Je medewerker laten schitteren

Er is voor een manager geen groter genoegen, vind ik, dan een medewerker zo te faciliteren dat hij volledig in zijn kracht staat en bloeit. Eigenlijk is dat iets wonderschoons: mensen boven zichzelf uit laten groeien. En nog mooier natuurlijk als iemand nauwelijks jouw aandeel daarin opmerkt. De fun zit hem immers niet in jouw succes, maar in dat van die medewerker.

Dit vereist van de manager een grote mate van bescheidenheid en subtiliteit. De kunst van het leiding geven. Daar ontleen je je eigen vreugde aan. En wat daarbij ook geldt: de beste medewerkers zijn vaak niet de gemakkelijkste. Maar dan heb je er tenminste een beetje werk aan. Anders word je zelf zo vadsig en lui (-:

Dat mensen je bijdrage aan hun prestaties niet altijd zien heeft verschillende oorzaken. Hun eigen ambitie. Mensen hebben het soms nodig om hun bijdrage te zien aan het eindresultaat. Ze willen die meerwaarde ook benoemen naar de buitenwereld.  En daarbij laten zien dat ze dat helemaal op eigen kracht hebt gedaan.

De manager of coach die dat begrijpt helpt zo iemand daarbij. Hij is als een regisseur die zijn acteur laat schitteren, de dirigent die de muzikanten iets schitterends laat doen. Nu krijgen regisseurs en dirigenten hun applaus echt wel. De manager of de coach die faciliteert niet altijd. Zeker niet als zij de kunst verstaan degene die zij coachen of aansturen, het idee te geven dat ze dingen op eigen kracht hebben gedaan.

Dan hebben mensen niet altijd door wat zijn of haar bijdrage is geweest aan het feit dat men schittert. En doordat men teveel geniet van het eigen succes, wordt het niet altijd duidelijk wat die bijdrage is. Maar juist dan is het de kunst om als manager of coach daar geen accent op te leggen, vind ik. En dat kan alleen als je echt geniet van de ontwikkeling van de ander. Minder applaus voor jezelf, maar applaus voor de ander. Genieten, man!

 

Bert is trainer, coach, schrijver en interim manager. In de afgelopen periode was hij regelmatig in de media (BNR, NRC Handelsblad, Elsevier Juist) in verband met zijn visie op diversiteit en jonge managers

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wessel Louis
Beste Bert,
Een mooi, herkenbaar verhaal. Ook ik heb altijd geprobeerd middels het University model bij Unilever medewerkers te laten schitteren en salesmensen te laten groeien. En wie dan schatplichtig is aan wie vond ik niet relevant. Als er maar (meetbare) groei was. Je schrijft dat 'mensen als het ware boven zichzelf uitgroeien' . In mijn dagelijkse praktijk als trainer werk ik met Q4 DISC Profiles. Daarom weet ik dat wanneer mensen in hun werk structureel en substantieel meer van een talent moeten laten zien dan zij werkelijk(meetbaar) in huis hebben, dit kan leiden tot vervelende situaties en zelfs burnout. Ik begrijp jouw context heel goed, maar letterlijke zin ' sloeg ik er even op aan'