‘Dames, tieten vooruit’

Een citaat van het hoofd opleidingen tijdens een MD-traject dat ik midden jaren negentig volgde. Hij was afkomstig van de KMA waar indertijd dames hun intrede hadden gedaan. Voor een aantal was de opleiding pittig. De slogan ‘tieten vooruit’ was een mengeling van aanmoediging, een ‘kom op doorzetten’, maar ook een ‘zeur niet en ‘zet dat slachtoffergedrag in de ijskast’. Na enige aarzeling gebruikte hij deze krachtige uitspraak richting een collega in het MD-traject om haar wakker te schudden en uit te nodigen om in haar kracht te gaan staan. 

De laatste weken verschenen er diverse artikelen over de maatregel in Noorwegen dat per 1 januari 2008 40% van de deelnemers in raden van bestuur vrouw moet zijn. Bedrijven worden opgeheven of krijgen een boete opgelegd wanneer ze onder dit percentage blijven. Een excellent idee. In het hedendaagse Nederland ietwat lastig, omdat onder andere de kinderopvang onder de Scandinavische maat geregeld is. Nu is de wet in Noorwegen in 2002 al aangekondigd, dus als wij nu starten met het inzetten van de maatregel moet er per 2013 flink schot in de zaak zitten. 

Dan hebben we een aantal jaren ter voorbereiding waarin hard gewerkt kan worden aan de projectmatige invoering. Onder andere door doorbraakprogramma’s die inzichtelijk maken van welke codes en ingesleten gedragspatronen zowel mannen als vrouwen zich bedienen. Een van de oorzaken die ervoor zorgt dat mannen vooral mannen aannemen en de kwaliteiten die vrouwen in huis hebben over het hoofd zien. Want het is natuurlijk grote nonsens dat er onvoldoende gekwalificeerde dames rondlopen in Nederland. Door het bestaan van ‘blinde vlekken’ blijft de misvatting bestaan dat vrouwen minder talentvol zijn. Wij doen het een ‘tikje’ anders. En onbekend maakt onbemind.  

En nee, het is absoluut geen goed idee om stapsgewijs het 40% percentage te bereiken. Door de macht van het getal ontstaat de noodzaak om in zorgvuldig samengestelde teams van diversiteit naar complementariteit te komen.  

Aan alle mannen die beginnen te piepen dat dit je reinste discriminatie is, wil ik meegeven:’houd op met dit slachtoffer gedrag’. Gewoon hard werken, dan kom je vanzelf boven drijven. 

Dames; het zal een pittige klus worden. Dus ‘tieten vooruit!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *