Duobaan teamleiders; verwarring onder medewerkers

Een team wordt geleid door twee vrouwen die een deeltijdbaan hebben. De een is er twee dagen, de ander is er drie dagen. Er zijn nogal wat verschillen in hun stijl van leiding geven. De een is streng en directief en legt het onmiddellijk vast als je iets verkeerd doet; de ander ziet erg veel door de vingers, heeft een goede band met de mensen, maar regelt niets, wat de ander weer wel doet.

Het team beklaagt zich bij hun manager. Die vindt dat het team maar ‘zo volwassen’ moet zijn om de zaak zelf op te pakken. Beide stijlen zijn nodig, vindt hij, dus jullie doen het er maar mee.

Het team gaat naar de Ondernemingsraad dat de zaak aankaart bij de directie. Die grijpt in. De manager wordt gedwongen om de zaak aan te pakken, maar hij weigert. Wat moet de directie doen?

3 thoughts on “Duobaan teamleiders; verwarring onder medewerkers”

Petra Medendorp 12 jaar ago

De eerste vraag die bij mij opkomt is: hebben beide dames samen wel eens overleg, er van uitgaande dat de een ma-di en de ander woe-do-vrij werkt? Als je met z’n 2en een team leidt dan zorg je dat de aanpak doorgaans eensluidend is, nu lijkt het meer een Jekyll & Hide-verhaal.
De directie moet de manager verplichten, linksom of rechtsom, bij de dames meer eenheid in aanpak te organiseren.

Elios 12 jaar ago

Mijn eerste reactie is, wat een bizar bedrijf. Het lijkt wel een hete aardappel die rond gepompt wordt. Naar mijn bescheiden mening moet de manager vervangen worden. Hij is toch de leidinggevende en daarmee verantwoordelijk voor de teams en hun duo-leidinggevende. Voor het overige vraag ik me af hoe het duo-schap tot stand is gekomen en met welke afspraken. Daar moet een manager op sturen! En de zelfstandigheid die de manager graag bij de teamleden ziet wordt ook niet gestimuleerd door deze wisselende aansturing. Zelfstandigheid van de teamleden moet je ook verdienen.

Sander Galjaard 12 jaar ago

Helemaal niks is mijn eerste reactie. Kinderen hebben ook twee ouders, die soms een opvoed (lees: leidinggevende) verschillende stijl hebben. In het onderwijs is het voortdurend schakelen tussen verschillende parttime leraren.
Inhoudelijk moeten de duo teamleiders wel op een lijn zitten en hetzelfde doel nastreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *