Kijk naar het teamwork van een popband en een orkest: ELBOW!

DSCN5652Het weergaloze concert dat de Britse band Elbow een aantal jaren geleden gaf met het BBC symfonie orkest is een voorbeeld voor iedere organisatie met samenwerkende teams. Verschillende disciplines en beroepsgroepen verenigden zich in iets dat een fenomenaal product is geworden: The Seldom Seen Kid.  http://www.youtube.com/watch?v=ydAmilUiyx4

De afstemming is van een precisie waar je koud van wordt. Menig CEO droomt ervan dat er zo’n samenwerking in zijn organisatie mag ontstaan. En natuurlijk ook van zo’n schitterend product. De kwaliteit die in dit concert wordt geboden heeft ook te maken met individuele kwaliteit. De stem van Guy Garvey, de leadzanger van de band uit Manchester, is in zijn schakeling tussen tederheid en rauwheid uitzonderlijk. Maar de wijze waarop teamleden zich wegcijferen, is een voorbeeld voor ieder teamlid.

In de strijd om de hoogste eer vergeet men in organisaties wel eens dat ambitie niet veel meer is dan een prima motor. Het is geen garantie voor kwaliteit of goede samenwerking. Wie de kunst verstaat om met zijn ambitie een ondergeschikte rol te kunnen spelen, helpt het team meer. Let maar eens op hoe de hoog opgeleide musici van het orkest zich tevreden stellen met een enkel strijkje of blaasje.

In organisaties is het tegenwoordig populair om voetbalteams als voorbeeld te nemen voor teams, maar hier zie je eigenlijk nog veel beter wat teamwork is en waar het toe kan leiden. Samen iets moois maken is een geluk voor iedereen. Je ziet het aan de lachjes en knipoogjes in het concert. Die lachjes en knipoogjes zie ik te weinig in het bedrijfsleven. Elbow is hier een prachtig voorbeeld.

De manager die bij de volgende vergadering over samenwerking dit concert aan zijn mensen durft te laten zien, als voorbeeld, krijgt mijn nieuwe boek ‘Slechte chefjes werk je weg’ en mijn vorige boek ‘ Voer voor jonge bazen’. Ik zou er bij zeggen dat bescheidenheid de opmaat is van iedere carriere. Maar bedenk vooral zelf iets als je dat prettiger vind.

Bert Overbeek publiceerde onlangs het boek ‘ Slechte chefs werk je weg’. Dit boek (ook als ebook uitgegeven) tegen slecht management is een boek met een knipoog en is te verkrijgen via deze link: http://www.mijnmanagementboek.nl/shop/index.php/catalogsearch/result/?q=slechte+chefs+werk+je+weg

Overbeek twittert op Goeroetweets en heeft een JongeBazen groep op Linkedin. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *