Blowende conducteur doet waar hij zin in heeft

Een manager van de NS belde me. ‘Er zijn wat problemen met een conducteur. Hij is heel klantvriendelijk en soepel, maar zijn controletaken verwaarloost hij.’ Ik schoot in de lach. Het kwam me bekend voor. Conducteurs kan je grofweg indelen in twee groepen: de service-verleners en de controleurs. Vaak is de eerste groep niet goed in controle en de tweede niet in service, hoewel er gelukkig ook mengvormen voorkomen: mensen die vriendelijk zijn en toch grenzen kunnen trekken.
‘Is niet goed, maar hij lijkt me geen uitzondering.’
‘Nou, er is meer aan de hand. We weten dat hij nog wel eens een jointje rookt in zijn vrije tijd en coffeeshops bezoekt. Daar zijn we niet blij mee. En als we hem aanspreken op zijn gedrag zegt hij dat hij helemaal niet consequent wil zijn bij de controle. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik me goed voel, roept hij dan. Het is heel moeilijk om hem tegen te spreken. Maar doen waar je zin hebt, ik vind niet dat dat kan. En dan dat blowen, ik heb het niet met dat soort werknemers. Zet de situatie eens op Jonge Bazen. Ben benieuwd wat je lezers ervan vinden.’

2 thoughts on “Blowende conducteur doet waar hij zin in heeft”

R. 12 jaar ago

Aanspreken en steunen in het verbeteren van zijn gedrag. Klinkt mij als: een betrokken medewerker welke met de juiste begeleiding best ver kan komen in het juiste gedrag (consequent zijn). Is volgens mij niet makkelijk om elke conducteur ongeveer hetzelfde te laten doen.
Ga kijken bij vergelijkbare instanties (rechterlijke macht, politie, moeilijk opvoedbare kinderen, etc). Zijn allemaal bezig met moeilijk grijpbare grenzen aan te leren.
De joint is niet bespreekbaar wanneer er geen merkbaar effect is op het werk. Ik zie die niet in de tekst, alleen als irritatie factor bij de leidinggevende. Drinkt die ook geen wijn / bier omdat zijn werkgever alcoholisme afkeurt?

Arie Jonas 12 jaar ago

Wellicht hebben stemmingswisselingen tevens te maken met de omgeving. In het openbaar vervoer kan deze sterk dreigend of onaangenaam zijn op het ene moment en vervolgens zo omslaan naar positief. Denk dat blowen eerder je stemming stabiel houdt dan aantast. Daar komt bij, vrije tijd is prive!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *