HAANTJES maken weer de dienst uit! (Komop, doe er iets aan!)

Heel wat boeken staan vol met interessante dingen over management. We moeten meer gaan samenwerken in de markt in plaats van elkaar te beconcurreren, we moeten onze medewerkers tot aandeelhouder maken, ruimte maken voor professionals en ze faciliteren in plaats van ze directief aan te sturen en onze wetgeving zit vol gelijkheid als het gaat om kansen. Tussen jong en oud, man en vrouw, blank en gekleurd.

En wat zien we? We zien dat in de bedrijfstop voor het merendeel mannen zitten. Mannen die jaknikkers en vriendjes om zich heen verzamelen. Die er geen moeite mee hebben om mensen, die goed functioneren, een andere functie te geven om te ontslaan omdat ze alleen maar naar het scoren op de korte termijn kijken.

Toen de zogenaamde crisis (niets anders dan economisch herstel de andere kant uit) net begon, was het en vogue om te praten over moreel verantwoord management. Daar wordt nog steeds over gepraat, maar veel meer dan mooie woorden zijn het niet. Steeds weer zie je dezelfde structuur opduiken in bedrijven.

Als het even tegenzit, herstelt zich de structuur van de haantjes. Mannen die aansturen vanuit machtsgedrag en die geen idee hebben hoe ze de kwaliteit van individuen moeten benutten. En ze werken altijd op dezelfde manier. Ze komen eens langs, managen op incidenten, meestal op cijfers, niet op hoe die cijfers tot stand komen. En al helemaal niet op hoe je die cijfers de goede kant uit krijgt.

Ze doen dat door druk te zetten. Ze doen niet veel meer dan (soms alleen maar per mail) tegen mensen roepen dat de productie zo slecht is. Dat gebeurt met veel bombast en dreiging. Goede mensen, die hard werken om het resultaat te verbeteren, worden uit hun functies gehaald. Op basis van afstandelijke waarnemingen.

Aan mensen die alleen maar mailtjes sturen over cijfers en dan dreigende taal uitkramen, hebben we niets. En iedereen weet dit. Maar hoe kan het dan toch, dat ze altijd weer in leidinggevende posities zitten? Dat ze alle ruimte krijgen van bestuursraden en aandeelhouders om ongeremd hun macht uit te oefenen?

Laten we oppassen dat onze opvatting over moreel verantwoord management niet een vluchtige mode was.  Laten we de haantjes tegenwerken en zorgen dat we strategieën vinden die ze het werken onmogelijk maakt. En ruimte maken voor goede managers die echt voor een beter resultaat zorgen. Met ons.

Buikpijn, zenuwachtig en slapeloze nachten? En dit allemaal voor een presentatie….? Dit is niet nodig! De workshops bij Tonen. info geven je meerzelfvertrouwen en de nodige skills om voor een publiek te spreken.  Laat je door middel van theatertechnieken en muziek de diverse technieken van presenteren aanleren zodat je straks onbevreesdje verhaal kunt overbrengen op je publiek. Op 25 en 26 maart is er een volgende cursus in Alphen aan den Rijn. Informatie via www.tonen.infoof 06-30710006

 

12 thoughts on “HAANTJES maken weer de dienst uit! (Komop, doe er iets aan!)”

Inspiratiezaak 9 jaar ago

‘Tegenwerken’ begint voor mij dan wel met de dialoog aangaan met dat haantje. Overwin je angsten om b.v. aan de kant gezet te worden door dat haantje. Maak vooral duidelijk wat je wilt, blijf communiceren en feedback geven.

Ger J.F.de Bruijn 9 jaar ago

Compliment Bert,

Goed artikel, Ik ken de haantjes. Even de vinger op de zere plek gelgd

Jan van der Ploeg 9 jaar ago

Dat is ook leiderschap. Alle moreel goede trends ten spijt: 80% van de mensen hebben behoefte aan (directief) leiderschap. Een haan in de ren. Een leeuw in de roedel. Een kapitein op het schip. Een bevelvoerder voor de strijdtroepen. Een manager voor het team. Het zijn natuurwetten. Daarover bloggen we niet, want dat is niet interessant. Maar het is wel deze massa die zorgt dat ‘de haantjes’ naar de top worden gedreven. Zodat de massa lekker vanuit hun comfortzone kan helpen en dienstbaar zijn. En zo nu en dan lekker klagen dat het niet deugt.

Antwoord op Jan van der Ploeg
Bert Overbeek 9 jaar ago

We bloggen daar wel over hoor. Je idee past bij een opvatting van de survival of the fittest, die voor 2007 erg in zwang was in liberale kringen. Maar er zit iets in. De vraag is alleen of dat zo moet blijven. Jij vindt van wel?

Jan van der Ploeg 9 jaar ago

@Bert: Ik reken mijzelf tot de groep die het graag anders ziet. Die hoopt dat met persoonlijk en professioneel leiderschap, bij individuen en teams, de economie lekker blijft draaien. En het gaat de goede kant op. Ik observeer in de praktijk echter een terugtrekkende beweging. Ook onder de hoger opgeleide professionals in de kracht van hun carrière. Survival of the fittest is gelukkig nog niet aan de orde. Het wordt wel (weer) Amerikaanser. De behoefte aan duidelijke procedures, afspraken, uitspraken neemt weer toe. Of het ‘systeem’ zo moet blijven? Liever niet. Ik vraag me de laatste tijd echter af of het wel écht duurzaam te beïnvloeden is. Dat het ook stand houdt bij fikse tegenwind. De grote meerderheid lijkt in dat geval terug te vallen in het eeuwenoude script van leiders en volgers. En als er geen leider is, dan zorgen we voor een leider (alias haantje).

Niels van der Stappen 9 jaar ago

Veel gemeenplaatsen en wijzen naar anderen in dit artikel.

Als je iets constructiefs wil doen, doe dat dan in je eigen omgeving, of doe suggesties, hoe je in organisaties (in het algemeen) tot verbeteringen kunt komen.

Een suggestie van mijn kant: vraag eens een keer een gesprek aan met een manager, waarvan jij vindt dat hij het niet goed doet, geef aan welke negatieve effecten dat volgens jou heeft of kan hebben en vraag hem tegelijkertijd naar zijn overwegingen om het zo te doen.
Dan heb je de kans op een echt gesprek en kun je wellicht de gang van zaken positief beinvloeden!

Marion Naus, ZON expert 9 jaar ago

Voor mij is leiderschap eerst de juiste vragen stellen voor anders denken en doen. Blijft het alleen bij denken dan was de vraag niet concreet genoeg. Mijn ervaring is dat er hooguit 20% behoefte heeft aan directief leiderschap. Wellicht ligt dat aan je eigen stijl van leidinggeven.

De voorbeelden van leiderschap die Jan vd Ploeg noemt hebben allemaal betrekking op verschillende stijlen. In het bedrijfsleven gaat mijn voorkeur uit naar situationeel leiderschap. Overleggen en sturen als basis, loslaten waar het kan, soms bijsturen en directief als het echt moet. Met Zelfbewust, Ondernemend en Natuurlijk gedrag samen naar richting, ruimte en resultaat.

Eva 9 jaar ago

@Bert, ben je recentelijk in één van grote steden in Noord-Holland geweest?
Voorlopig blijven de old boys de dienst uitmaken. Managers worden nog al te vaak naar voren geschoven door hun voorganger of oude collega.
Het is de hoogste tijd voor nieuwe inzichten, want zo schiet het niet op. De overgang naar het Internet, het nieuwe werken, de uitdagingen in de 21ste eeuw, de erkenning dat moderne managers eerder meer geluk in hun werk zoeken dan meer geld en macht. Al die vraagstukken, ideeen en nog veel meer, blijven liggen zolang het oudejongenskrentenbrood niet aan plakken wordt gesneden.

Albert van Heteren 9 jaar ago

Loesje zie het al: verander de wereld begin bij jezelf.

Dus zolang wij als domme schapen accepteren, of het wel goed vinden omdat we het te druk hebben met andere zaken, dat iemand het voortouw neemt zullen bepaalde mensen dat automatisch doen. Ze kunnen gewoon niet tegen chaos, alles moet op z’n plek; en zij bovenaan.

Neem eens initiatief.

Gerben Ferwerda 9 jaar ago

Bert, je hebt gelijk voor zover de beschrijving van de haantjes, maar verderop in het verhaal vind ik jou ook een haantje, want hoe wil je de zittende haantjes eruit werken? Ik vind de beschrijving ook wel een beetje oppervlakkig, alsof de hanerige stijl van de managers altijd leidt tot verkeerde en oppervlakkige besluiten, dat klopt in mijn beleving echt niet, er zijn namelijk ook irritante managers die gewoon wel de goede besluiten nemen, en ook op tijd. Volgens mij zit de problematiek echt wel wat dieper, er zijn een paar zaken aan de hand, veel medewerkers hebben gewoon geen zin om zich met de sturing te bemoeien, en dumpen hun verantwoordelijkheid graag bij een manager. Verder vraagt de opbouw van veel organisaties (vooral de beursgenoteerde) om heel geconcentreerde besluitvorming, alleen al vanwege de geheimhouding die er bestaat rond toekomstplannen. (Denk aan voorkennis bij aandelenhandel). Die mannetjes eruit te werken zal niet volstaan. Bert, je hartekreet is begrijpelijk, maar je aanpak lost niks op. Groet, Gerben Ferwerda

Antwoord op Gerben Ferwerda
Bert Overbeek 9 jaar ago

Ha Gerbera,

Verwar de ironie niet met een aanpak, jongen. Verder prima aanvulling. Dank.

Leo van den Berg 9 jaar ago

Het is niets nieuws onder de zon, haantjes bestonden dertig jaar geleden ook al. En af en toe kwam er een periode voorbij dat het anders moest, meer competentiemanagement, meer aandacht voor het individu en vooral hoffelijk blijven.

Dat veranderde dan weer op het moment dat het economisch wat slechter ging, de efficiëntie verhoogd ging worden en het een no-nonsens bedrijf moest worden. Dat ging dan een tijdje op die manier totdat er conflicten binnen het bedrijf uitbraken en het personeel op hoge poten de directeur opzochten om hun beklag te doen over het mismanagement wat er plaats vond.

En de geschiedenis herhaalde zich weer, de betreffende manager op non-actief en om de tafel hoe het dan wel moest. Het is vooral de factor tekortkomingen van het middle management, die laag zit er tussenin en heeft vaker geen eigen mening en huppelt achter het hoger management aan.

En die geven opdrachten door aan de groep managers in de middenlaag. Alleen door zelfbehoud en onkunde zijn die niet in staat om op de juiste wijze de opdrachten te vertalen naar de werkvloer om het doodeenvoudige feit dat ze aangesteld zijn op basis van een HBO opleiding zonder verdere kennis van menselijke gedragingen en behoeften, het communiceren met mensen en het zorgen voor een gemotiveerde groep mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *