Diversiteit moet je doen

Gisteren sprak ik in Limburg een manager, wiens organisatie ik 15 jaar geleden begeleidde. Net als tegenwoordig ging het destijds om samenwerking en resultaatgerichtheid, in dit geval een technische omgeving, waar een erfenis van zelfsturende teams ervoor had gezorgd dat teams steeds slechter waren gaan afstemmen met elkaar. In de teams zelf liep het ook niet lekker, want er ontstond een informele pikorde, waarbij de hardste schreeuwers de stille krachten overschreeuwden.

Die onderlinge afstemming is een permanent punt van verbetering in vrijwel iedere organisatie. Je hebt mensen nodig die dat bewaken. Veel leidinggevenden zijn vooral bezig met hun eigen medewerkers; het contact met collega-managers beperkt zich meestal tot een paar mensen. Vaak heeft dat te maken met voorkeuren. Die ligt me wel, en die ligt me niet. Hoe geaccepteerd dat ook is, wenselijk is het niet.

In de kern heeft onderlinge afstemming en samenwerking namelijk te maken met een basishouding ten opzichte van diversiteit. Het is het bekende verhaal, dat ons leert dat mensen geneigd zijn om mensen te selecteren, die tot hun eigen tribe behoren. Als die basishouding niet verandert, komt er in de samenwerking niets terecht van diversiteit. Diversiteit is namelijk meer dan een project, een commissie of rapportage. En het is sowieso geen linkse hobby. (Men spreekt tegenwoordig liever over ‘inclusie’, maar ik vind dat een lelijk woord. Diversiteit is mooier.)

Diversiteit dient operationeel gemaakt te worden. Het moet in de mentaliteit van managers en medewerkers zitten. En dat vereist een stijl van leiding geven. Mede hierom heb ik op basis van mijn drie boeken over diversiteit het ‘switchend leiderschap’ ontwikkeld. Een vorm van leidinggeven, die toegespitst is op de moderne tijd, waarin de digitale toekomst ook moet worden meegenomen. En die zorgt voor een positieve en open houding naar de omgeving. Niet alleen naar het eigen team, maar ook naar andere teams.

Dat vergemakkelijkt de afstemming en samenwerking. Hoe gek het ook het klinkt: in die zin helpt de open en onbevooroordeelde houding, die nodig is bij diversiteit (in de breedste zin van het woord), enorm bij samenwerking in organisaties. Switchend leiderschap is dan ook meer dan alleen maar een diverse en toekomstbestendige stijl van leidinggeven. Het bevordert een open mind en werkinstelling, die ook op andere vlakken zijn vruchten afwerpt.

Uiteraard zijn dit maar woorden. Maar zoals gezegd: het moet operationeel gemaakt worden. Dat. vereist actie. Van iedereen in de organisatie.

Voor mensen die meer van Switchend Leiderschap willen weten, heeft Bert Overbeek samen met uitgeverij Futuro een e-learning programma ontwikkeld. Meld je gerust via het mailadres (pitcher.support@hetnet.nl) als je je mensen weer eens wakker wil schudden. Het thema leent zich ook buitengewoon goed voor een Management Development programma. https://futurouitgevers.nl/auteurs/bert-overbeek/

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>