Top down gedoe zal instorten! Hiërarchieën zullen verdwijnen!

IMG_1393Bedrijven zullen er de komende jaren aan moeten geloven. Ze moeten veranderen. Als ze in de traditionele top-down structuren blijven hangen, in de politieke spelletjes waarbij koppen moeten rollen bij fouten, dan gaat het mis. Er zijn intussen nieuwe en ongemeen succesvolle organisaties die hun fouten vieren omdat ze kennis opleveren. Deze vormen van experimenteren worden ingecalculeerd als risico’s.

Wat gebleken is, is dat de goede ideeen meestal van de medewerkers komen. In nieuwe organisaties is het aantal medewerkers beperkt, wordt veel gedaan via computers, interfaces, robots en andere technologie en wordt management een volledig ander soort werk. De dominante haantjes die opleven van controlerende fronsen of macho achtige uitvallen zullen in die constellatie veel minder ruimte krijgen. Hierarchieen worden platgeslagen, simpelweg omdat ze de voortgang van het succes blokkeren.

Voor politieke spelletjes is minder tijd. Dat zal iets betekenen voor de traditionele indeling van organisaties in drie lagen: management-middle management-medewerkers.

Ook voor HRM betekent dit veel. Er zal voortdurend gerecruit moet worden, omdat nieuwe organisaties gebruik maken van zelfstandigen. Veel van die zelfstandigen komen binnen via internet, want bedrijven laten ideeen niet meer door hun experts bedenken, maar door gebruikers. Daaronder ontdek je de toppers vanzelf.

Wat betreft de beoordelingen, de systematiek zal ingrijpend veranderen. De tools zijn er al, en worden door de grote jongens op de global markets al volop gebruikt. De feedback op prestaties wordt veel korter en zal vrijwel dagelijks zichtbaar zijn. Technische ontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek hebben een zeer korte doorlooptijd.

Wie hiervan kennis neemt, moet wel vaststellen dat de traditionele organisaties het onderspit gaan delven. De voorbeelden zijn er al. What’s app in plaats van SMS, hotelketens verliezen het van Air BNB, Uber verplettert de taxibedrijven, en Instagram heeft de wereld veroverd.

Hierarchieen, top down management, nodeloos lang vergaderen en te lineair opgezette projecten met lange doorlooptijden, het gaat allemaal tot het verleden behoren binnen 10 jaar. En dat is goed nieuws. We hoeven de toekomst niet somber in te zien. Wel zullen we goed moeten kijken naar zaken als een basisinkomen voor niet-werkenden, want werk zal gewoon verminderen. Mensen zullen op een andere manier zin moeten geven aan hun leven. Welke skills daarvoor nodig zijn, daarover houd ik in april en mei workshops. Informatie daarover kun je ontvangen via pitcher.support@hetnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *