Besturen en leiderschap zal flink veranderen na COVID 19…en dit boek helpt!

Vier topadviseurs worden aan het woord gelaten over besturen en leiderschap na de Corona-crisis. Ze benoemen in een NRC-artikel vanuit hun ervaringen de veranderingen die ze verwachten. In ‘Fast forward naar de toekomst’ schetsen ze de problemen voor een nabije en wat verdere toekomst, waarvoor het zojuist bij Futuro verschenen boek ‘De schakelaar’ oplossingen biedt. In de vorm van switchend leiderschap.

In ‘De schakelaar’ worden de thema’s van deze tijd op een rij gezet. Wat gaan die  betekenen voor bestuurders, leiders en managers? Je moet daarbij enken aan thema’s als digitalisering en innovatie, datamanagement, klimaatverantwoord ondernemen, inclusie, integriteit en transparantie en aan de Corona-crisis, waar ‘De schakelaar’ ook een hoofdstuk aan weidt. Het boek biedt daarbij praktische tips voor leiders en managers, met name hoe je dat proces begeleidt.

Het is voor een schrijver heel fijn om te zien, dat zijn verhaal tips en oplossingen biedt voor zaken die door deskundigen in zo’n NRC-artikel aan de orde worden gesteld. Kijk even mee naar de zaken die ze benoemen voor na de Corona-crisis.

-Veranderingen die eerst lastig waren door te voeren, kunnen nu in een flits worden geregeld.

-Aanvoerlijnen moeten korter, want bedrijven willen niet meer afhankelijk zijn van verre leveranciers.

-Het thuiswerken en andere digitale oplossingen maken een waarschijnlijk blijvende opmars door.

-Er is sprake van deglobalisering. Lokaal wint terrein.

-Grote merken zullen het beter gaan doen dan kleine, in verband met hun ‘schokbestendigheid’.

-Bedrijven zullen financiële buffers belangrijker gaan vinden, om in periodes zoals deze overeind te blijven .

-Bedrijven gaan rekening houden met pandemieën en gevolgen van de klimaatcrisis. Ze zullen zich meer gaan richten op fair trade en ook in verband met hun reputatie duurzaamheid hoger op de agenda gaan zetten.

-De vleesindustrie zal beter moeten omgaan met arbeidsomstandigheden en met de dieren. Het vegetarisme of pescetarisme (geen vlees, wel vis) zal opkomen.

-De coronacrisis geeft een injectie aan de digitalisering. Online vergaderen en trainen en thuiswerken zullen aan terrein winnen. Steeds meer bedrijven zullen overgaan op online bestellen.

-Hierdoor zal de privacy- en data-wetgeving en ook de ethiek toenemen.

-Door de digitalisering zal het vliegen en autorijden afnemen. Veel zal kunnen via virtual of augmented reality.

 

Hoe je als leider de komende decennia deze problemen het hoofd kan bieden, vind je in ‘De schakelaar’ terug. Met voorbeelden omkleed, en steunend op 25 jaar ervaring.

 

Bert Overbeek is behalve schrijver ook al 25 jaar werkzaam als trainer, coach en manager werkzaam in organisaties uit talloze sectoren. Er is ook een e-learning programma van ‘Switchend leiderschap’. Uiteraard kan je ook een training voor je mensen bestellen. Voor informatie over deze maatwerktrajecten kun je je wenden tot bert_overbeek@hotmail.com

 

1 thought on “Besturen en leiderschap zal flink veranderen na COVID 19…en dit boek helpt!”

Ingrid Ruiter 2 jaar ago

…… waar ‘De schakelaar’ ook een hoofdstuk aan weidt.

Volgens mij moet dit met een lange ij (wijdt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *