'Veranderingen en het brein' (Betaalbare workshop)

Past de manier waarop je mensen aanstuurt, traint of coacht nog wel bij de laatste inzichten uit de wetenschap? Een belangrijke vraag, want het mensbeeld van veel managers, trainers en coaches is niet meer actueel! Maar ook de mensen van gerenommeerde trainingsinstituten, houden vast aan soms verouderde methoden. En dat is jammer, want ze zouden organisaties een geweldige dienst kunnen bewijzen met nieuwe inzichten.  (Aan het einde van dit artikel vind je de programma-onderdelen)

Op 22 februari vindt daarom in Amersfoort de workshop ‘Kúnnen we wel veranderen?' plaats.  (8 en 15 februari zitten helaas vol)  Je kunt in die workshop onderzoeken of je aansturing, training of coaching nog past bij de nieuwste inzichten uit de breinwetenschappen.  Bert Overbeek (www.pitchersupport.jimdo.com) is manager, trainer en coach, en hij is de laatste 10 jaar veel bezig geweest met neurowetenschappen, biopsychologie en management.

Met welke managementmethode en mensbeeld treed je op dit moment je werk tegemoet? Doe je het met LEAN, met NLP, de RET, psychosynthese, MBTI of DISK? Misschien zweer je bij mindfullness, competentieprofielen of management drives? Heb je Belbin omarmd, of juist Birkman? Of twijfel je nog tussen enneagrammen en kernkwadranten? Heel wat van dit soort methoden zijn aan een verfrissende revisie toe. want er zijn de laatste jaren veel inzichten bijgekomen in de neurowetenschappen en de biopsychologie. Maar dan moet je kritisch naar jezelf en je ideeën durven kijken.

Neurowetenschappers als Swaab en Elkhonon Goldberg en de primatoloog Frans de Waal hebben door hun boeken een geweldige bijdrage geleverd aan de voortgang van onze inzichten in de mens. Die nieuwe inzichten veranderen de methoden. Sta je daar voor open? Durf je kritisch te kijken naar de dingen die je al jaren lang doet? Om je in je vak sterker te maken?

Dan is de workshop ‘Kúnnen we wel veranderen?’ een prachtig hulpmiddel. De dag zal speels zijn en onderzoekend. Immers, de kennis over dit vakgebied zal langs creatieve wegen verder moeten worden ontwikkeld. De workshop is dan ook een gemeenschappelijke zoektocht. Wat we daarin bieden is de nieuwe inzichten, maar de verankering daarvan in je werkwijze doe je natuurlijk grotendeels zelf.

De workshop zal gegeven worden op 22 februari 2013 in het Stadscafé te Amersfoort van 9,30 tot 16.30.  De prijs van de training is bewust laag gehouden en za 175  euro zijn. Dit is ecxl BTW,  koffie en lunch. Je kunt je aanmelden via pitcher.support@hetnet.nl

Feedback van andere professionals:

'De bijeenkomst gisteren is wat mij betreft op verschillende fronten een succes geweest. Het heeft mij meer bewust gemaakt van het feit dat onze kennis over het brein en veranderingen nog minimaal is. Door het verhaal van Bert en de discussies met anderen geeft het me inspiratie om vooral de ontwikkelingen te blijven volgen. En de zekerheid niet te stellig veronderstellingen die als feiten worden gebracht over te nemen (altijd kritisch blijven kijken). En natuurlijk brengt zo’n dag ook nog eens energie doordat ik interessante en leuke mensen heb ontmoet.Mijn dank daarvoor.

'Wat mij betreft is het een erg geslaagde dag geweest! Mooi om met elkaar te onderzoeken wat er al is en hoe het werkt (of niet…?) Ik ben (en ik niet alleen vermoed ik) tot de conclusie gekomen dat er nog veel te exploreren valt op dit vakgebied.'

'Complimenten voor de wijze waarop jij de dag hebt geleid. De wijze waarop jij de juiste sfeer wist te creëren, iedereen actief te laten deelnemen, de boeiende manier van vertellen enz. Wat mij betreft hadden we nog wat meer op de theorie in mogen gaan. Dat is zo boeiend allemaal. Dus daar ligt ook mijn vraag voor de volgende bijeenkomst. Wat meer ingaan op de werking van de hersenen. Nieuwe artikelen die zijn gepubliceerd over dit onderwerp bespreken. Verder vond ik het heel mooi dat het zo’n divers gezelschap was. Bedankt!'

'Was mooie dag. Je hebt af en toe (gelukkig) de neiging om veel te vertellen, veel voorbeelden en interessante feiten voor te schotelen. Maar dat wisselde je prima af met ruimte voor ons om onze eigen verhalen, fascinaties, ervaringen en vragen te delen. Zo werd het voor mij een dag die goed in balans was.

Dat het ons vak beinvloed is nu al glashelder. Rond geregistreerde therapeuten hangt (terecht) ook een net van gedragscodes en integriteitsbepalingen. Het vak van trainers en coaches is veel vrijer. Staat het iedereen vrij om het brein van de ander te beinvloeden als die zich vrijwillig meldt voor een training? Wat is bv in essentie het verschil tussen het toedienen van geestverruimende drugs en het doen van 'breinverruimende' oefeningen met mensen?'
'Dank voor de mooie dag afgelopen donderdag. Mede door jouw enthousiasme en de aanwezigheid van een groep fijne, inspirerende deelnemers, heb ik geen enkele last ondervonden van mijn korte nachtrust en ´cultuurshock´ :-))  Veel feiten over het brein waren mij al bekend. Door het in de context van organisatieverandering/ontwikkeling te plaatsen, komt het wel dichter bij de praktijk, waarnaar ik ook op zoek ben.'

Programma-‘nuggets’: ‘Kunnen we wel veranderen?’

Hieronder zie je de onderdelen van het programma.

*Kennismaking, introductie

*Stellingen over het management, het brein en veranderen om ‘warm te worden’.

*Beantwoord de volgende vragen. Als het goed is gebruik je een bepaalde methode bij de aansturing of begeleiding van mensen. Inventariseer die methodes en geef antwoord op de volgende vragen:

1. Kan de mens altijd veranderen? Hoe dan? (Ontwikkelbaarheid)

2. Is iedereen even snel te veranderen? (Verandersnelheid)

3. Is ieder mens in dezelfde mate veranderbaar?

4. Is een organisatie snel te veranderen?

5. Biedt iedere omgeving dezelfde mogelijkheden om jezelf te zijn? (Licht toe)

6. Is een omgeving altijd te veranderen? Hoe dan?

7. Hoe kijkt je methode naar de mens? Heeft hij een ziel, brein, zelfbewustzijn, een zelf of een ik? Hoe ziet die methode het veranderen?

*Strakke bespreking van nieuwe inzichten op bovengenoemde zeven thema’s. Waarin behandeling van een paar belangrijke thema’s:

-Pfc/oude hersendelen: wie heeft de macht? En wanneer?

-Structuur van het brein

-Modulair of gradueel; samenwerkende netwerken

-Linker- en rechterhersenhelft

 

*Cases van deelnemers over hun leerpunten

 

*Bespreking van een paar modellen:

-Kotter

-RET

-Competentieprofielen

-Belbin, MBTI, DISK

-Systeemdenken*Bespreking van nieuwe inzichten door Bert op bovengenoemde zes clusters.

 

*Behandeling van een voorbeeld: zelfreflectie en het brein.

*Loop nog eens zelf door de 7 nieuwe vragen heen met wat je nu weet ‘Blijven je antwoorden hetzelfde?’

-In eventuele vervolgdag: ‘Versteviging of ontmanteling van oude modellen met behulp van nieuwe inzichten. Ontwikkel een nieuw model in de komende weken.’

-Inventariseer je belangrijkste conclusies op een kaart.

 

Bert heeft een korte e-brochure voor geïnteresseerden waarin zijn producten staan. Door zijn kennis van het brein hebben de talenttrajecten een up to date en realistisch karakter. Opvragen via pitcher.support@hetnet.nl Hij twittert op Goeroetweets en publiceerde twee boeken bij uitgeverij Haystack. Overigens biedt hij zijn e-boek 'Kunnen we nog wel veranderen?' over managementtraining en het brein alleen aan cursisten nog gratis aan.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>