Baas onredelijk? Hoog spel helpt soms!

Gyuri Vergouw werpt op www.1minutemanager.nl de vraag op hoe je je baas bekritiseert, als je vindt dat hij niet functioneert. Interessant artikel dat je zeker moet lezen. 

Zelf maakte ik het een keer en alweer lang geleden mee, een slechte baas binnen een grote organisatie. Haar beperking lag vooral op het terrein van de oprechtheid: ze was niet tegen iedereen eerlijk. Toen ben ik ook niet braaf gebleven…

Gyuri Vergouw werpt op www.1minutemanager.nl de vraag op hoe je je baas bekritiseert, als je vindt dat hij niet functioneert. Interessant artikel dat je zeker moet lezen. Zelf maakte ik het een keer en alweer lang geleden mee, een slechte baas binnen een grote organisatie. Haar beperking lag vooral op het terrein van de oprechtheid: ze was niet tegen iedereen eerlijk. Een van haar kwaliteiten was dat ze bij een aanvaring met een medewerker onmiddellijk de verantwoordelijke directeur inlichtte, met wie ze op bedrijfsuitjes nogal innig was. 

In het artikel van Gyuri wordt aangeraden om niet persoonlijk te worden. Zij werd het wel. Achter de rug van anderen. Verder was ze redelijk besluitvaardig en had ze een goed PR-gevoel: ze wist precies wat ze tegen wie en op welk moment moest zeggen. Er kwam een botsing tussen haar en mij, en omdat ik (via anderen) bekend was met haar handelswijze, ben ik wel persoonlijk geworden en heb onmiddellijk de directeur gebeld, en het Hoofd HRM en geroepen dat er de vertrouwensrelatie was geschaad, dat ik niet in detail wilde treden, maar zoals de zaken er nu voor stonden was ik niet van plan met haar te blijven samenwerken. 

Het effect was groot: betrokken manager nodigde me uit voor een gesprek en vanaf dat moment was ze poeslief. Ik wilde deze aanpak toch vermelden. Als je met iemand te maken hebt die gemene spelletjes speelt, moet je wel verder gaan. Verlies je de strijd, dan heb je pech, maar als je in je recht staat, kom je wel ergens. Ben benieuwd naar jullie reacties. 

Link: http://www.1minutemanager.nl/2006/07/04/hoe-bekritiseer-je-de-baas/#comment-366

11 thoughts on “Baas onredelijk? Hoog spel helpt soms!”

eveline 17 jaar ago

beste gyuri,
ook ik heb te maken met een slechte werkgever, deze had met mij mondeling besproken dat mijn contract verhoogd zou worden.
vervolgens heb ik twee maanden die uren gemaakt maar niet uit betaald gekregen!!
Hier rustig over op gebeld en besproken dat ik dat geld wel binnen nu en een dag wilde hebben.
heb dit als voorschot uit de kas gekregen(wat vervolgens weer van mn salaris is in gehouden!)
dus na gewoon niet je totaal gewerkte uren uit betaald te krijgen bleef ik wachten op mijn verlenging van mijn contract van onbetaalde tijd(nodig omdat wij een huis zouden kopen, anders had ik er allang werk van gemaakt) kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd i.v.m. dat mijn motivatie weg zou zijn!!!!!!!
Nu heb ik alles uit de werk map gecopieerd, en ga er een zaak van maken, wel jammer, verlopig gaat het kopen van een huis niet door ben ik depressief, en zal ik nooit meer vertrouwen hebben in collegas en werkgevers.

Gerard L. 17 jaar ago

Vervelende situatie voor eveline… Ik denk dat haar manager er alleen maar van leert als ie van de rechter op z’n donder krijgt. Zoniet, dan zal ie z’n goddelijke gang blijven gaan.

Bij botte mensen valt het kwartje uitsluitend als je ook zèlf bot handelt!

Bert Overbeek 17 jaar ago

Jammer dat dit soort zaken zo moet gaan…kan het niet anders?

Gerard L. 17 jaar ago

Ik denk dat het in heel veel gevallen zo gaat.

Als voorzitter van een OR valt mij op dat ongewenst gedrag van managers heel lang voort kan blijven bestaan. Zelfs indien een flinke groep (hoogopgeleide!) medewerkers er de dupe van is.

Redenen hiervoor:
– doorgeschoten loyaliteit van werknemers
– terughoudenheid van werknemers om klachten hogerop te brengen (vanwege angst voor de manager)
– onbekendheid van werknemers om ongewenst gedrag aan de kaak te stellen
– terughoudendheid van hoger management om in te grijpen (vanwege gezichtsverlies richting topmanagement)

eveline 17 jaar ago

Hier Eveline weer,

Bedankt voor alle reacties!
weet ook dat als ik niks had gedaan hij hiermee door zal gaan,
Mischien niet geheel redelijk maar heb me vanaf vandaag ook maar ziek gemeld,
ook vanwege ik somige collegas gewoon niet meer onder ogen wil komen nadat ik gehoord had
dat deze mensen mij gedemotiveerd vonden en vertelde dat ik al naar een andere baan aan het zoeken was
terwijl ik alleen een bijbaan aan het zoeken was vanwege het geld dat ik hoorde te krijgen hard nodig had!
ik zal jullie later nog wel laten horen of ik deze zaak gewonnen heb,

met vriendelijke groet,
Eveline van Bueren

johan vrieling 16 jaar ago

vrielingjohan@hotmail.com
erg al die verhalen over die niet te vertrouwen  bazen.
het kan nog erger 60 a 70 en soms 80 uur in de week werken en dat op provisie bases dit betekent gewoon niets anders dan veel uren maken voor minder geld mijn vaste loon was voor 40 uur 1265 euro maar werkte drie kwart meer en kreeg daar maar 1500euro (per maand)voor je levert dat zal iedereen begrijpen al je prive tijd in.ik was servise monteur voor de RRS-riool reinigings service . een uitstekend bedrijf voor de klanten service staat voor op maar voor het personeel de slechste baas die je maar kan bedenken.je hebt voor dit werk een bedrijfs bus nodig de tijd dat je van adres naar adres rijd krijg je niet betaald
1 keer in de week heb je avond dienst die is van 19 uur  tot 7uur smorgens terwijl je gewoon een dag dienst heb gewerkt  een storings dienst houd in  dat je moet wachten dat er een storing is de tijd dat je moet wachten die krijg je niet uit betaald geen wacht geld dus. dan heb je ook nog een weekend dienst eens in de 4 weken je doet dan ook een storings dienst vanaf zaterdag ochtend tot maandag ochtend 7uur ook weer de tijd die je moet wachten krijg je niet betaald je hebt dan wel de maandag vrij ze hadden dan vaak wel de gore moed om je te bellen of je toch een uurtje nog kan bij springen vanwege de drukte dit werd dan de helft van je enige vrije dag. bij je normale dienstengebeurt het met grote regel maat dat je 10 tot 12 uur moet werken en als je dit niet wil of kan of je weigert systematisch over te werken word je op kantoor gevraagt en zwaar onder druk gezet door de manager en de chef door dat ik regelmatig toch hier wat over zei van die veel te lang uren is mijn contrakt niet verlengt kon meteen 2 weken vakantie dagen nog op maken en ik kon vertrekken

ik heb dit verhaal naar waarheid op geschreven al zal mijn EX baas er waarscheinlijk anders over denken( de slaven drijver) nog 1 ding sterkte voor mijn EX-colegas van wie ik niets meer hoor

afz: jha vrieling

johan vrieling 16 jaar ago

vrielingjohan@hotmail.com erg al die verhalen over die niet te vertrouwen  bazen. het kan nog erger 60 a 70 en soms 80 uur in de week werken en dat op provisie bases dit betekent gewoon niets anders dan veel uren maken voor minder geld mijn vaste loon was voor 40 uur 1265 euro maar werkte drie kwart meer en kreeg daar maar 1500euro (per maand)voor je levert dat zal iedereen begrijpen al je prive tijd in.ik was servise monteur voor de RRS-riool reinigings service . een uitstekend bedrijf voor de klanten service staat voor op maar voor het personeel de slechste baas die je maar kan bedenken.je hebt voor dit werk een bedrijfs bus nodig de tijd dat je van adres naar adres rijd krijg je niet betaald 1 keer in de week heb je avond dienst die is van 19 uur  tot 7uur smorgens terwijl je gewoon een dag dienst heb gewerkt  een storings dienst houd in  dat je moet wachten dat er een storing is de tijd dat je moet wachten die krijg je niet uit betaald geen wacht geld dus. dan heb je ook nog een weekend dienst eens in de 4 weken je doet dan ook een storings dienst vanaf zaterdag ochtend tot maandag ochtend 7uur ook weer de tijd die je moet wachten krijg je niet betaald je hebt dan wel de maandag vrij ze hadden dan vaak wel de gore moed om je te bellen of je toch een uurtje nog kan bij springen vanwege de drukte dit werd dan de helft van je enige vrije dag. bij je normale dienstengebeurt het met grote regel maat dat je 10 tot 12 uur moet werken en als je dit niet wil of kan of je weigert systematisch over te werken word je op kantoor gevraagt en zwaar onder druk gezet door de manager en de chef door dat ik regelmatig toch hier wat over zei van die veel te lang uren is mijn contrakt niet verlengt kon meteen 2 weken vakantie dagen nog op maken en ik kon vertrekken ik heb dit verhaal naar waarheid op geschreven al zal mijn EX baas er waarscheinlijk anders over denken( de slaven drijver) nog 1 ding sterkte voor mijn EX-colegas van wie ik niets meer hoor afz: jha vrieling

Mark 15 jaar ago

Heeee Johan, op een andere site schrijf je dit:

waar kan ik terecht
Gepost op: vrijdag 7 maart ’08 – 17:18

hallo met johan
ik loop sinds december ( dure maand )
totnu toe in de ziekte wet en moet rond komen van 976 geen vet pot dus waar kan ik recht op maken wie het weet stuur dan even een mailtje.
bvd

johan vrieling

Op zich niet vreemd dan dat je contract niet wordt verlengd, zou ik ook niet doen als werkgever!!

Jos V 15 jaar ago

Niet echt aardig van je, Mark. Jouw comment zegt veel over je.

Het verhaal van Johan is te beredeneren vanuit een bepaalde invalshoek (kosten laag houden), dus kan er een kern van waarheid inzitten. Ook kan het zijn dat dit alleen maar de preceptie van Johan is, en dat het feitelijk gaat om een kleuring van de waarheid.

Eighterways; als buitenstaander kan en mag je hier geen uitspraak over doen, en zeker niet de gene die jij uit.

j vrieling 14 jaar ago

 even een reactie terug  .
gek he dat mensen overspannen raken van elke week 60 a 70 uur per week verkapt verplicht onder druk gezet moeten werken . en dan maar 1500 euro per maand  uitbetalen . ik ken mensen die het niet zo nouw zouden nemen . met zo,n baas en hem totaal zouden slopen
dit zit jammer genoeg niet in mij en heb  het er niet voor over om voor zo,n klote baas in de gevangenis te belanden. terwijl ik hard genoeg gewerkt hebt voor die baas ik zelf ben tegen overwerk omdat dit altijd in het voordeel is van de baas die heeft zijn huis in wassenaar over waar dan ook. en jij bent al je prive tijd kwijt terwijl je werkt om te leven ik leef niet om te werken .
hard werken daar is niets mis mee maar dan ook hard betalen .ken je die uitdrukking  je ziet ze ook steeds meer op t,shirts afgedrukt van , als de baas net doet of hij mij veel loon betaald doe ik net of ik hard werk . ik denk dat er ook een kern van waarheid in zit . vroeger was het gewoon beter je had je gewone loon en daarna elk gewerkt uurtje extra kreeg je zwart uitbetaald dat waaren dus de krenten in de pap. de baas schoot hier alles mee op ,het werk was gedaan en de werknemer had een goed inkomen .nu heb ik het idee dank zij onze politiek dat alleen mensen maar voor 1 ding goed zijn en dat is betalen betalen en nog eens betalen  die gekken in denhaag bedenken steeds meer en meer soorten belasting . dan word het een soort nieuwe invoering van verkapte slavernij . werken voor niets je krijgt het in je handen je mag er even aan ruiken en daarna weer heel snel weer terug geven . daarom beste mensen  als u dit leest dan kunnen we dit toch  bij de komende verkiezingen toch veranderen dit is ook de reden dat ik PVV stem niet omdat ik het met alles eens ben maar wel omdat ik wil dat nederland veranderd.

Cor 5 jaar ago

naar mij inziens kun je zelf het zo mooi/erg maken als je wenst.
vind je het een klote werkgever, neem er afstand van. dat is mijn advies.

zelf heb ik hart en nieren in het bedrijf gestoken als servicemonteur zijnde.
de collega’s komen en gaan, er is 0 structuur. je werkt te pleuris voor een aardappelschil.
maar nu hebben we een stel kneuzen waar je om kunt huilen.
ook een nieuwe manager zorgt niet voor een bepaalde rust in het veld.
zelf heb ik de grootste, veelzijdige en verste objecten waar ik naar toe ga. structureel ben ik de monteur die eerste van huis ga en vereweg het laatste thuis. laat staan de storingsdienst. om te janken. dus grof gezegd de lol is eraf.
te vaak gemeld, maar zelfs dat mag niet baten. sterker nog: mijn wil is geen wet spreekt men, om gesprek gemakkelijk te ontwijken.

nu heb ik afstand genomen van het bedrijf en nu pas heeft men spijt. nu doen ze werkelijk alles om mij te behouden.
dan is het te laat. sterker nog, men heeft altijd veel gedaan voor zijn eigen gewin. en die gedragsnorm blijft.
en met dat concept zal geen enkel bedrijf overeind blijven.

ik vind als je baas onredelijk doet, geeft het een aantal keren aan, geen verbetering dan zou ik het hef in handen nemen.
het is niet voor niets dat ik nu engineer ben.
zelf gepresteerd, en geen baas kan dat tegenhouden.

dus ben je je werkgever kotsbeu, afstand nemen. ze hebben de mensen nodig onder zich. lopen die mensen weg zal het bedrijf niet lang volhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *