Veranderen? Loslaten? Mindfulness? Misschien werkt dat helemaal niet voor je!

Vanmorgen weer iemand gesproken, die 'dichter bij haar gevoel' wilde blijven, geen rust kon vinden, continu 'van alles moest' en 'dingen moest loslaten'. In mijn werk als coach kom ik dit veel tegen; het zijn de cliché's van onze tijd. En het fenomeen is ook bekend bij schrijvers: onze samenleving maakt mensen gek, leren ze ons.

Ik ontken niet dat we in een turbulente samenleving leven, die veel van ons verlangt. Maar we zijn geen willoze slachtoffers. Je maakt zelf keuzes. Dat harde werken aan rust leidt tot veel onrust. En het verlangen naar rust spekt wellicht de kas van psychiaters, therapeuten en yogaleraren; mensen worden er soms onrustiger van dan wanneer ze de onrust accepteren.

Dingen loslaten is inderdaad een oplossing, maar heel vaak zie je dat mensen het niet kunnen. Accepteren ze het dat ze nu eenmaal zo zijn, dan zie je ze vaak opleven. Ben je dynamisch, dan biedt mindfulness soms minder soelaas dan dynamische meditatie of gewoon 30 minuten uit je dak gaan met dansen per dag, of gewoon wandelen in de natuur. Te vaak willen we onszelf veranderen op punten waarbij we beter kunnen leren onszelf te accepteren. En geloof me: dat is soms heel wat moeilijker dan de illusie dat we onszelf onder controle kunnen krijgen. Accepteren moet je leren.

Ik zeg hier trouwens niet mee dat psychiaters, therapeuten, yogaleraren en mindfulness niet kunnen helpen. Dat kunnen heel goede hulpmiddelen zijn, maar acceptatie is een weg die vaak wordt vergeten. En het gekke is dat dat juist een weg is die je dichter brengt bij jezelf en de verlangde rust. 

Dus: niets veranderen, acceptatie proberen te vinden in wie je bent en wat je doet. Maar misschien wel leren om de stroom van informatie en doe-dingen af en toe te onderbreken met iets waar jij happy van wordt. En dat kan mediteren zijn, maar ook een hond uitlaten of ergens in een horecagelegenheid lekker lachen met een goede vriend, vriendin of zakenkennis.

Bert Overbeek, management trainer en executive coach, schreef een aantal managementboek top 10 boeken, waaronder het in 2017 verschenen ‘Diversiteit’. Hij houdt (naast het reguliere trainings- en coachingsportfolio) onderhoudende en positief gewaardeerde workshops over het brein, de diversiteit en/of de toekomst. Informatie via pitcher.support@hetnet.nl (Website: www.pitchersupport.jimdo.com)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Paul Moors
Je geeft de 'oplossing', zoals mindfulness die ook geeft nl accepteren van zaken/dingen :-)
I Moran
Lid sinds 2019
Dag Bert
Begijp jij de filosofie achter yoga ?
En dan bedoel ik de traditionele yoga zoals het bedoeld is. Je “zelf “zien met al je gebreken en dat aanvaarden. Geen weerstand.
Jij noemt het accepteren , maar dan ben je al de doener !
En dan zeg je dat acceptatie je brengt tot dichterbij jezelf. En wie is dan die je zelf ? Je en jezelf zijn volgens jou 2 personen. ?
Als je dat zo ziet blijft er altijd conflict.
Maar als je door inzicht ziet dat dat jezelf een vals denkbeeld is dan vind je rust.
De rust en stilte in yoga betekent het stil zijn in het denken.
Je BENT alleen, de rest is van horen zeggen !
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Begrijp jij de filosofie achter yoga Moran? En wie is dan die jij?