Werkpaardjes; wees er zuinig op!

Ze zijn er in verschillende soorten en maten die werkpaardjes. Eens had ik een schoonzus die zeer contentieus en perfectionistisch al haar werk deed. Door haar houding werkte ze zich regelrecht een overspannenheid in die jarenlang aanhield. Nadat ze zich eenmaal uit de WAO had gevochten, via allerlei regelingen, ging ze aan de slag als tekstschrijver. Ik herinner me levendig de gesprekken die ik met haar voerde over werkhouding. Zij behoort tot degenen die er tot op het bot van overtuigd zijn dat bazen moeten zien welke hoeveelheid werk je verricht en hoe goed je dat doet. Het ‘tell and sell’ principe wordt als minderwaardig ter zijde geschoven. Dat je overgeslagen wordt bij promoties is te erg voor woorden. Argumenten dat je jezelf als het ware onzichtbaar maakt, willen er niet in. “Ze zien toch hoe goed ik ben!”  Keep on dreaming baby.

Gelukkig kreeg ik jaren later één van mijn vrouwelijke trainees in een coachgesprek die met een dergelijk vraagstuk worstelde. Zij was bereid te vechten tegen het onrecht dat zij voelde. Tussen haar en haar baas was een ambitieuze vrouwelijke manager geschoven. Een zeer communicatieve dame die vanwege haar uitstraling bij iedereen zeer geliefd was. En haar naam onder de stukken van de trainee zette. Ja, ja, zo gaat dat soms. Het komt vaker voor dan je denkt – het creatief aanpassen van voetteksten. In het coachgesprek werkten we tactieken uit om ervoor te zorgen dat haar talenten en inzet zichtbaar werden. Voor haar werd duidelijk dat ze hard werken echt enorm leuk vindt, dat netwerken iets anders is dan slijmen en dat ze de balans tussen die twee in de vingers moet krijgen, wil ze voor promotie in aanmerking komen.

Vanavond komt een dame een pizza eten en daarna gaan we het even over haar werk hebben. Ze werkt als management assistente. Momenteel verzuipt ze in haar werk. Ze heeft het aangegeven en er is niemand die luistert. En als er iemand is die supergestructureerd bergen kan verzetten ……  Eens even horen wat er precies aan de hand is.

Mij is duidelijk dat bazen beter op de werkpaardjes mogen letten en ze in ere moeten houden. Zonder hen heb je minder succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *