Besluitvorming is geen poker!

IMG_5061De wereld verandert en hij verandert razendsnel. Door het internet zien bedrijven plotseling van alles gebeuren. Er is een dringende behoefte aan de juiste data. Om de besluitvorming te verbeteren. Gebleken is dat goede data je performance met 25% verbeteren. Het probleem is echter dat de juiste data heel moeilijk zijn te vinden. En als we ze vinden, gaan we er niet goed mee om.

We baseren ons bijvoorbeeld op te oude data of juist op te nieuwe. Ook maken we fouten door teveel aan het oude te willen vasthouden, of aan groupthinking te doen: doordat teamleden hetzelfde zijn, is er te snel consensus. In mijn boek ‘Het Flitsbrein’ noem ik nog 4 van die valkuilen, want het zijn er acht in totaal. (Het Flitsbrein stond in de Managementboek top 10)

Voordat je de juiste data hebt, ben je dus wel even bezig. En dan nog bedreigen je allerlei valkuilen. Dus zijn mensen gaan zoeken naar een alternatief voor big data. En kwamen bij intuitie. Heel veel mensen geloven namelijk dat hun intuitie zonder meer betrouwbaar is. Ze nemen besluiten op hun ‘onderbuik’.

Maar wat blijkt? Voor een goede intuitie heb je veel ervaring en kennis nodig. En ook mensen die dat missen, of op een bepaald gebied missen, geloven heilig in hun intuitie. Ten onrechte. Maar waarom denken we dan toch dat onze intuitie zo bovenmate betrouwbaar is? Door overtuigingen meestal. Door beliefs. En dan hebben we ook nog de eigenschap om onze ingevingen en beoordelingen te overschatten.

Dit laatste blijkt uit onderzoek van Charbis en Simmons, twee Amerikanen, die hebben vastgesteld dat jij en ik werkelijkheid met illusie vermengen. Ons brein maakt denkfouten, maar registreert dat zelf niet. We zijn al tevreden als iets goed voelt of veilig. Een erfenis uit de tijd dat we in jungles en op jachtvelden waren.

Dit alles heeft ver strekkende gevolgen voor de kwaliteit van onze zakelijke en persoonlijke besluiten. Waardoor we missers maken. En slechte besluiten nemen. In het verleden zijn mensen daardoor de ontdekking van the Beatles, U2 en Madonna misgelopen, zoals je in ‘Het Flitsbrein’ kunt lezen. En wat te denken van al die bestuurders die de fout ingaan door verkeerde keuzes. En denk maar niet dat er een was onder hen die dacht dat hij een verkeerde beslissing nam.

Er is iets aan te doen, aan het vergroten van je beslissingskwaliteit. En aan het doorgronden van je valkuilen als directie, management team of als medewerker. Op basis van ‘Het Flitsbrein’ is er op donderdag 10 februari een workshop van een dag in Amersfoort. De prijs is 195 euro, exclusief BTW, verblijfs- en lunchkosten. Van de zeer ervaren organisatietrainer en executive coach Bert Overbeek. Deze heeft de titel ‘Beter besluiten nemen: big data of intuitie?’ Een aanrader voor iedere ondernemer, manager of teamleider.

Voor informatie kun je een mail sturen naar pitcher.support@hetnet.nl Informatie en een filmpje over Bert Overbeek vind je op zijn website: http://pitchersupport.jimdo.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *