CEO eruit? CFO eruit!(Machtsspelletjes)

Een bedrijf in Nederland heeft onlangs zijn CEO en CFO ontslagen. De CEO maakte er een potje van, vond de raad van bestuur. Zijn bedrijf kwam negatief in het nieuws. Hij werd daarvoor persoonlijk verantwoordelijk gehouden. Logisch. In de top gaan die dingen zo.
De CFO was er pas een jaar. Uit betrouwbare bron weet ik dat hij heel wat geld heeft teruggehaald voor de organisatie. Rekeningen die open stonden. Hij ergerde zich aan de chaos in de organisatie en wilde er wat aan doen. De CEO stimuleerde dit niet en viel hem soms openlijk af in gezelschap. De CFO stelde daar publiekelijk niets tegenover, omdat hij vond dat CEO en CFO elkaar niet openlijk mochten afvallen.
Toen de CEO was ontslagen, werd het de CFO kwalijk genomen dat hij ‘niets’ gedaan had tegen de scheefgroei in de organisatie. Door een interim-bestuursvoorzitter, die beduidend meer te boek stond als zakkenvuller dan de CFO. Die had niets met zich verrijken.
Dit is weer zo’n voorbeeld van het gebrek aan ratio dat in de (mannetjes)top van bedrijven vaak de beslissingen domineert. Machtsspelletjes zouden echt eens grondig moeten worden aangepakt. Dat is nou eens een mooie missie voor jonge bazen. Maar wie van hen durft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *