan zoeken of moet overplaatsing vragen naar een ander filliaal indien mogelijk. Maar van einde van de relatie mag er geen sprake zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *