Very strict!

De afgelopen veertien dagen bracht ik door in Engeland waar ik een zomercursus Engels volgde. Ik had English for Business gekozen en verkeerde in de veronderstelling dat ik alle lessen samen met anderen zou volgen die voor eenzelfde doel gekomen waren. Nu pakte dit ietwat anders uit, maar dat is niet het punt waar ik het over wil hebben. Ik werd namelijk verrast door de regels

waar cursisten akkoord mee moeten/mogen gaan. Je mag daarbij denken aan: hooguit vijf minuten te laat komen en anders word je de toegang tot de les ontzegt, alleen flesjes water worden getoleerd in een groot gedeelte van het instituut – de klaslokalen, het is verboden om te eten en kaugum te kauwen onder lessen en zo zijn er nog een paar regels. Je tekent daar dan ook voor. Bovendien stelt het instituut daar iets tegenover. Namelijk hetgeen je van hen mag verwachten en waarover je klachten kunt indienen in het geval ze daar niet aan voldoen. Kortom, het een en ander is voordat je aan de cursus begint volkomen helder en duidelijk.

Soms verlang ik ernaar dat het tijdens trainingen zo toe kan gaan. In de lokalen stikt het van de koekjes die te pas en te onpas genuttigd worden, ondanks het feit dat je afspraken hebt gemaakt aan het begin van de cursus over het eten daarvan.  Wordt er midden in een betoog van een cursist of trainer geritseld met pakjes liga en sultana, terwijl afgesproken is dat er alleen in de pauzes dit soort versnaperingen genuttigd wordt. Er zijn afspraken gemaakt over het gebruik van mobiele telefoons. Toch worden die krengen op trilstand gezet en laatst ging er één af midden in een rollenspel waardoor de cursist zich totaal niet meer kon concentreren op het rollenspel. Schaamte leek geen rol te spelen. Wanneer openbaar vervoer verbindingen niet ideaal zijn en men net op tijd kan komen, dan neemt men geen trein eerder, omdat het een te grote moeite is om gedurende zeven dagen om 05.45 uur op te staan. Dat een bedrijf in hun investeert en dat dit duur is, lijkt bij sommige mensen totaal niet door te dringen.

Zou het wat zijn zo’n contract aan het begin van een meerdaagse cursus? Waarin deelnemers verklaren op tijd te komen, niet te eten onder de training en hun mobiel alleen in pauzes controleren op berichten en sms’en? Is dit on-Nederlands? Wat zijn jullie ideeën over deze kwestie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *