De rust weer terug in organisaties!

Werk je in een bedrijf waarin je de tijd mag nemen om iets tot een goed einde te brengen? De laatste decennia is de rust om iets op een lange termijn uit te zetten uit heel wat organisaties in Nederland verdwenen. Er moet snel gescoord worden, en bij de minste of geringste tegenslag vindt er een reorganisatie plaats; vrijwel altijd met samenvoegingen van afdelingen en vermindering van mensen.

In een land als het onze stuit dit op weerstand. In gesprekken op verjaar-dagen en in het café hoor je veel kritiek op deze kant van onze samen leving. De druk van snel presteren en de onzekerheid die met reorganisaties gepaard gaan, leveren stress op. De Wachter formuleert het in zijn boek De wereld van De Wachter als volgt: ‘Maar weg ben je! Op de vlucht. Druk-druk. Je menst de dag door. De westerse maakbaarheid van het leven achterna. Je maakt, je heerst, je kunt. Je vormt, je ontplooit. Alles kan. Yes you can. De mens is een werkwoord toch? (...) En zo raak je dubbel uitgehold: bekaf van het achterna hollen, en hol van binnen. Je weet het niet meer. Wie ben je? Moegekickt en met niemand om je heen doemt je reflectie angstig op. En dan denk je: Mijn God.’

Laten we eens naar de cijfers kijken. Stress veroorzaakt 20% van het lang- durig verzuim (langer dan 6 weken) in Nederland. In november 2016 kwamen internetmedia met de mededeling dat het langdurige verzuim toeneemt. En dit is kostbaar. Een werkgever is nu gemiddeld 242 dagen een medewerker kwijt vanwege een burn-out. Dat is 250 euro per dag en 60.500 euro per werknemer. Zowel het aantal mensen met een burn-out als de lengte van de burn-out neemt toe. Maar liefst 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-outverschijnselen, volgens TNO en het Centraal Bureau voor Statistiek. In het onderwijs ervaart zelfs 1 op de 5 werknemers stress. Op 17 november 2015 werden de kosten in verband met werkstress geschat op 1,8 miljard euro. Tel uit je winst!

Maar hoe zet je druk zonder dat mensen in een burn-out raken? Hoe zorg je ervoor dat je de hoeveelheid werk binnen de juiste proporties houdt?

 

En: hoe krijg je in een context van snel scorende collega’s een langetermijn-idee erdoor in je management team?
De lange termijn heeft het nu eenmaal moeilijk in Nederland en in het Westen. In landen als Japan en China en in de Arabische wereld doen ze dat anders, en met succes. Geert Hofstede zei hierover: misschien is een van de verdiensten van de opkomst van Aziatische economieën wel, dat we weer continuïteit en rust in onze managementstijl kunnen krijgen.

Maar er ligt een kaper op de kust en dat is de digitalisatie. Deskundigen van de Singularity University, mensen die een goed zicht hebben op de technologische ontwikkelingen van de komende jaren, voorzien een nog snellere wereld. De organisaties van vandaag de dag, door velen al als hogedrukketels ervaren, zijn in de ogen van de futurologen veel te traag en log om mee te kunnen in de toekomst. Waar gaat dat naartoe?

Dit is een voorpublicatie uit 'Diversiteit'; het nieuwe boek van Bert Overbeek, dat binnenkort verschijnt bij Futuro Uitgevers. Verkrijgbaar bij iedere boekhandel. 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>