Géén doelen stellen, die wijzen zich vanzelf!

Elk doel begint met de eerste stap, al zal niemand je vertellen in welke richting. Er bestaan richtingaanwijzers, ook wel to-do lists genoemd, om overzicht aan te brengen. De koffiearoma kietelt nog in je neusgaten als je vol goede moed je dag volplempt. Het kan dan ook heel voldaan voelen als je een pittige lijst volledig kan afvinken. Maar even vaak is het andersom, dat je lijst nog niet halverwege is maar je dag al bijna om. 

Voor mij werkt het niet (meer) om er veel waarde aan te hechten. Ik plande mijn dagen overvol, stelde mezelf teleur als ik iets had laten versloffen en merkte vaak achteraf pas dat ik iets belangrijks over het hoofd had gezien. Het is alsof je trots wijst op een dankzij jou glimmende keukenvloer terwijl je uitkijkt op het aanrecht met daarop de afwas van een week.

Het ergste waren de rotklussen waarvan ik dacht dat anderen het zouden appreciëren als ik het zou doen. Onbewust had ik me ingesteld op een kleine uiting van waardering, onopgemerkt droop ik af als een druppel in een afvoerputje als dat niet gebeurde. ‘O, dat wou ik net zelf gaan doen,’ klonk het half verzuchtend. Moraal: nooit voor een ander denken, doe dingen alleen als jij vindt dat je het moet doen.

Je wordt pas echt ontevreden als jouw agenda je dag bepaalt, en niet jij. Plan gerust een leuke picknick, maar leg je erbij neer dat het weerbericht niet altijd gelijk heeft (over treinreizen begin ik maar niet).

Tegenwoordig ga ik vreselijk efficiënt met mijn tijd om. Maar dan ook echt. Ik luier dat het mijn werklust aanwakkert. Tijdens het schrijven heb ik de kat aandacht gegeven, voetbal gekeken, voor bijgevoegde foto geposeerd en meer dingen waarmee ik lezers normaliter niet zou vermoeien. Waar het om ging, was dat ik mijn doel op mij af liet komen in plaats van andersom.

Het doel telt namelijk niet, de weg ernaartoe des temeer. Doelen stellen is een proces dat zijn eigen tijd neemt, net als het reguleren van je emoties daaromtrent. Wanneer je dat kunt accepteren, ben je uiteindelijk een stuk effectiever en minder gestresst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *