Vrouwen geremd door mannetjesgedoe in bedrijfstop

Er moeten meer vrouwen in de top van onze bedrijven. Op dit moment tellen we in de bedrijfstop van Nederlandse bedrijven slechts 7% vrouwen. Nederland scoort daarmee slecht. Een beetje dom, omdat bedrijven met vrouwen in de top beter scoren.
Ik juich ‘meer vrouwen in de top' geweldig toe. In mijn rol als trainer/personal coach/mediator (www.pitchersupport.nl) zie ik maar al te vaak het model van ‘old boys' networks' in de top: mannenclubjes die een sfeertje gecreeërd hebben waarin vrouwen eigenlijk gewoon niet passen.
Dit soort clubs blinken uit vriendjespolitiek, emotional control, zondebokfenomenen, een ondoorgrondelijk soort seksisme (‘Wij houden wel van een jurkje boven de knie, juffrouw Meerkoet') en een ongekend ‘slijmerige' houding naar de grote baas. Zijn naam wordt steeds genoemd: ‘Jan is een aardige vent', ‘Jan en ik zitten vaak op één lijn', ‘Jan heeft me eens vertrouwelijk verteld', etcetera.
De meeste mensen zien deze praktijken wel, maar laten ze ongemoeid, omdat ze bang zijn om afgerekend te worden op kritiek, want kritiek dulden dit soort mannengroepen niet. Vrouwen in de top brengen onmiddellijk een andere dynamiek, maar moeten behoorlijk weerbaar zijn.
Ik geloof niet zo dat alleen kinderen vrouwen van een verdere voortgang in hun carriére weerhouden. Ik heb vaak gezien dat vrouwen helemaal geen zin hebben in dat ‘mannengedoe'. Ze willen gewoon liever niet in zo'n vervelend sfeertje werken.
Om het voor vrouwen in de top werkelijk aantrekkelijker te maken, zullen we volgens mij dan ook iets moeten doen aan dat ‘mannengedoe'.
Aanpakken dus, die slijmballen met hun heimelijke seksisme!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Joke van Galen
Beste Bert,

Ik ben heel erg benieuwd hoe jij dit aanpakt/aan zou pakken.
Ik heb niet helemaal helder waar voor jou het probleem zit: wil je dat meer vrouwen cariere maken of wil je het gedrag van mannen in de top (welke top ?) veranderen?

Groet,

Joke
Bert Overbeek
Auteur
Meer vrouwen in de top zal vanzelf een effect hebben op fout
mannetjes gedoe. Dus, ja, hoor, vrouwen, maak carriere! En ja, hoor, ook de mannen veranderen...
Bert Overbeek
Auteur
Maar, Joke, ik ben vind ik wel expliciet over het probleem. Mannetjesgedoe. Peter van Straaten heeft daar prachtige tekeningen van gemaakt.
Dat gebuig naar het slimste of sterkste jongetje van de klas. Die afhankelijkheid van dat oordeel, die belangrijker is dan het leveren van een topprestatie. Hierarchische gevoeligheid, in plaats van samen een klus klaren.
Nathalie
Tja Bert,

Je hebt eigenlijk helemaal gelijk. Ik werk nu al zeven jaar in een echt mannen bedrijf, maar dat niet alleen het is ook nog eens een conservatief mannen bedrijf. En ja ik ben het inmiddels zat dat 'mannengedoe' zoals je dat noemt. Ik ben gelukkig geprijsd met een goed IQ en een aantrekkelijk uiterlijk en dat nekt mij nu in het serieus genomen worden op hoog niveau. Mijn p&o-er heeft eens letterlijk tegen me gezegd dat men op 'hoog' niveau bang is dat ik ze zou manipuleren want 'tja je bent tenslotte een mooie vrouw......'.
Dat wetende maakt dat ik eigenlijk niet op dat niveau zou willen werken en uiteindelijk ook weg ga bij dit bedrijf. Jammer voor hen denk ik dan.
Maar wat eigenlijk naast het 'mannengedoe' even erg is, is het 'vrouwengedoe'.. Het zijn namelijk ook de andere vrouwen die het voor je kunnen verpesten en dan niet de vrouwen van hetzelfde niveau, nee, ik heb het over de secretaressen en de receptionisten. Eigenlijk de dames die juist precies weten hoe ze de mannen moeten manipuleren en dat ook doen om vervolgens er voor te zorgen dat 'hun' mannen alles voor hun doen wat ze willen. De angst dat ze een vrouwelijke (mogelijk bitchy) baas zouden krijgen levert de meest venijnige onderhuidse oorlogen gericht op die ene ambitieuze vrouw.
Je moet dus als vrouw opgewassen zijn tegen beide sexen. Lonely at the top is dan de enige conclusie die ik kan trekken. En wil je dat en kun je dat? Dat is de vraag die je je dan als vrouw stelt. Mijn persoonlijke afweging is constant welke opofferingen moet ik maken om datgene te doen wat ik zou willen en is het dat waard.

Ik vind het een erg interessant onderwerp en ik ben dan ook erg benieuwd naar andere reacties en of er werkelijk een manier is om het 'mannengedoe' en ook het 'vrouwengedoe' te 'bestrijden'.

Keep in touch
Nathalie
Leny Gubbi
Ik geloof niet zo in 'vanzelf veranderen' Het probleem is te hardnekkig en blijft in stand doordat vrouwen geen zin hebben in het haantjesgedrag en liever iets anders zoeken. Ik vind de afweging die Nathalie maakt heel begrijpelijk. Waarom vechten tegen de bierkaai. Ze vindt vast een prima baan in een prettiger bedrijf. Het komt helaas ook vaak voor dat je weinig solidariteit van je medevrouwen ondervindt. Slijmen bij de baas helpt vaak in zulke bedrijven. Totdat je te oud wordt of om een andere reden in ongenade valt.
Maar er zijn gelukkig ook bedrijven waar men vrouwvriendelijker is. Wellicht gaat het helpen om een keurmerk voor vrouwvriendelijke bedrijven te ontwikkelen? c.q. een boycot instellen voor bedrijven die het erg bont maken (naming and shaming) Zoiets kunnen we zelf regelen, dames!
Alberdina
Wat heb je aan een welkom creëren in de top, als de maatschappij (en dat kon in de praktijk best wel eens die resterende 93% procent zijn) de vrouw nog vastklampt aan zorg voor huishouden, kids en aanrecht? Nee, niet gek hoor dat vrouwen bedanken voor nóg een verantwoordelijkheid erbij.

Creëer dan ook een welkom voor de echte Mannen die durven te handelen naar vrouwelijke wijsheid en verantwoordelijkheden integreren in gelijkwaardigheid. Dat Creëren geldt ook voor vrouwen: Laat maar los, durf ook je verantwoordelijkheden te delen met een ander. En help de ander daarbij om dat te leren als die dat nog niet kan of durft.

Maar volgens mij gaat het wel lukken hoor, het verandert al. Er is nog wat strijd, maar dat is juist wel gezond. Openstaan voor kwaliteiten van de andere sexe is niet het weggeven van je eigen kracht. Even doorvoelen is wel goed en dan vooral delen hè? Óók met de oudere generatie die nog drager is van onze maatschappij.
Elios
Opvallend dat we altijd willen dat allerlei anderen veranderen, terwijl we zelf er meer dan eens ook onderdeel van uitmaken. Begin bij jezelf en wellicht de eerstvolgende man of vrouw - one step at the time. Verder is mijn ervaring dat vrouwen aan de top bepaald niet solidair zijn naar elkaar - wellicht in tegenstelling tot mannen- waardoor ze elkaar soms meer bestrijden, dan gezamelijk optrekken en hun doel bereiken. Nog los van de eerder genoemde vrouwen die toch liever de keuze maken thuis te blijven voor de kinderen (niets mis mee, maar dan ook niet zeuren over een glazen plafond, maar positief kiezen).