De erotiek van beurskrach en invloed

De beurzen zijn ingestort, dus de grote soberheid kan weer beginnen. Daarbij meldde de ochtendkrant de Pers dat er methaangas schuimt op bodem van de oceanen. En dat gaat het broeikaseffect enorm versnellen. Het zal allemaal wel.

Maar wat moet je er allemaal mee? Niets. Het leed is al geschied, je hebt er geen centimeter invloed op. Het is als met de oorlog of de maffia. Je wilt niet dat er mensen onschuldig worden gedood, maar het gebeurt toch. Je wilt niet dat er op grote schaal wordt gestolen of dat er terroristische aanslagen worden gepleegd. Maar het gebeurt toch. Vechten tegen de bierkaai.
Tegen dit soort zaken begin je weinig. En het lijkt intelligent om je niet met zaken te bemoeien waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Je kunt beter aandacht besteden aan dingen die constructief zijn. Voor je naasten, op je werk, voor het milieu waar je in leeft, voor de mensen op straat. Dan is er in elk geval in de eigen kleine omgeving ruimte voor een beetje tegenwicht.
En misschien de krant wat vaker laten liggen. Er staat zoveel ellende in. Je mist er niets aan. Dan houden we het moreel hoog. En daar gaat het om. Dat helpt ons verder. Niet de zinloze strijd tegen zaken die ons in één neusophaal van de kaart kunnen vegen.
Toch?

(Op Linked In kunt u lid worden van de JongeBazen-groep. Zie ook http://www.jongebazen.nl/ongerubriceerd/linked-in-en-jongebazen/Daar is vandaag een stelling geponeerd die samenhangt met de crisis.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *