Obesitas: teveel projecten!

Organisaties zijn projectorganisaties geworden. In een nieuw ontwikkeld 'punky' managementconcept  (http://egobert.wordpress.com/2012/03/01/2100-punky-management/) stel ik voor om je projectorganisatie en –administratie eens grondig te toetsen. Dit om nodeloze dingen die te maken hebben met projecten eruit te snijden. Er zitten namelijk erg veel onttrekkingskosten aan projecten. Projecten leiden bovendien tot een overdaad aan ‘lijstjes’.

Nu begrijp ik uit een aantal gesprekken dat projecten ‘behoorlijk lean and mean’ zijn, volgens velen. Toch is er ook veel kritiek op projecten. Hier zijn een aantal punten van kritiek.

1. Projecten die helpen om beter aan te sturen op kosten en inkomsten, zijn welkom.

2. Projecten die dienen als controlemiddel voor de top van een bedrijf zijn tijdrovend, vertragend en kostbaar, hebben altijd een hoge prioriteit en zijn eigenlijk alleen maar gericht op informatieverstrekking in de richting van managers die hun mensen niet helemaal vertrouwen. Mijn voorstel zou zijn: anders organiseren en weg ermee!

3. HRM-projecten en cultuurprojecten moeten zeer kritisch worden bekeken op hun opbrengsten voor de organisatie. Neem het medewerkerstevredenheidonderzoek. De vragen hierin nodigen uit om een manager feller te bekritiseren dan noodzakelijk.

4, Ziekteverzuimregistraties kunnen mogelijk eenvoudiger. Je moet wel een geschiedenis vastleggen van iemands ziekteverzuim, met name om veelvuldig kort durend ziekteverzuim te achterhalen. In de praktijk zie je echter dat de registratie pas wordt geraadpleegd als iemand zijn leidinggevende attent maakt op het ziekteverzuim van een medewerker.

5. Projecten leiden tot een overdaad aan lijstjes.

6. Het aantal projecten is vaak te hoog, omdat de planning te weinig kijkt naar realiseerbaarheid van de projecten. Er lopen vaak veel te veel projecten.

7. De manier waarop de projectteams en –registratie georganiseerd zijn. MT’s moeten vaak alle projecten goedkeuren. Dat kost nodeloos veel tijd en energie. Ook zie je verschijnselen als maandrapportages om de voortgang bij te houden. Ik ken een geval waarin 40 mensen een half uur per maand maandrapportages maand die door niemand worden bekeken. Er is dan ook nog een coördinator nodig om de boel te verzamelen. Grove schatting van de kosten op jaarbasis: 15 000 euro. Output: nul. Effect op het resultaat: -15 000 euro. Dat kan naar een goed doel.

Het geeft maar aan dat er veel te winnen is. Het afslanken van projectmatige obesitas is een belangrijk punt.

Op 20 september geeft Bert Overbeek samen met Aubrey Snell een frisse workshop over presentatietechnieken. Zie hier ons artikel erover: http://www.jongebazen.nl/kennismanagement/die-oersaaie-presentaties-weg-ermee Vrijblijvende informatie wint u in via pitcher.support@hetnet.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>