Narcistische leidinggevende: ' Ik leef alleen voor mezelf!' (Case)

DSCN2693Neem Joran. Een ongelooflijke egotripper die een duidelijk doel voor ogen heeft: de hoogste baas worden in de grote organisatie waar hij werkt. Op het moment dat anderen zich zorgen maken over de crisis, roept hij vanachter de zwaarste triple die je kan drinken, dat hij geen last heeft van een crisis zolang het maar goed met hem gaat. Hij is ‘tenminste eerlijk’, beweert hij. Ik leef voor mezelf, zegt hij regelmatig. Ik ben niet bezig met mijn buren of met Nederland of de wereld. Dat wil ik wel doen maar dan moet het me wat opleveren. Als ik er zelf beter van kan worden, wil ik wel een handje helpen.

Joran heeft geen moeite met slijmen. Als het nodig is, slijm ik. En wanneer is het nodig, Joran? ‘Wanneer het mijn doel dient’ En wat is je doel? ‘Veel geld verdienen, zodat ik kan gaan en staan waar ik wil. En het doel heiligt de middelen.’ Dan lacht hij. ' Ik had altijd wat moeite om vrouwen te versieren. Maar nu ik een betere status heb, lukt dat wel.'

Joran (de overeenkomstige naam met een moordenaar is toeval) is een mooi voorbeeld omdat hij zo eerlijk is over zijn ambities. Iedereen die en alles dat meewerkt aan zijn doel (veel geld verdienen), omarmt hij. Mensen, gebeurtenissen, projecten. En alles dat tegenwerkt, ‘verpletter ik’, om het maar eens in zijn woorden te zeggen. Hij zegt dat ernstig. Hij meent het.

‘Als ik in een situatie kom dat een ander de snelle voortgang naar mijn doel tegenhoudt, zijn alle middelen geoorloofd. Ook roddel. Ook iemand van fraude betichten, die iets heeft gedaan dat onschuldig is. En als iemand meewerkt aan mijn doelen, dan verdedig je zo iemand natuurlijk om dezelfde dingen. Dan zeg je dat je tegen roddel bent, en dan zeg je dat wat hij heeft gedaan niets met fraude te maken heeft.’

Hoe zouden jullie met zo iemand omgaan?

Precies op dit moment verschijnt Bert Overbeek’s nieuwe boek ‘ Slechte chefs werk je weg’. In dit boek met een knipoog ontvouwt de schrijver strategieën voor medewerkers om slechte managers weg te krijgen. Uiteraard ook een zeer nuttig boek voor managers, die gaandeweg weer opgepept worden om hun meerwaarde te versterken. Het doel is organisaties te helpen om het niveau van hun leidinggevenden te verbeteren. Verkrijgbaar via dit adres: http://www.mijnmanagementboek.nl/shop/index.php/slechte-chefs-werk-je-weg-31345-www-mijnmanagementboek-nl.html

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gert-Jan Baan
Weer een lekker prikkelend verhaal, Bert!

Om je vraag flauw te beantwoorden: hoe om te gaan met Joran? Dat gaat niet lukken om om te gaan met hem dus antwoord "niet'.

Maar daar kom je natuurlijk niet helemaal mee weg. Het is wel van belang om te realiseren in welke relatie je staat tot personen als deze. Ik heb Jorans als collega gehad en ze verdienden inderdaad een smak geld maar inmiddels is alles op en staan ze met legen handen. Dat is namelijk een kantje wat in je verhaal niet zo snel naar voren komt. Deze medewerkers zijn niet van de duurzame relaties. In acquisitie of in interim-managementsituaties zijn het helden die veel kunnen in korte tijd. Komt het echter aan op langdurige relaties, autonome groei realiseren dan zijn ze snel verveeld en komt dat ook niet van de grond. De Jorans die ooit mijn collega waren hebben geen klant overgehouden uit de goede tijd. Zij hadden geen contacten maar contracten. Dus mijn overweging als directe collega zou zijn: kijk het aan, pik de dingen op die helpen (niet alles is slecht, we hebben het hier vooral over attitude) maar verkijk je niet op het glanzende, glimmende. Niets is wat het lijkt!
Als werkgever/ leidinggevende zou ik overigens het zelfde contract hanteren (mutual). We hebben een zakelijke verhouding en zolang je goed met mijn klanten/ mensen om gaat is er niets aan de hand. Stop je met presteren dan is de chemie blijkbaar weg en moeten we snel afscheid gaan nemen. Kanttekening hierbij is wel dat het effect van Jorans gedrag op de cultuur een hele grote kan zijn en de vraag is of je dit gedrag wel moet accepteren. straat jongens kennen vaak maar een taal en dat is die van de straat!
Nico Wortel
Lid sinds 2019
Joran is geen narcist, maar een simpele ziel.
Een echte narcist openbaart zijn doelstellingen nooit, want dat gaat een ander geen sikkepit aan.
Joran is heel open, en daardoor zelf manipuleerbaar.

Het recept is simpel voor deze omhooggevallen droogkloot: houd nauwgezet bij wat hij uitvreet. Noteer alles.
Er komt een dag, een moment, waarop dit te pas komt. Bij voorbeeld als hij aan het slijmen is bij een superieur. Op dat moment spui je alle rottigheid, en de superieur zal ineens het licht zien en maatregelen treffen.

Zelf meegemaakt, nou ja, mijn vrouw dan. Het effect was dat de pseudo-narcist werd uitgerangeerd en spoedig werd ontslagen.
Eduard Bos
Joran is een opportunist, en niet narcistisch. Hij leeft voor zijn doel, en verplettert iedereen die hem in de weg staat. Een narcist zal alleen diegenen verpletteren die hem of haar niet liefhebben. En zal dat doen uit een gevoel van eigenliefde, dat gebaseerd is op een gebrek aan zelfvertrouwen. De Joran die hier beschreven wordt, zal (als die slim is) vrij snel kunnen transformeren, bondjes sluiten en liefst samen met anderen de obstakels opruimen die in de weg staan bij het bereiken van zijn of haar doel. Dat kan heel gevaarlijk zijn, want die bondjes kunnen allerlei andere samenwerkingsverbanden frustreren. En die bondjes kunnen snel wisselen, soms ook gefaciliteerd door de organisatiecultuur die dat soms ondersteunt. Hoe kom je van een opportunist af? Lastig! Als je een oorlog voert heb je ze nodig, maar in een meer voortkabbelende situatie zijn ze stoorzenders. Met streven naar openheid en naar goed geregelde uitwisseling van informatie zal meestal een opportunist in de wielen worden gereden. Opportunisten benutten vaak de zwakheden in samenwerking, gebruiken verdeel en heers en allerlei politieke spelletjes. Als je dat door krijgt dan kan je een opportunist wel herkennen en een tegenplan opstellen. De Joran in dit verhaal lijkt me nogal een dómme opportunist omdat hij zo open is over zijn streven, zo eentje wordt vaak snel herkent en ligt er na een tijdje bij de mensen uit, vanwege onbetrouwbaarheid. Deze is een makkie om eruit te werken.
eduard bos
Evelyne
Ik wil graag reageren op eduard bos.
Ik ben mijn zoektocht begonnen naar mijn half broer genaamd eduard bos. Hij heeft een zus en zijn vader is geboren in scheveningen. Jè zou denken dat het met social media toch wel makkelijk moet zijn om iemand te kunnen vinden maar in dit geval helaas er zijn ook zoveel profielen van mensen die ook zo heten. Toen kwam ik dit bericht tegen. En ben benieuwd of ik de goede eduard kan bereiken met dit bericht.