Promotie omdat het leuk is?!

Regelmatig spreek ik mensen, die de kans krijgen om promotie te maken. Promotie wil in dit geval zeggen: meer verantwoordelijkheden en/of een hogere functie krijgen. Dit betekent niet, dat de extra verantwoordelijkheden gewaardeerd worden in het salaris. Het salaris blijft voorlopig zoals het is. Daar zijn natuurlijk allerlei goede redenen voor...
De twee meestgehoorde smoezen waarom extra verantwoordelijkheden niet hoeven te leiden tot extra salaris:

  1. De werknemer moet zich eerst bewijzen. Zijn huidige taken doet hij erg goed en iedereen is enorm tevreden, ook heeft de werkgever vertrouwen in hem, daarom wordt hij gevraagd voor deze uitdaging, maar hij moet zich toch eerst 'bewijzen'.
  2. De nieuwe functie is op zich al leuk, toch? De werknemer krijgt de kans om zich te ontwikkelen, leuke nieuwe werkzaamheden te doen en meer verantwoordelijkheid te dragen. Dat is hartstikke leuk! De werknemer wordt in ieder geval geacht dit voornamelijk te doen omdat hij het leuk vindt en niet vanwege het salaris.  

Ik ben benieuwd hoe jonge bazen tegen dit fenomeen aan kijken. Is dit herkenbaar en zo ja, hoe zijn jonge bazen hiermee omgegaan?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Renske
Persoonlijk zou ik graag een scheiding aanbrengen tussen meer verantwoordelijkheden krijgen of het gaan uitvoeren van een hogere functie. Vaak gaat(onbewust) het eerste vooraf aan het tweede. Wanneer er veel potentieel in iemand zit en een leidinggevende of werkgever wil daar samen met de werknemer iets mee is dat op zichzelf staand al iets positiefs. Wanneer de werkgever eerst wil dat de werknemer zichzelf gaat bewijzen,vind ik dat op zich logisch. Dit werkt overigens ook de andere kant op aangezien de werknemer ook kan proeven of iets anders hem/haar bevalt en ligt. Een hogere beloning hoeft hier niet direct tegenover te staan mits daar duidelijke afspraken over worden gemaakt. Hiermee bedoel ik de termijn van de proeftijd, eventuele opleidingen/trainingen, beoordelings- en evaluatiepunten, beloning indien van beide kanten traject bevalt, functieomschrijving etc.
Wanneer een werknemer daadwerkelijk een andere/hogere functie gaat bekleden hoort hier wat mij betreft ook een andere/hogere beloning bij. Indien een werkgever voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten (om bv de tijdrovende en geld kosten klus iemand van buiten te vinden te vermijden) kun je als werknemer met het voorstel komen van eerstgenoemd traject. Nooit denken dat de beloning vanzelf wel komt, duidelijke afspraken maken in het belang van beide partijen.