Subtiele misleiding op sociale media

Er valt me iets op op sociale media. Regelmatig zijn er postings van politieke partijen of idealistische clubs en hun aanhangers. Denk aan teksten als ‘Kaag laat zich niet in de hoek zetten door…’ of ‘Renske wast de premier de oren’, ‘Wilders slacht het kabinet’ of ‘Jesse Klaver zet die en die in de hoek’.
Wat daarbij verder opvalt is niet alleen dit soort krachttaal (erg populair tegenwoordig), maar ook dat je alleen de spreker aan het woord ziet en de reactie van de ‘tegenpartij’ niet. Dat is een zeer subtiele manier van ‘framen’. Je poneert je standpunt en doet net of de ander onder de tafel is gebabbeld.

Er zijn ook media (zowel regulier als niet-regulier), die alleen hun geestverwanten aan het woord laten en mensen met een andere mening als demonische krachten in hun ‘narratief’ opnemen. Eigenlijk maken we ons daar ook alweer allemaal schuldig aan. Check het maar eens bij jezelf.
Het mag allemaal hoor, zolang we maar niet gaan denken dat het waar is. We zijn weer in een tijd aanbeland dat mensen denken dat ze de waarheid in pacht hebben. Zelfkritisch kijken, of zelfs met enige zelfspot over je eigen rechtlijnigheid spreken, dat zie je niet zo vaak meer.
Terwijl er nog altijd verschillende wegen naar Rome leiden. Of denk je dat overtuigender wordt als je maar hard genoeg schreeuwt dat je die en die in de hoek hebt gezet?
En ik persoonlijk? Het is lang geleden dat ik hier wat over heb gezegd, volgens mij. Wat ik ervan denk is dat het inherent is aan politiek of maatschappelijk debat, zoals gele kaarten bij voetbal horen.
Ik heb weinig vertrouwen in dat gebral van massa’s. Ik voel meer voor de oosters-boeddhistische weg van onthechting. Op veel van de dingen die op deze aarde gebeuren heb je geen invloed. Wat je wel kan doen is in je eigen omgeving je eigen liefdevolle wereld bouwen. Waarbij je naar anderen luistert en iets uitstraalt waar de wereld, je medemens en jijzelf iets aan hebben.
Op micro niveau kan dat. Ik heb een goede vriendin die een leven opbouwt in Spanje. Háar leven. Háar keuze. Ze trekt haar baan, onafhankelijk van het gedonder in de wereld. En mensen vinden het prettig om met haar te zijn.
Wat ze goed heeft begrepen is dat het allemaal aardig is om een mening te hebben, en het internet vol te proppen met wijze spreuken, maar dat je beter iets moois kan bouwen in een omgeving waar je gelukkig van wordt. Met mensen die jou fijn vinden.
Dat is niet je ogen sluiten voor de dingen die er zijn, zoals wel eens wordt verondersteld. Dat is iets moois bouwen in een context waarop je wel invloed hebt. Punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *