Softe kant = hardnekkige kant!

Onlangs mocht ik bij een bedrijf op intakegesprek om de mogelijkheden voor een traject te bespreken voor een aantal mensen dat een totaal nieuwe functie gaat bekleden. Duidelijk werd dat er op het gebied van sociale en communicatieve vaardigheden het een en ander bijgespijkerd mag worden. Twee van de drie mensen werken al meer dan twintig jaar op deze plek!

 

In de nieuwe functie gaan ze functioneren onder een teamleider, maar ze worden de gesprekspartner voor al de andere teamleiders. De uitdaging ligt erin dat ze, hoewel ze hiërarchisch onder de andere teamleiders staan, ze op gelijkwaardig niveau met ze om weten te gaan, zodat processen gestroomlijnd verlopen na de invoering van een nieuw systeem. Er liggen een aantal oude pijnen, geschiedenissen en actuele kwesties tussen de genoemde spelers in het veld.  

Tijdens het intakegesprek vroeg ik of wat mij geschetst was ook besproken was met de heren. Dat bleek het geval. Na het gesprek werd mij per mail het functieprofiel gestuurd. Bij lezing viel direct op dat daarin alleen de harde kant van de nieuwe functie beschreven is. Over gedragscompetenties is nada – niente – niets op papier gezet. Met als gevaar dat de ‘zogenaamde softe kant’ onbesproken blijft tijdens begeleiding binnen de afdeling. Dat er vergeten wordt te sturen op deze skills naar aanleiding van doelstellingen. Het is daar namelijk ongewoon om doelen te stellen. En …. de softe kant blijkt maar al te vaak de ‘hardnekkige kant’. De kant waar zoveel trajecten op struikelen! 

De offerte wordt ietwat uitgebreider dan waar ik in eerste instantie vanuit ging. Hopelijk gaan ze akkoord met mijn ‘softe(?)’ ideeën.

2 thoughts on “Softe kant = hardnekkige kant!”

Erwin de Beer 15 jaar ago

Ehhh… op een ander hiërarchisch niveau en toch gesprekspartner voor andere teamleiders? Dat kan wel, maar waarschijnlijk zullen ze zich door veel van die andere teamleiders niet helemaal serieus genomen voelen, Tenzij het heel goede teamleiders zijn.

Ik spreek uit ervaring: als projectmanager ben ik regelmatig gesprekspartner van teamleiders, terwijl ik op een hiërarchisch lagere positie sta. Een aantal neemt mij serieus en dat zijn (niet toevallig denk ik) juist die teamleiders waarvan iedereen vindt dat het goede teamleiders zijn.

Dus… ik zou in je offerte ook iets opnemen over de softskills (oa. leiderschap) voor die teamleiders.

Paola Pisu 15 jaar ago

Dank voor je reactie Erwin. De offerte is de deur uit met daarin een interventie voor teamleiders en hun leidinggevenden.

Als de opdracht gaat draaien – bij goedkeuring vanaf september – levert dat vast nog stof op voor jonge bazen.
Paola Pisu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *